I drugie pytanie mam też imobilaizer czy jak to sie tam nazywa,ale nie mam do niego kluczyka. Mogę go wyłączyć jedynie uzbrajając a następnie wyłaczając alarm. CZy da się gdzieć dokupić taki kluczyk czy co tam jest potrzebne żeby móc to normalie używać?
[mk2] alarm - cos nie dziala...
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
MaximusResetus
- Nowicjusz

[mk2] alarm - cos nie dziala...
No wieć 2 dni temu kupiłem golfa 2 i miał sobie alarm ( pilot z 2 przyciskami, nie wiem co to za firma...) . z poczatku działał prawie że dobrze, tzn jednym przyciskiem załączało się alarm i wyłaczało,a drugim tak dla bajeru można było właczyć syrenę. Sęk w tym że nie swieciły się przy tym kierunkowskazy. Pogrzebałem pod maska i na jakims kablu znalazłem troche zardzewiały bezpiecznik. Wymienmiłem go i teraz kierunki z alarmem działaja ale... syrena juz nie wyje :/ Musiałem zruszać któryś kabelek...?
Wie ktoś czego i gdzie szukać żeby to naprawić? Gościu od którego kupiłem auto mówi że to jest orginalny alarm vw. Ja się na tym nie znam więc powtarzam to co on mówił. Które to wogule jest syrena?
Zaraz obok zbiornika z płynem do szyb mam taka czarna kostke ze stacyjka do wyłączania alarmu i wychodzą z tego chyba dzwie takie grube wiązki kabli z dwiema wtyczkami. Pomocy...
I drugie pytanie mam też imobilaizer czy jak to sie tam nazywa,ale nie mam do niego kluczyka. Mogę go wyłączyć jedynie uzbrajając a następnie wyłaczając alarm. CZy da się gdzieć dokupić taki kluczyk czy co tam jest potrzebne żeby móc to normalie używać?
powinno się dać dokupić ale czy to kluczyk to nie jestem pewnien, nie chodzi Ci czasem o taką ale bateryjkę???MaximusResetus pisze:ale nie mam do niego kluczyka
Syrena wygląda mniej więcej jak ta na aukcji (na trzecim zdjeciu)
http://moto.allegro.pl/item141399732_al ... yrena.html
ale może być również kwadratowa, w sumie są przeróżne kształty...Idzie do niej chyba o ile mnie pamięć nie myli tylko jeden kabelek...
[ Dodano: 23 Lis 2006 22:46 ]
to akurat jest prawdopodobnie bo nie widze tego centralka alarmowa i od niej idzie przewód do syreny napewno zamontowanej pod maską... Prześledz całą droge kabli idących od centralki do poszczególnych jej elementów...Dla ułatwienia zadania tylko pod maską szukaj....MaximusResetus pisze:Zaraz obok zbiornika z płynem do szyb mam taka czarna kostke ze stacyjka do wyłączania alarmu i wychodzą z tego chyba dzwie takie grube wiązki kabli z dwiema wtyczkami
Pora zmieniać swój swiat, więc zaczne od Golfika...
-
MaximusResetus
- Nowicjusz

a bo ja wiem o co mi chodzi...
jest takie coś prostokątnego obok włącznika świateł przeciwmgielnych co ma taki sam kształt i wielkoś, jedną migajaca diode i 3 metalowe dziurki... Do tego się coś bodajże powinno przykładać zeby go wyłączyć, ale z tego co kojażę to samego takiego kluczyka, baterykjki czy cokolwiek to jest nie dokupi tylko trzeba pewnie razem z tym czyms co ma diode...
A co do syreny... ten alarm jest dosyc stary co ja mam wiec pewnie u mnie jakoś inaczej ona wygląda bo takiej jak na tym zdjeciu to nie mam nigdzie... :/
A co do syreny... ten alarm jest dosyc stary co ja mam wiec pewnie u mnie jakoś inaczej ona wygląda bo takiej jak na tym zdjeciu to nie mam nigdzie... :/
-
MaximusResetus
- Nowicjusz

No to mam takie cos jak na zdjęciach... Te dwie wiązki kabli od centralki czy co to jest idą prosto do wnętrza auta, syreny takiej jak na tym zdjęciu nigdzie nie ma. Ale co zauważyłem ta centralka czy co to jest ma z pod spodu otwory i cos mi się wydaje że syrena jest wn niej zamontowana... nie wiem jak oni to tam zmieścili ale chyba inego wyjścia nie widze...
Może ktoś z Was po zdjęciach rozpozna co to za alarm i czy sa jakieś sposoby żeby się do niego dobrac i naprawić.
Na zdjęciu widać tez odpięty jeden kabelek, jednak jak kupiłem auto tu juz był odpięty i jego podpięcie nic nie zmienia,więc wolę zostawic tak jak było. Dodam tez ze bez tego kabelka syrena raz czy dwa razy po kupnie jeszcze działała...
Może ktoś z Was po zdjęciach rozpozna co to za alarm i czy sa jakieś sposoby żeby się do niego dobrac i naprawić.
Na zdjęciu widać tez odpięty jeden kabelek, jednak jak kupiłem auto tu juz był odpięty i jego podpięcie nic nie zmienia,więc wolę zostawic tak jak było. Dodam tez ze bez tego kabelka syrena raz czy dwa razy po kupnie jeszcze działała...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
tak jak napisałeś syrena jest już zamontowana w tym pudełku centralce...MaximusResetus pisze:cos mi się wydaje że syrena jest wn niej zamontowana
ale co to jest to nie wiem gdyż pierwszy raz to widze na oczy, nawet nie wiem jak może wyglądać kluczyk czy co kolwiek do tego się wkłada czy przyciska...MaximusResetus pisze:imobilaiser.jpg
do tego powinno sie chyba przykładac jakis kluczyk żeby dioda przestała migać i można było zapalić auto
Najlepszym wyjściem z tej sytuacji jest podjechanie do jakiegoś zakładu który zakłada alarmy i spytać się czy będzie możliwość dostania owego kluczyka...
Pora zmieniać swój swiat, więc zaczne od Golfika...