[MK 4] Zamek w tylnej klapie w wersji Variant

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

milek72
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

[MK 4] Zamek w tylnej klapie w wersji Variant

Post autor: milek72 » wt lis 21, 2006 15:50

Ostatnio przez przypadek zauważyłem taką nieprawidłowość:
jak zamknę drzwi centralnym zamkiem z autoalarmem (wszystkie drzwi się zamykają) po próbie podniesienia tylnej klapy (zamek ten na kluczyk jest w pozycji pionowej czyli nie zablokowany) klapa się otwiera :crazy: nie wydaję mi się żeby to było normalne w tej wersji.
Dopiero po przekręceniu kluczem zamka w pozycję poziomą klapa jest zamknięta.
Czy to jest normalne w tym modelu czy wy macie inaczej :?:
Jak tak to gdzie tkwi problem :?:

Awatar użytkownika
Grzesiekk1982
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: Grzesiekk1982 » wt lis 21, 2006 16:32

milek72 pisze:jest w pozycji pionowej czyli nie zablokowany
A u mnie w pionowej ejst zablokowany (w poprzednim MK3 też). Znam trochę osób jeżdzących VW i każdy ma inaczej :D Coś mam przeczucie, że byli na tej linii delegowani do pracy ludzie z FSO :rotfl: W dni parzyste wkładali pionowo, a w nieparzyste poziomo :kac:
milek72 pisze:Dopiero po przekręceniu kluczem zamka w pozycję poziomą klapa jest zamknięta.
A czy otwierając samochód, otwiera się (uprzedio zamknięty kluczem) zamek klapy?
Jeśli tak, to jak najbardziej nieprawidłowo. Wypadało by zdjąć tapicerkę i pogrzebac przy siłowniku.
Jeśli to zamek dokładany, a siłownik ma 3 kable (masa oraz lewe/prawe obroty silniczka), to jeden z nich może ni kontaktować lub się przetarł.
Fabryczny nie wiem dokładnie jak działa.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
inek01
Lord GTI
Lord GTI

Post autor: inek01 » wt lis 21, 2006 16:48

Grzesiekk1982 pisze:A u mnie w pionowej ejst zablokowany (w poprzednim MK3 też).
W Mk4 jest na odwrot :bajer:

milek72
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: milek72 » wt lis 21, 2006 16:52

Grzesiekk1982 pisze:A czy otwierając samochód, otwiera się (uprzedio zamknięty kluczem) zamek klapy?
Niestety nie.
Muszę wsadzić klucz i go otworzyć i to mi się właśnie nie podoba bo skoro jest centralny tochyba powinien być na wszystkich drzwiach :)

Awatar użytkownika
Grzesiekk1982
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: Grzesiekk1982 » wt lis 21, 2006 16:57

inek01 pisze:W Mk4 jest na odwrot :bajer:
A ja widziałem różne kombinacje w MK3, czy Polówkach ;) i o to właśnie mi się rozchodzi. Co egzemplarz to inaczej ;) Chyba, że ktoś wymieniał wkład :hmm:
milek72 pisze:Grzesiekk1982 napisał/a:
A czy otwierając samochód, otwiera się (uprzedio zamknięty kluczem) zamek klapy?

Niestety nie.
Muszę wsadzić klucz i go otworzyć i to mi się właśnie nie podoba bo skoro jest centralny tochyba powinien być na wszystkich drzwiach :)
To wygląda tak, jakby padł siłownik w klapie (słychagć go w ogóle?), albo napięcie nie dochodzi (lub masa).

Awatar użytkownika
inek01
Lord GTI
Lord GTI

Post autor: inek01 » wt lis 21, 2006 17:05

milek72 pisze:Niestety nie.
Muszę wsadzić klucz i go otworzyć i to mi się właśnie nie podoba bo skoro jest centralny tochyba powinien być na wszystkich drzwiach
Troche tak, a troche nie...
Jesli zamkniesz zamek w tylnej klapie kluczykiem (kluczyk poziomo) to centralny go nie otworzy i tak ma byc.
Jesli zamek jest w pozycji pionowej, centralny powinien go zamykac i otwierac. Tu twi problem.

