[MK3] Elektryka szyberdachu
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
[MK3] Elektryka szyberdachu
wiec tak temat wałkowany wiele razy ale nie moge znależć swojego problemu (czytałem bardzo wiele postów i nic)
Jechałem z lekko otwartym szyberdacham, po zatrzymaniu sie zamknołem go z pilota. nastepnego dnia otwieram go równiez z pilota wszystko do tej pory było ok ale zauwarzyłem ze nie działa oswietlenie zegar i szyber. padniety był bezpiecznik 21 wymieniłem go i chciałem sprawdzic szyber i znowu padł. wsadziłem mocniejszy 20a. ruszył sie jakies 0,5cm i stanoł. W moim mechaniżmie szyberdachu słychać cyk cyk kiedy wciskam guziki od otwierania i zamykania w tym samym momencie gasnie podświetlenie tych przycisków. Bezpieczniki sprawdziłem wszystkie, są sprawne w szczególnosci 21... i 16. Manualne otwieranie i zamykanie działa również choć troche cieszko chodzi musze go przesmarowac. wyjąłem silniczek odlutowałem kabelki do silniczka sprawdziłem go i sam silniczek działa przylutowałem go spowrotem do płytki podłaczym i nadal słysze cyk cyk a siniczyk nie działa. dodam jeszcze ze jak chciałem go sprawdzic bez odlutowania styków od płytki to robi zwarcie . ( nie był podłączony w tym momencie do kostki)
nie wiem co jest moze spaliłem coś na płytce ale nic dziwnego nie widze. moze nie dostaje pradu z bezpiecznika 16 jak to sprawdzić który to kabel z tej kostki co rusza silniczek?
dzieki wielkie za rady
nie chce wywalac pieniadze na coś co napewno mozna jeszcze uratowac
Jechałem z lekko otwartym szyberdacham, po zatrzymaniu sie zamknołem go z pilota. nastepnego dnia otwieram go równiez z pilota wszystko do tej pory było ok ale zauwarzyłem ze nie działa oswietlenie zegar i szyber. padniety był bezpiecznik 21 wymieniłem go i chciałem sprawdzic szyber i znowu padł. wsadziłem mocniejszy 20a. ruszył sie jakies 0,5cm i stanoł. W moim mechaniżmie szyberdachu słychać cyk cyk kiedy wciskam guziki od otwierania i zamykania w tym samym momencie gasnie podświetlenie tych przycisków. Bezpieczniki sprawdziłem wszystkie, są sprawne w szczególnosci 21... i 16. Manualne otwieranie i zamykanie działa również choć troche cieszko chodzi musze go przesmarowac. wyjąłem silniczek odlutowałem kabelki do silniczka sprawdziłem go i sam silniczek działa przylutowałem go spowrotem do płytki podłaczym i nadal słysze cyk cyk a siniczyk nie działa. dodam jeszcze ze jak chciałem go sprawdzic bez odlutowania styków od płytki to robi zwarcie . ( nie był podłączony w tym momencie do kostki)
nie wiem co jest moze spaliłem coś na płytce ale nic dziwnego nie widze. moze nie dostaje pradu z bezpiecznika 16 jak to sprawdzić który to kabel z tej kostki co rusza silniczek?
dzieki wielkie za rady
nie chce wywalac pieniadze na coś co napewno mozna jeszcze uratowac
Ostatnio zmieniony wt lis 28, 2006 15:56 przez mtv, łącznie zmieniany 1 raz.
- Grzesiekk1982
- VWGolf.pl Killer

