[wzmacniacz] Sprawdzenie ??
Moderatorzy: dan124, powalla, VIP
[wzmacniacz] Sprawdzenie ??
Witam serdecznie. CZy jest mozliwosc sprawdzenia wzmacniacza w warunkach domowych?? Sprawdzil bym w autku ale jest juz troche zimno na dworze, a na przypal nie chce tego robic. Pozdro.
Pozdro 600
Re: [wzmacniacz] Sprawdzenie ??
Pewnie że można. Potrzebujesz stary zasilacz AT lub coś podobnego dającego 12V i min 10A (jak chcesz tylko zobaczyć czy działa to nawet słabszy da radę). Podłączasz plus do plusa i remote a do masy minus i wszystko jasne. Potem podpinasz tylko bable sygnałowe- np. z kompa i podłączasz skrzynie. Powinno działaćfajfik pisze:Witam serdecznie. CZy jest mozliwosc sprawdzenia wzmacniacza w warunkach domowych?? Sprawdzil bym w autku ale jest juz troche zimno na dworze, a na przypal nie chce tego robic. Pozdro.
P.S Miałem tak podłączonego HPB-602 tylo zasilacz dawał tylko 10A i wzmacniacz sie dusił.
Pewnie że się da ja właśnie słucham muzy na sprzęcie który na ogół mam zamontowany w autku, więc normalnie... patrzysz na zasilacz jaką ma wydajność prądową przy 12V, liczysz sobie moc jaką będziesz potrzebował na odsłuch: P=U*I a dalej to podłączenie wzmaka:
1. - (czarny kabelek) do masy
2. + (kabelek żółty) z zasilacza do zasilania wzmaka,
3. przewód załączający tzw REMOTE łączysz z 12V (+)
dalej dajesz sygnał na wejście wzmaka, podłączasz głośnik i jedziesz z koksem - tylko nie rób odsłuchu na głośniku bez obudowy (tzn nie dawaj na maxa bo możesz głośnik - \\jeśli słaby\\ zepsuć)
1. - (czarny kabelek) do masy
2. + (kabelek żółty) z zasilacza do zasilania wzmaka,
3. przewód załączający tzw REMOTE łączysz z 12V (+)
dalej dajesz sygnał na wejście wzmaka, podłączasz głośnik i jedziesz z koksem - tylko nie rób odsłuchu na głośniku bez obudowy (tzn nie dawaj na maxa bo możesz głośnik - \\jeśli słaby\\ zepsuć)