Tu masz foto jak to wyglada. Tak w ogole to w Variancie jest troche inaczej, bo mozna otwierac "cale auto" zamkiem klapy.
Obrazek
Grzesiekk1982 pisze:A ja widziałem różne kombinacje w MK3, czy Polówkach i o to właśnie mi się rozchodzi. Co egzemplarz to inaczej Chyba, że ktoś wymieniał wkład
To, ze ludzie robia rozne glupie kombinacje to juz inny temat.

milek72
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: milek72 » wt lis 21, 2006 18:18

inek01 pisze:Jesli zamek jest w pozycji pionowej, centralny powinien go zamykac i otwierac. Tu twi problem.
Dokładnie
Muszę rozebrać tapicerkę i się przyjrzeć siłownikowi. Ale jak zamykam centralnym to z tyłu nic nie słychać żeby się zamykało :(

Awatar użytkownika
Grzesiekk1982
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: Grzesiekk1982 » wt lis 21, 2006 19:27

milek72 pisze:jak zamykam centralnym to z tyłu nic nie słychać żeby się zamykało
To fucktycznie cza przyjrzeć się najpierw kablom idącym do klapy, sptawdzić miernikiem czy jest napięcie na przewodach do siłownika podczas otwierania/zamykania autka. Może wtedy się coś wyjaśni...
Pozdrawiam.

drwal
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: drwal » wt lis 21, 2006 21:32

witam, jesli mozna przy okazji sie spytac, czy do klapy tylnej varianta bedzie pasowal uniwersalny silownik (mam dokladany centralny przez poprzedniego wlasciciela i najprawdopodobiej nie chcialo sie komus go w klapie montowac) i czy podlaczenie go do zamka nie sprawia jakis trudnosci?
z gory dzieki

Awatar użytkownika
Grzesiekk1982
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: Grzesiekk1982 » wt lis 21, 2006 21:58

drwal pisze:mam dokladany centralny przez poprzedniego wlasciciela i najprawdopodobiej nie chcialo sie komus go w klapie montowac
To dużo zmienia...
drwal, komuś, kto choć trochę się zna (montował chociaż raz), nie sprawi to problemu. Jest trochę roboty z podciągnięciem kabli (jeśli dokłądany centralny, a w klapie ich nie ma).
Poszukaj na Allegro, kosztują od 10 do 25 zł. Prawdopodobnie nie będą też działały te funkcje, które skopiował inek01. Ale będzie się jedynie otwierać i zamykać.
Zdejmij tapicerkę, cobacz co tam jest.
P.S.
Ja w ogóle nie mam centralnego, ale jeżdzę 99% przebiegu w 1-2 osoby. Osobiście wolałbym bagażnik tylko na kluczyk (niepodłączony do centralki), żeby w korku na mieście ktoś się do neigo nie dobrał ;) Szczególnie w Wawie. Raz 5 gówniarzy podbiegło mi do wszystkich klamek w korku, ale w mieście mam zamknięte ;)
Pozdrawiam.

drwal
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: drwal » wt lis 21, 2006 22:14

dzieki za szybka odp, w sumie w seicento zony sam z kumplem zakladalem (no i zostaly mi 2 silowniki w zapasie z wiazkami), tylko balem sie ze moze potrzeba jakis specjalny "wynalazek", a co do zlodziei to po przekreceniu kluczyka stacyjki blokuja sie wsz zamki
pozdr

Awatar użytkownika
Grzesiekk1982
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: Grzesiekk1982 » wt lis 21, 2006 22:23

Nie ma sprawy ;)
To może się uda założyć, jakieś cięgno tam musi być.
drwal pisze:po przekreceniu kluczyka stacyjki blokuja sie
A to spoko, ja jeżdzę czasem 3 innymi samochodami z centralnym i muszę pamiętać o tym...
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
inek01
Lord GTI
Lord GTI

Post autor: inek01 » wt lis 21, 2006 23:38

Grzesiekk1982 pisze:Osobiście wolałbym bagażnik tylko na kluczyk (niepodłączony do centralki), żeby w korku na mieście ktoś się do neigo nie dobrał
Mozna przeciez zamknac tak zamek kluczykiem, ze cantralny go nie bedzie otwieral.

Awatar użytkownika
Grzesiekk1982
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: Grzesiekk1982 » wt lis 21, 2006 23:58

Mozna przeciez zamknac tak zamek kluczykiem, ze cantralny go nie bedzie otwieral.
Ale looknij, że drwal ma akcesoryjny centralny (zakłądany przez poprzedniego właściciela), czytałem instrukcję, którą wkleiłeś i jej nie neguję ;)
A zwykły centralny z Allegro dziala niestety prymitywniej. Tam jest zwykły siłownik wykonawczy, nie steruje niczym (ewenrualnie dając mastera w klapę, możemy otworzyć nim wszystkie 4 drzwi).
Pozdrawiam.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”