Witamy na forum 
Jak potrzebujemy schematów, to zasięgamy pomocy u Braci zza Buga
Kliknij tutaj:
http://volkswagen.msk.ru/index.php?p=page09_g3
Następnie pojawi się cała lista schematów do MK3. Na tej stronie są wszystkie schematy do wszystkich VW. Warto ją zapamiętać
18 od góry jest:
"VW Golf 3: Power sunroof, interior light (eng.) Электролюк, освещение интерьера"
Klikasz prawym i "zapisz element docelowy jako..."
Zakładam, że znasz angielski na poziomie min. podstawowym (nazwy kolorów
).
Wszystko na tej stronce jest po angielsku (a tych krzaczków totalnie nie rozumiem
).
Pozdrawiam.
Jak potrzebujemy schematów, to zasięgamy pomocy u Braci zza Buga
Kliknij tutaj:
http://volkswagen.msk.ru/index.php?p=page09_g3
Następnie pojawi się cała lista schematów do MK3. Na tej stronie są wszystkie schematy do wszystkich VW. Warto ją zapamiętać
18 od góry jest:
"VW Golf 3: Power sunroof, interior light (eng.) Электролюк, освещение интерьера"
Klikasz prawym i "zapisz element docelowy jako..."
Zakładam, że znasz angielski na poziomie min. podstawowym (nazwy kolorów
Wszystko na tej stronce jest po angielsku (a tych krzaczków totalnie nie rozumiem
Pozdrawiam.
kurcze nie kumam tego rysunku nic a nic. Ale sam jyz doszłem do tego które kable są zasilające (5i6 na kostce) no i na moje nie szczeście zasilanie działa . Co moge jeszcze zrobić ??? POMOCY. słychać jest wyrażnie ze przekaźniki sie załanczają ( cyk cyk) a nigdzie nie widać by jakies scieżki byłyły przepalone a silniczek ani drgnie
- Grzesiekk1982
- VWGolf.pl Killer

inek01 naprawde wiem jaki dzwiek wydaje sam przycisk a cykanie wyrażnie słychac z tego urządzenia które jest przylutowane do płytki ( marki siemens) Dodam jeszcze ze gdy przytrzymam kilka sekund przycisk obojetnie czy od otwierania zam czy uchyłu to słychać drugie "cykniecie" tak jak by sie z powrotem cos rozłączyło.
Grzesiekk1982 zobacze jeszcze co sie da zrobić ale jak pisałem na początku to sam silniczek działa ale razem z płytką to juz mu sie nie chce
Grzesiekk1982 zobacze jeszcze co sie da zrobić ale jak pisałem na początku to sam silniczek działa ale razem z płytką to juz mu sie nie chce
- Christopherek
- Forum Killer

- Auto: Audi a4 b6 cabrio
- Silnik: Bfb
- Kontakt:
ja miałem dokładnie to samo tylko że ja miałem większy problem.Otóż szyberek się nie chciał otwierać więc go nie używałem bo jeszcze klimę mam więc i tak było chłodzenie.ale pewnego pięknego dnia wrociłem do domu zamknąłem auto i patrzę a tu szyberek uchylony do góry.więc szczęśliwy że się naprawił chcę otworzyć autko a tu zonk-pilot wogóle nie dział i lipa.Z kluczyka nie da rady bo mam klamki założone od 5d i nie mam zamków.zobaczyłem że nie widać przebiegu na wyświetlaczu.więc zacząłem się dobierać przez klapę i po pół godziny walki wkońcu kluczyk mi się przekręcił.wyglądałem jak złodziej gdy wchodziłem przez bagażnik ale wkońcu otworzyłem drzwi od środka.tak samo wywalało mi bezpiecznik.pomogła dopiero zmiana silniczka od szyberka.to on robił jakieś dziwne spięcic i wywalało bezpiecznik pod którym jest więcej rzeczy.tak więc poszukaj sobie silniczka na allegro i po kłopocie.mi pomógł djtom i znalazł silniczek za 25 zł który śmiga do tej pory bez zarzutu
Są-Vw Passat b6 variant 2.0 cbbb i Audi a4 b6 cabrio 1.8t bfb
Były-Vw golf mk3 1.8 aam, Vw golf mk4 1.9 arl, Vw golf mk3 2.0 ady, Vw polo 6n 1.6 ajv,Vw golf mk3 1.8 adz cabrio,Audi a4 b5 avant 1.9 avg, VwNew Beetle 1.8Tawv, Vw New Beetle 1.8T awu,Vw Passat b5fl variant 1.9avf
Były-Vw golf mk3 1.8 aam, Vw golf mk4 1.9 arl, Vw golf mk3 2.0 ady, Vw polo 6n 1.6 ajv,Vw golf mk3 1.8 adz cabrio,Audi a4 b5 avant 1.9 avg, VwNew Beetle 1.8Tawv, Vw New Beetle 1.8T awu,Vw Passat b5fl variant 1.9avf