No to podloz pod pedal gazu odbezpieczona mine przeciwpiechotna, wyciagaj po ok. 10ciu km jazdy (w zimie z 15).woyteck pisze:jestem z wykształcenia wojskowego saperem
1,9 TD a 1,9 TDI różnice, zalety i wady.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
dokładnie wrzucanie szybko wysokich biegów (kręcenie max do 2000 rpm) np 4 biegu przy 40km/h i troszkę wiecej gazu i masz 1 Bar nadmuchaneCorvax pisze:1,2 bieg nawet przy depnieciu nie bedzie takiego duzego obcizenia jak na np. 3 biegu.
turbo dmucha kiedy silnik potrzebuje mocy - delikatne dodawanie gazu nawet do 3500 rpm nie spowoduje cisnienia większego niż 0,5 bara
inna sprawa że przyspieszanie z 1500 rpm jest ogólnie niezdrowe dla silnika, nawet na rozgrzanym silniku PSJ nie służy motorowni
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
co do spalania
jestem użytkownikiem 1,9 tdi od 3 miesiecy i zdarzyło mi sie juz pare razy być nim w trasie i na 100 km 3,8l a w mieście nie więcej niż 5l jak go deptałem
Oj to masz ciężką nogę Ja wczoraj zrobiłem 500km, z tego około 150 po A4 (Golfik mi poszedł licznikowe 195) i średnia wyszła 4,7 - śpieszyłem się, ale bez przesadyzmu. Jak się postaram na trasie to 4.0. Przy bucie na maks na trasie 5,5-6.0. Miasto dzisiaj mi wyszło 7,5, ale dużo postojów i gaszenia silnika. W benzynce przy takiej jeździe dochodzi do 11-12 .woyteck pisze:no ja tez nie wiem, max jak zeszlem ze spalaniem to 4,7
normalnie 5,4-5,9 mam ciezka noge
PS. Byłem w Rydze Mercem S 400CDI (4.0L Diesel V8) mojego szefa (ja kierownik ). Po chipie 300km i 600Nm. Potwór...
Pozdro
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
co do spalania
co do spalania strasznie się nie męczyłem powiedział bym że nawet wogóle żeby zejść do takiego osiągu on zawsze mi tak pali a buta ma bo porównywałem już z kilkoma znajomymi dodam że niedawno wymieniałem wydech od samego silnika (katalizator wypłukany i cała tylnia "pucha" WM Sport) także ma czym oddychać pełen przelot daje napewno jeszcze o kilka koni więcej.
Zużycie paliwa
Jeżdze Golfem 1.9 TD z silnikiem AAZ już trzeci rok i - autko pali latem na trasie przy prędkosci ok 100 km- 4,8-4,9 l/100km natomiast przy mrozach w jezdzie po miescie ( mieszanej ) spali już przy właczonym ssaniu ok.7,5- 8 l .Jest na pewno głosniejszy niż TDI ale wytrzymalszy.Wszystko da się z nim zrobic i nie trzeba jezdzic do " mądrych " mechaników.Mam przebieg 267.000 nie bierze od wymiany do wymiany ani grama oleju cvzyli co 12.000 km wymiana.Należy pamiętac o tym!!! i oczywiscie o paskach.Autko jest zrywne, daje radę w terenie górzystym- nie słabnie !!!! Chcę go zmienic na jakies z klimą bo mi jej latem brakuje.Ale ogólnie jestem zadowolony..... no może to zawieszenie jest zbyt twarde i niezbyt komfortowe....Poza tym ok.
Ps
Częsci bajecznie tanie....
Ps
Częsci bajecznie tanie....
czytajac te posty o spalaniu smiem wnioskowac ze z moim golfem jest cos nie tak...
dzis sie wracalem z wiednia slowacka autostrada do polski. zrobilem 380km i spalilo mi okolo 14litorw(!) w cyklu mieszanym 70% autostrada max 110km/h i 30% miasto i krete drogi max 100km/h - z przewaga 80km/h.
oczywiscie bylem mile zaskoczony
dzis sie wracalem z wiednia slowacka autostrada do polski. zrobilem 380km i spalilo mi okolo 14litorw(!) w cyklu mieszanym 70% autostrada max 110km/h i 30% miasto i krete drogi max 100km/h - z przewaga 80km/h.
oczywiscie bylem mile zaskoczony
Nie ma tego dobrego, co by na zle nie wyszlo...
Pan instruktor nauki jazdy :bigok:
Pan instruktor nauki jazdy :bigok:
- Pruszkowiak
- Forum Master
- Kontakt:
- Grzesiekk1982
- VWGolf.pl Killer
Może tak być gdy TDI ma zdjęte jakieś wygłuszenie na przegrodzie czołowej (zasyfiło się olejem, zamokło, przy przeprowadzaniu kabli itp. itd.).inek01 pisze:Moze tylko na wolnych obrotachPruszkowiak pisze:Z tym się nie zgodze.Kolega ma TD i chodzi dużo ciszej
Siedziałem w kumpla TD AAZ i duuużo głośniej nawet na wolnych w porównaniu do mojego jedenzeta.
Pozdrawiam