[MKIII] Daję większego kopa, to zaczyna chodzic jak traktor

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
untaztood
Użytkownik
Użytkownik

[MKIII] Daję większego kopa, to zaczyna chodzic jak traktor

Post autor: untaztood » sob lis 11, 2006 16:52

Dzieje się to przeważnie do 20 minut od momentu odpalenia samochodu (temperatura jest już ustatkowana)

Przyśpieszam dosyć raptownie... po jakimś czasie puszczam pedał gazu, wyrzucam na luz... silnik zaczyna chodzić jak traktor... W tym momencie zaczyna bardzo kopcić na niebiesko. Dodam jeszcze raz mocno gazu - uspokaja się.
Samochód 2000 km temu miał kapitalny remont. Od szlifowania, po wymianę panewek, tłoków.
Wcześniej tego nie było.
Silnik to 1.9 GTD AAZ '92.
Czy to końcówki wtryskiwaczy?
Ostatnio zmieniony ndz lis 12, 2006 08:31 przez untaztood, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
PinkFloyd
Lord GTI
Lord GTI

Post autor: PinkFloyd » sob lis 11, 2006 18:25

To wygląda mi na przestawianie się kąta wtrysku. Być może przy naprawie ktoś żle dokręcił śrubę na kole na wale i sie obraca lekko na klinie i pod obciążeniem przestawia sie kąt wtrysku- ale to moje domniemanie.

Awatar użytkownika
powalla
_
_

Post autor: powalla » sob lis 11, 2006 22:33

Na 100% to właśnie to o czym pisze PinkFloyd (mi tak samo zrobili przy "kapitalce" i znajdź potem winnego ,a koszt naprawy niemały).

RobertP
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: RobertP » ndz lis 12, 2006 11:56

PinkFloyd pisze:To wygląda mi na przestawianie się kąta wtrysku.
może być i przestawiony kąt wtrysku,
untaztood na początek dokładnie bym sprawdził świece mimo że był robiony remont
to z Twojego opisu i problemu powiem Ci że u mnie obajw był identyczny moze to nie trwało
20 minut ale miałem tak samo dopóki mi sie nie rozgrzał a przy tym troszkę kopcił
i jakby nie palił na wszystkie gary, po sprawdzeniu przeze mnie świec i ich wymianie
na nowe objaw minął i było jak ręką odjął ! :-)
sprawdź te świece ...

btw
mam dokładnie ten sam silnik i z tego samego roku co Twój :-)

Awatar użytkownika
adekGTI
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: adekGTI » ndz lis 12, 2006 14:07

Świece to razcej nie, jak temperatura jest juz ostatkowana. To jest raczej przestawienie się konta wtrysku. Miałem tenm sam silnik tez z 92 roku, miał przebieg 534 tys bez zadnego remontu, a co lepsze prawie cały czas noga na full gazie :grin:, więc mam pytanie, co się dział, że trzeba było silnik remontować?? u mnie ciekła uszczelka pod głowicą i w zbiorniczku były już oznaki oleju, zrobiłem tak 30 tys i nic się nie działo, sprzeadłem go i gościu dalej tak jezdzi i nic złego się nie dzieje. pozdrawiam

Awatar użytkownika
powalla
_
_

Post autor: powalla » ndz lis 12, 2006 14:41

U mnie po 215000 km do cylindra "wpadła" komora wstępna spalania i zrobiła sieczkę na denku tłoka (tylko wymiana pozostała).Jak silnik był wyciągniety i jeden tłok do wymiany ,to poszedłem za ciosem i wymieniłem wszystkie tłoki +obróbka głowicy,cylindrów ,wału+uszczelnienia itd. (ok 3800zł całość)ale mechanik pożałował kilka zł na śrubę wału i zaczęło ścinać klin na wale po 15000km i znów naprawa za moją kasę ,bo nie dałosie tego udowodnić,że to była jego wina .

untaztood popatrz na koło pasowe na wale w silniku ,jak "chodzi na boki" tzn. ma bicie poprzeczne na odpalonym silniku to na 100% ścina ci klin na wale.

Awatar użytkownika
stonefree
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: stonefree » ndz lis 12, 2006 16:51

powalla pisze:do cylindra "wpadła" komora wstępna spalania
great Scott!!!Jak to jest mozliwe?Ja myślałem,że komora wstępna to jest dziura w głowicy gdzie siedza wtryskiwacz i świeca ?

Awatar użytkownika
untaztood
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: untaztood » śr lis 22, 2006 10:28

Sprawa podobno wyjaśniona - dziś właśnie odbieram samochód - wyszło na to, że przy większym gazie czwarty wtryskiwacz się zacinał i nie palił na jednym cylindrze.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”