[MK2 KR] Pomiar cisnienia 1,8 16V KR
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
wojtek_sari
- Forum Master

- Kontakt:
[MK2 KR] Pomiar cisnienia 1,8 16V KR
Na czym to polega? Dzwonilem po warsztatach i kumpel doradzil mi zebym wziol stara swiece wywiercil dziure podlaczyl wezyk od manometru z pompki i sam sobie sprawdzic cisnienie wkrecjac to w miejsce swiecy i czy to sie robi na zapalonym silniku i czy sie gazuje a moze jeszcze co innego? Czy to na tym polega? Czy jeszcze cos sie mierzy? Dodam ze nei moge jechac do mechanika bo mam zezlomowany woz 
Moje Sviro ;) - www.facebook.com/greenscirocco
- silent_rob
- Gadatliwa bestia

- Kontakt:
Zrezygnuj z rad tego kolegi. Jeśli nie masz manometru do pomiaru kompresji (koszt najprostszego nie jest duży) to podjedź do mechanika.wojtek_sari pisze:Dzwonilem po warsztatach i kumpel doradzil mi zebym wziol stara swiece wywiercil dziure podlaczyl wezyk od manometru z pompki i sam sobie sprawdzic cisnienie wkrecjac to w miejsce swiecy
Próbę taka robi się na ciepłym silniku -NIE ZAPALONYM!!!!!!!!!!
Wykręcasz wszstkie świece, przykładasz dość mocno końcówkę przyrządu do otworu- nie jest zazwyczaj wkręcana tylko ma gumową uszczelkę. Druga osoba kręci rozrusznikiem przy wcisniętym do oporu pedale gazu. Powtarzasz to dla każdego cylindra. Robi się też próbę olejową. Wlewasz do cyl. ok 50-100ml oleju i mierzysz.Taka próba pozwala ustalić ew. niesprawność. Wyższe ciśnienie świadczy o zużytych pierścieniach.
-
wojtek_sari
- Forum Master

- Kontakt: