[MK3 AEE] Dlawi sie zimny silnik
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- Lukasz19
- Mały gagatek

- Kontakt:
[MK3 AEE] Dlawi sie zimny silnik
Witam mam golfa 3 silnik 1.6 AEE 97r. oczywiscie benzynka.Mam problem z dławieniem się zimnego silnika.Kiedy zmieniam bieg z 1 na 2 i daje gazu to się na chwile zadławi, szarpnie i dopiero ciągnie.Dodam że świece które odkręcałem 2 tygodnie temu były całe czarne.Teraz założyłe swiece brisk.Może to sonda?????Co to może byc??????? 
Ostatnio zmieniony śr lis 29, 2006 19:08 przez Lukasz19, łącznie zmieniany 1 raz.
- Grzesiekk1982
- VWGolf.pl Killer

SONDA LAMBDA czujnik chemiczny przeksztalcajacy informacje o zawartosci tlenu w gazie go oplywajacym na sygnal elektryczny. Jest potrzebny do stabilizacji pracy silnika na wolnych obrotach i do "ekologizacji i ekonomizacji"
silnika w zakresie srednich obrotów i obciazen. Awaria prowadzi zazwyczaj do zalewania sie silnika i ponurej toksycznosci, za która badanie techniczne odsyla na tarczy do domu. Lepiej zeby sonda dzialala. Poniewaz jej dzialanie jest kalibrowane dla konkretnych cisnien gazu (spalin) może wskazywać na to że sonda szwankuje nie pokoją mnie tylko te czarne swiece
[ Dodano: Sro Lis 29, 2006 17:50 ]
http://www.126fan.pl/www/swiece.htm
[ Dodano: Sro Lis 29, 2006 17:50 ]
http://www.126fan.pl/www/swiece.htm
- Grzesiekk1982
- VWGolf.pl Killer

woda ma kapać i dobrze, że kapie.Lukasz19 pisze:woda kapała!!!
To co piszesz to wygląda na sondę lambda.
A dlaczego? Mogą być czarne... Jeśli pada sonda, to może być zbyt bogata mieszanka, a świece będą czarne ( spalanie niecałkowite). dziejo Dobrze mówisz- moim zdaniem też sondadziejo pisze: sonda szwankuje nie pokoją mnie tylko te czarne swiece
Zobacz, pod tym linkiem który podałeś (świece okopcone sadzą, pkt 3 i 4):
<Czyli zbyt bogata meiszanka>...zjawiska może być: za bogata mieszanka, bardzo brudny filtr powietrza, wadliwe działanie automatycznego ssania, lub zbyt długa jazda z użyciem ssania ręcznego.
Oraz zapobieganie:
<u nas- wszystkim steruje sonda>Przeprowadzić regulację składu mieszanki i urządzeń do rozruchu na zimno
Pozdrawiam.
- Grzesiekk1982
- VWGolf.pl Killer

Z tych dwóch to czujnik halla bardziej prawdopodobny.Jacenty85 pisze:Moze masz kata przypchanego albo czujnik halla do podmianki
Najlepiej by było jechać na VAGa , jesli nic nie wykaże, to sprawdzić w jakimś warsztacie na oscyloskopie sygnał sondy lambda, czujnika halla i na wszelki wypadek pomierzyć rezystancję czujnika temp cieczy.
Pozdrawiam
- vwarek
- Mistrz KieroVWnicy

- Auto: Bora
- Silnik: AQN
Kopułkę odepnij od aparatu (jest na dwóch zapinkach) nie wypinając kabli WN, w aparacie masz wycięcie które powoduje, że tylko w jednej pozycji możesz założyć kopułkę bo w jej podstawie jest taki "garb". Ustaw nową kopułkę w takiej samej pozycji i analogicznie przepnij kable WN.Lukasz19 pisze:jak zmienic kopułkę i palec?????
Palec po prostu wyciągnij do góry/w bok i wciśnij nowy.
The quieter you become, the more you are able to hear...