[MK3 1.6] Alternator + akumulator
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
[MK3 1.6] Alternator + akumulator
Witam mam problem alternator i akumulator jest bardzo gorący. Z
akumulatora wydobywa sie dym jakby sie gotował w środku.
Nie wiem co mam zrobić.Prosze o pomoc!!!
JESTEM NOWICJUSZEM I NIE WIEM ZA CO SIE ZABRAĆ!
akumulatora wydobywa sie dym jakby sie gotował w środku.
Nie wiem co mam zrobić.Prosze o pomoc!!!
JESTEM NOWICJUSZEM I NIE WIEM ZA CO SIE ZABRAĆ!
Ostatnio zmieniony ndz lis 26, 2006 23:21 przez proximus23, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Więc tak - odłącz klemę od akumulatora, po lewej stronie silnika (jak patrzysz na silnik od przodu) masz alternator. Z przeciwnej strony alternatora niż jest kółko z paskiem klinowym zobaczysz taką wypukłość przykręconą na 2 śrubki - jest to regulator napięcia wraz ze szczotkami. Odkręcasz, wkładasz nowy (tak żeby nie złamać szczotek - najpierw przechylasz tak że do środka wejdą obie szczotki tak ze skosa a potem dociskasz resztę) i przykręcasz. Podpinasz kabel do akumulatora, uruchamiasz, sprawdzasz napięcie ładowania.proximus23 pisze:JESTEM NOWICJUSZEM I NIE WIEM ZA CO SIE ZABRAĆ!
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
- ultradźwięk
- Ma gadane
- Kontakt:
Na 99 % regulator jest pod plastkowa odslona . Aby ja zdjac trzeba odkrecic pare srubek - a przede wszystkim nakretke od przewodu do akumulatora. Koniecznie trzeba ja psiknac wd-40 lub dac troche oleju i poczekac - bo jak bedzie mial za dobry klucz to rozkreci mocowanie do dodatniej plyty i nie odkreci nakretki, nie sciagnie oslony i nie dobierze sie do regulatora. Bedzie musial flexem rozciac nakretke. O wqr.. juz nie wspomne.
[img]http://img143.imageshack.us/img143/508/mylubuskaer5.jpg[/img]