[MK2 KR] Pomiar cisnienia 1,8 16V KR

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

wojtek_sari
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

[MK2 KR] Pomiar cisnienia 1,8 16V KR

Post autor: wojtek_sari » wt lis 28, 2006 22:41

Na czym to polega? Dzwonilem po warsztatach i kumpel doradzil mi zebym wziol stara swiece wywiercil dziure podlaczyl wezyk od manometru z pompki i sam sobie sprawdzic cisnienie wkrecjac to w miejsce swiecy i czy to sie robi na zapalonym silniku i czy sie gazuje a moze jeszcze co innego? Czy to na tym polega? Czy jeszcze cos sie mierzy? Dodam ze nei moge jechac do mechanika bo mam zezlomowany woz :helm:

Moje Sviro ;) - www.facebook.com/greenscirocco

Awatar użytkownika
silent_rob
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: silent_rob » wt lis 28, 2006 23:22

ja kupujac silnik na swap moglem tlyk osprawdzic cisnienie , mialem manometr od kolesia ze specjalna koncowka , facet rzyniosl akumulator i na zimnym silniku krecil rozrusznikiem i nic wiecej :D tylko na podstawie pomiaru kupilem ten silnik i jak widac dzial i jezdzi :D ;]

Obrazek

Awatar użytkownika
wojti
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: wojti » śr lis 29, 2006 09:58

wykrecasz świece i wkręcasz przyrząd do pomiaru i wciskasz gaz do oporu i kręcisz na rozruszniku

bodzio_j
Lord GTI
Lord GTI
Kontakt:

Post autor: bodzio_j » śr lis 29, 2006 11:08

wojtek_sari pisze:Dzwonilem po warsztatach i kumpel doradzil mi zebym wziol stara swiece wywiercil dziure podlaczyl wezyk od manometru z pompki i sam sobie sprawdzic cisnienie wkrecjac to w miejsce swiecy
Zrezygnuj z rad tego kolegi. Jeśli nie masz manometru do pomiaru kompresji (koszt najprostszego nie jest duży) to podjedź do mechanika.
Próbę taka robi się na ciepłym silniku -NIE ZAPALONYM!!!!!!!!!!
Wykręcasz wszstkie świece, przykładasz dość mocno końcówkę przyrządu do otworu- nie jest zazwyczaj wkręcana tylko ma gumową uszczelkę. Druga osoba kręci rozrusznikiem przy wcisniętym do oporu pedale gazu. Powtarzasz to dla każdego cylindra. Robi się też próbę olejową. Wlewasz do cyl. ok 50-100ml oleju i mierzysz.Taka próba pozwala ustalić ew. niesprawność. Wyższe ciśnienie świadczy o zużytych pierścieniach.

wojtek_sari
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: wojtek_sari » śr lis 29, 2006 11:18

bodzio_j, dziekuje za konkretna odpowiedz, a ile mechanik moze sobie za takie cos zazyczyc?

Moje Sviro ;) - www.facebook.com/greenscirocco

bodzio_j
Lord GTI
Lord GTI
Kontakt:

Post autor: bodzio_j » śr lis 29, 2006 11:19

wojtek_sari pisze: dziekuje za konkretna odpowiedz, a ile mechanik moze sobie za takie cos zazyczyc?
Nie wiem, mnie zrobił za free i dostałem nawet wdruk - miał "mądry" przyrząd.
Ale na pewno nie są to wielkie pieniądze

Awatar użytkownika
TAZ
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: TAZ » śr lis 29, 2006 17:27

Max to 50zł, bo czas mu marnujesz, a on musi świece powykręcać i potem powkręcać.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”