[mk4] hamulce po raz wtóry
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
DO ODPOWIETRZANA NAJLEPIEJ UZYC ZBIORNICZKA Z PLYNEM HAMULCOWYM I RURKI ODKRECASZ LEKKO ODPOWIETRZNIK ZAKLADASZ RURKE Z 5 RAZY PEDALUJESZ HAMULCEM LEKKO ODKRECASZ ODPOWIETRZNIK I TA CZYNNOSC POWTARZAZ PARE RAZY OBJAWEM ZAPOWIETRZENIA SA BABBELKI ... AHA JELI MASZ SPRAWNNY UKLAD WSPOMAGANIA HAMULCA TO BEDZIE PRZY WLACZONYM SILNIKU OPADAL A PRZY WYLACZONYM BEDZIE TWARDY OCZYWISCIE BEZ PRZESADY AHA ZACISKANIE PRZEWODÓW TO NIEJEST DOBRY POMYSL... ZNAM CZLOWIEKA CO ROBIL PODOBNIE JECHAL POTEM Z GURKI PRZED SKRZYZOWANIEM ZACZAL HAMOWAC I......... GUMOWY PRZEDÓW POSZEDL... CUDEM BEZ KOLIZJI
Hm, a nie jest to tak, że to pompa przepuszcza na tłoku? Miałoby to ręce i nogi. Na wył silniku nie ma wspomagania pedału hamulca i on stoi twardo i wysoko. Jak odpalę silnik, siła podciśnienia wspomagania jest wstanie wepchnąć tłok pompy ponieważ przepuszcza (choć minimalnie). Dziś sprawdziłem hamowanie ze 120. Daje radę i ABS też się włącza, tylko pewnego dnia przepuści raz a dobrze.
Pytanie: czy można pompę naprawić? Czy tylko wysłać ją w kosmos i wstawić inną?
Pytanie: czy można pompę naprawić? Czy tylko wysłać ją w kosmos i wstawić inną?
Masz ALH? czytaj: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=91763
To nie tak - to co opisujesz - takie zjawisko zaraz po odpaleniu auta jest objawem poprawnie działającego wspomaganiasuavomer pisze:Na wył silniku nie ma wspomagania pedału hamulca i on stoi twardo i wysoko. Jak odpalę silnik, siła podciśnienia wspomagania jest wstanie wepchnąć tłok pompy
Pompę lepiej kupić nową.suavomer pisze:Pytanie: czy można pompę naprawić? Czy tylko wysłać ją w kosmos i wstawić inną?
Ale tak na marginesie to ani trochę nie wierzę w wersję z pompą, bo jak przepuszcza uszczelnienie to cały czas a nie od czasu do czasu.
jest już nas troje i dlatego nie mam czasu odwiedzać formu.....
Ale to się dzieje cały czas niestety... Zaczęło się i tak już zostało. Normalne to jest ale nie aż do podłogi. I to się dzieje po każdym podpompowaniu, a po tym zaraz zjeżdża. Jutro jadę do mecha może coś się wyjaśni na warsztacie
I jeszcze pytanie: na co ta reklama na dole? Czy forumowicze nie wiedzą z jakiego forum korzystają???
I jeszcze pytanie: na co ta reklama na dole? Czy forumowicze nie wiedzą z jakiego forum korzystają???
-
greg
wiedzą - tylko że reklama = kasa na utrzymanie serwera - jakby dobrze poszło to nie bedzie potrezby robić zrzutek na jego utrzymanie. Z tego co kojarzę to każde kliknięcie w reklamę to też jakaś kasa dla forumsuavomer pisze:I jeszcze pytanie: na co ta reklama na dole? Czy forumowicze nie wiedzą z jakiego forum korzystają???
ha, więc tak:
pojechałem dziś znowu w to samo miejsce. Ale już inny mechanik: wziął go na podnośnik, odpalił silnik, pedałował go z drugim mechem. Bąble nie poleciały z układu ale pewnie całe powietrze z pompy uleciało do zbiorniczka. I od dziś mam TWARDY HAMULEC jak ŻYLETA.
Morał? Tradycyjne metody lepsze od ciśnieniowej wymiany płynu hamulcowego...
Pozdrawiam
pojechałem dziś znowu w to samo miejsce. Ale już inny mechanik: wziął go na podnośnik, odpalił silnik, pedałował go z drugim mechem. Bąble nie poleciały z układu ale pewnie całe powietrze z pompy uleciało do zbiorniczka. I od dziś mam TWARDY HAMULEC jak ŻYLETA.
Morał? Tradycyjne metody lepsze od ciśnieniowej wymiany płynu hamulcowego...
Pozdrawiam