[MK3] Przewody wysokiego napięcia - kolejność

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

jurek039
Nowicjusz
Nowicjusz

[MK3] Przewody wysokiego napięcia - kolejność

Post autor: jurek039 » sob lis 18, 2006 16:00

:blush: Witam !
Potrzebuje pomocy , zdjąłem kopułkę (silnik 1,4 AEX 60KM) żeby kupić nową . Przed zdjęciem zaznaczyłem markerem jaki przewód gdzie idzie w które miejsce do kopułki . Sprzedawca tak pilnie oglądał kopułkę ,że mi wszystko wytarł .
Szukałem na forum i nic , ](*,)
ciągnąłem książki i cierpliwości mi już brakuje bo nie mogę nic na ten temat znaleźć .
Proszę pomóżcie lub podpowiedzcie gdzie szukać . :prayer:
Dzięki za wszystko Jurek
Ostatnio zmieniony sob lis 18, 2006 16:08 przez jurek039, łącznie zmieniany 1 raz.

bodzio_j
Lord GTI
Lord GTI
Kontakt:

Post autor: bodzio_j » sob lis 18, 2006 16:03

Powinno chyba być 1342

jurek039
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: jurek039 » sob lis 18, 2006 16:05

Dzięki !
Biegnę sprawdzić :hmm:

Awatar użytkownika
dziejo
V.I.P.
V.I.P.
Silnik: AFN

Post autor: dziejo » sob lis 18, 2006 16:17

bodzio_j pisze:1342
dokładnie tak w silnikach żędowych 4 cylindrowych

jurek039
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: jurek039 » sob lis 18, 2006 16:21

Więc tak :
Może napiszę co robię z tłumaczeniem z polskiego na nasze .
Stojąc przed silnikiem R4 od lewej mamy :
1 cylinder ,
2 cylinder ,
Itd. Aż do kopułki .Patrząc na kopułkę to w środkowej części jest miejsce na przewód zasilający no i cztery następne wejścia przewodów idą jakby na krzyż tzn. jeden do góry , do przodu auta , do dołu i czwarty najbliższy od kierowcy czyli szyby .
Licząc przewody od lewej strony czyli od pierwszego cylindra gdzie go wpiąć w kopułce ?

Awatar użytkownika
dziejo
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: dziejo » sob lis 18, 2006 16:22

jeśli nie wiesz jak ustwaić NAJlepiej będzie jeżeli wykręcisz 1 swiecę wystarczy tylko tą jedna !!!! włącz 3 - albo 4 bieg aby nie kręc kluczykiem wystarczy go pchnąc !coś cienkigo i nie twardego włozysz do cylindra max górne połozenie tłoka wtedy zapinasz na kopułke 1 kabel i probelm z głowy po kolei leciisz 1 3 4 2

[ Dodano: Sob Lis 18, 2006 15:23 ]
jurek039 pisze:od pierwszego cylindra gdzie go wpiąć w kopułce ?
odp wyżej

jurek039
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: jurek039 » sob lis 18, 2006 16:33

Podpowiedź dobra tylko pracochłonna , bo muszę ściągnąć obudowę i filtr powietrza zdjąć cewki z instalacji LPG i resztę LPG .
Zdjęcie świecy i znalezienie punktu najwyższego położenia tłoka to sobie chyba poradzę , tylko jeszcze jedno gdy 1 tłok jest w najwyższym położeniu to palec w kopułce powinien być skierowany w stronę jednego z czterech przewodów i to będzie mój numer jeden , mam rację .
Liczyłem na łatwiznę , coby tego nie ściągać wszystkiego .
Jak nikt nie zechce się pofatygować i spojrzeć pod maskę to i tak mi pomogliście . +

Awatar użytkownika
dziejo
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: dziejo » sob lis 18, 2006 16:44

jurek039 pisze:czterech przewodów i to będzie mój numer jeden , mam rację .
dokładnie przymierżając kopułkę tak będzie! jesli tłok będzie u góry a palec (elektroda) palca będzie po przeciwnej stronie to rusz jeszcze go tak aby palec przesunął się o 180 st podejrzewam że u ciebie 1 kabel będzie jak od góry patrzysz to na wysokości wentylatora mniej wiecej ale musisz to soprawdzić sam

bodzio_j
Lord GTI
Lord GTI
Kontakt:

Post autor: bodzio_j » sob lis 18, 2006 16:52

jurek039 pisze:Jak nikt nie zechce się pofatygować i spojrzeć pod maskę to i tak mi pomogliście . +
nie to, że się nie chce tylko silniki i auta nieco inne, i niekoniecznie musi być aparat zapłonowy tak samo. Jeśli nie chce Ci się rozbierać, to możesz metodą prób i błędów spróbować. Ustal najbardziej prawdopodobny miejsce 1 cyl. i załóż kable w/g podanej kolejności. Po założeniu powinien zapalić. Możliwości aż tak wiele nie ma. Dziwi mnie jeszcze fakt, że na kopułce nie jest opisane fabrycznie.

Awatar użytkownika
Mikołaj 11
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Mikołaj 11 » sob lis 18, 2006 17:03

Witam,
zobacz czy na krawędzi /na obwodzie /aparatu zapłonowego jest jakieś nacięcie,
jeżeli tak ,to w tym miejscu palec rozdzielacza znajduje się pod wyjściem kabla z kopółki na pierwszy cylinder.
Pozdrawiam

jurek039
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: jurek039 » sob lis 18, 2006 17:46

Wiem już o co biega :grin: , w niektórych silnikach kopułka jest z prawej strony głowicy , przymocowana w poziomie czyli jak u mnie . A w książce znalazłem kopułkę zamontowaną pionowo przed silnikiem z prawej strony .
Ale dziękuje Wszystkim Bardzo mocno :prayer: , Dzięki waszej pomocy moje maleństwo załapało . :hmm:
Teraz podpowiem innym jak to ma być , czyli powtórzę to czym mi koledzy pomogli , to dla leniwych jak ja coby filtrów nie ściągali .
Zaczynamy od jedynki to ten bolec w kopułce idący w stronę przedniego zwisu autka ,
( przewody zakładałem w lewą stronę czyli przeciwnie do wskazówek zegara )
następny kabelek z cylindra 3 wędruje do bolca skierowanego pionowo w dół ,
czwóreczkę mamy na bolcu najbliższym kierowcy , czyli szyby ,
No i ostatni czyli 2 w najwyżej położonym miejscu , czyli na górze kopułki .

Co do podpowiedzi Mikołaja 11 to ma rację bo są tam nacięcia , tylko jest ich tyle ,że nie wiem jako nowicjusz na które patrzeć . :kac: Ale Dzięki !!!

Oj szkoda ,że wcześniej tylko obserwowałem to forum . A mogłem tylu ludziom podpowiedzieć a ja egoista :blush: zalogować mi się nie chciało ale teraz to się zmieni
-OBIECUJ Ę –
Dzięki za pomoc i pozdrawiam .
:okej: mój VW już śmiga :okej:
:majkel:

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”