[MK2 1.6] Czujniki temperatury płynu chłodzącego

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

rickim
Nowicjusz
Nowicjusz

[MK2 1.6] Czujniki temperatury płynu chłodzącego

Post autor: rickim » pn lis 27, 2006 11:11

Witam, mam problem z czujnikami temperatury, ten od wskaźnika w ogóle nie działa. Przeszukałem forum na ten temat, ale nie znalazłem konkretnie odpowiedzi gdyż u mnie sprawa wygląda nieco inaczej. Mam dwa czujniki na króćcu wchodzącym do głowicy od strony chłodnicy, z tym, że jeden jest od spodu tego króćca a drugi normalnie na górze. Poza tym jeden jest czerwony a drugi biały. W opisach na forum są albo czerwony i czarny albo niebieski. Więc nie wiem, który jest, od czego u mnie. To, że nie działa to nie problem, bo wiem, że jest do wymiany. Dodatkowo czujniki te są za sobą połączone jednym kablem(po jednym wtyku z każdego). Gdzieś czytałem, że drugi z tych czujników odpowiada za temperaturę podgrzewacza paliwa(czy coś takiego)podczas rozruchu samochodu i jego uszkodzenie wpływa na łatwość odpalania(a ostatnio mam coraz większe problemy z odpalaniem) Proszę o pomoc w związku z tymi czujnikami, najlepiej jakieś fotki, jak będzie trzeba to ja też zamieszczę fotkę.
Mam golfa II 1,6 gaźnikowy P. 2E2 rocznik 84.
Dodam, że jak go kupiłem wskazówka od temp nie działała.
Ostatnio zmieniony pn lis 27, 2006 16:49 przez rickim, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Paweł NPI
...
...

Post autor: Paweł NPI » pn lis 27, 2006 13:42

rickim pisze:Gdzieś czytałem, że drugi z tych czujników odpowiada za temperaturę podgrzewacza paliwa(czy coś takiego)podczas rozruchu samochodu
Podgrzewacz paliwa działa na innej zasadzie i raczej nie ma nic wspólnego z elektryką pojazdu.

[ Dodano: 2006-11-27, 12:44 ]
Proponuję dowiedzieć się gdzieś w porządnym sklepie z częściami. I wymienić najpierw jeden czujnik a później (jeśli to nie da rządanego efektu) drugi czujnik i dogadać się ze sklepem że jak to nie będzie to, to że oddasz te czujniki.

[url=http://www.ilespala.pl/podsumowanie/426][img]http://www.ilespala.pl/obrazek/426/3/1[/img][/url]

[url=http://www.fotosik.pl][img]http://images46.fotosik.pl/298/9584d7b661611e73.jpg[/img][/url]

bodzio_j
Lord GTI
Lord GTI
Kontakt:

Post autor: bodzio_j » pn lis 27, 2006 15:16

rickim, najprostszy i skuteczny sposób sprawdzenia czujnika to zwarcie styków.
Wyciągnij wtyczkę z jednago, zewrzyj styki i przekręć kluczyk. Jeśli wskazówka pójdzie na max, to znaczy , że jest to czujnik od wskaźnika.Jeśli nie, spróbuj z drugim. Powinieneś w ten sposó dojść który jest który.

adam_franciszek
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: adam_franciszek » pn lis 27, 2006 22:03

Wymienialem ostatnio w swoim czujniki (niebieski, czarny i wkrecany, bialy w kolektor ssacy).
U mnie niebieski (blizej silnika) jest od ssania. Wystarczylo, ze w sklepie powiedzialem kolor i ze 2-stkowy czujnik temperatury - rodzaj VW, typ silnika, rocznik. Obok niego, blizej chlodnicy jest czarny od temperatury, tez 2-stkowy. Za niebieski dalem (nowki) 15 PLN, a za czarny 17 PLN. Warto do nich dokupic oringi (uszczelki gumowe) za 50 gr sztuka.

Te czujniki sie wyciaga, bo sa na wcisk - ale uwaga, zeby NAJPIERW wylaczyc silnik i po malu odpowietrzyc uklad plynu chlodzacego (TAM JEST TEMPERATURA i CISNIENIE, Z DALEKA TWARZ I RECE), odkrecajac wlew zbiornika plynu chlodzacego. Potem zakrecic wlew plynu chlodzacego, odlaczyc wtyki czujnikow i delikatnie podwaz gniazda czujnikow wraz z uszczelka (GORACY PLYN na wierzchu, jak silnik gral wczesniej!). Zapodac nowe, wczesniej natryskujac jaki preparat konserwujacy. Podpiac. Srawdzic czy uklad chloadzacy na pewno zakrecony i sprawdzic czy silnik gra (czy wskazowka zareaguje po jakims czasie).

Ja wymienilem jeszcze czujnik (biala wtyczka) wkrecany do kolektora ssacego (po prawej stronie silnika, patrzac od przodu), bo wymianialem sonde lamba i chcialem miec ten komplet z glowy.

Czolem!

Wszystko jest trudne nim stanie się proste.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » pn lis 27, 2006 22:40

rickim pisze:Witam, mam problem z czujnikami temperatury, ten od wskaźnika w ogóle nie działa. Przeszukałem forum na ten temat, ale nie znalazłem konkretnie odpowiedzi gdyż u mnie sprawa wygląda nieco inaczej. Mam dwa czujniki na króćcu wchodzącym do głowicy od strony chłodnicy, z tym, że jeden jest od spodu tego króćca a drugi normalnie na górze. Poza tym jeden jest czerwony a drugi biały. W opisach na forum są albo czerwony i czarny albo niebieski. Więc nie wiem, który jest, od czego u mnie. To, że nie działa to nie problem, bo wiem, że jest do wymiany. Dodatkowo czujniki te są za sobą połączone jednym kablem(po jednym wtyku z każdego). Gdzieś czytałem, że drugi z tych czujników odpowiada za temperaturę podgrzewacza paliwa(czy coś takiego)podczas rozruchu samochodu i jego uszkodzenie wpływa na łatwość odpalania(a ostatnio mam coraz większe problemy z odpalaniem) Proszę o pomoc w związku z tymi czujnikami, najlepiej jakieś fotki, jak będzie trzeba to ja też zamieszczę fotkę.
Mam golfa II 1,6 gaźnikowy P. 2E2 rocznik 84.
Dodam, że jak go kupiłem wskazówka od temp nie działała
troszkę inaczej. Te na króćcu to są włączniki nie czujniki. Ten od góry włącza prąd do podgrzewacza kolektora ssącego, ten u dołu podgrzewa układ ssania w gaźniku. Kolory masz ok. Czujnik od wskażnika powinieneś mieć gdzioeś koło czujnika ciśnienia oleju z boku głowicy

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

rickim
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: rickim » wt lis 28, 2006 09:45

Szanowni użytkownicy proszę o dokładne czytani postów i identyfikację modelu golfa, bo są różne i nieco różnią się od siebie, dlatego gdyby nie Paweł Marek to bym se dalej szukał przyczyn, pamiętajcie, że Mk2 nie=mk2 a 1,6 nie=1,6 ważne są wszystkie szczegóły i rocznik auta. Ale dzięki za podpowiedzi w najbliższym czasie ugryzę ten problem i dam znać jak poszło.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”