[MK3] Ponownie sprężyny.

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

wczyz
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

[MK3] Ponownie sprężyny.

Post autor: wczyz » ndz lis 12, 2006 18:22

Witam. Wczoraj rozpocząłem wątek dot. sprężyn ale zostalem usunięty, ponieważ nie skonkretyzowałem tematu. Ale dzisiaj powracam, uświadomiony przez forumowiczów, że kolor sprężyn nie ma znaczenia jeżeli chodzi o ich twardość (tyle czasu żyłem w błędzie, szkoda słów - dziękuję tym, ktorzy mnie uświadomili, niestety nie zdązyłem podziękować we wczorajszym temacie...). A teraz kolejne moje pytanie: jakie polecicie sprężyny ( producent i najlepiej jeszcze model) do MK3 z obniżeniem do 30mm? Mogą być twardsze od seryjnych ale trochę komfortu musi pozostać, tym bardziej, że letnie koła mam 15 calowe. Pozdrwaim i z góry dziękuję za odpowiedź!

Awatar użytkownika
Smaczny
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Smaczny » ndz lis 12, 2006 18:29

Ja pisałem w tamtym temacie, który został usunięty. Cytuję jego treść:
wczyz , kolor sprężyn nie ma nic wspólnego z twardością i obniżeniem. Są żółte, zielone, niebieskie, czerwone, czarne... wszystko zależy od firmy. Trzeba zwracać uwagę na model.

Przy obniżeniu -40 nie trzeba zmieniać amortyzatorów.

FORD
Fix Or Repair Daily

wczyz
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: wczyz » ndz lis 12, 2006 18:36

Wlaśnie - dzięki raz jeszcze - pkt. dla Ciebie.
Wracając do tematu; mogę skusić się i na -40 ale wtedy muszą koniecznie być twardsze od standartowych. Może ktoś wie jaki producent i model spełni takie kryteria?

diabeł0001
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: diabeł0001 » ndz lis 12, 2006 19:18

a powiedzcie mi w jakich cenach sa sprezyny tak orientacyjnie pytam pozdrawiam

Awatar użytkownika
Pinhead
Forum Master
Forum Master

Post autor: Pinhead » ndz lis 12, 2006 19:27

wczyz, Każde sprężyny sportowe są twardsze od standardowych.
diabeł0001, Kilka sekund szukania http://moto.allegro.pl/search.php?strin ... ew=0&pay=0

=-Pinhead-=

Awatar użytkownika
Puki
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: Puki » ndz lis 12, 2006 19:34

Ja miałem(latem) eibach byłem zadowolony obniżenie ok-35mm autko prowadziło sie dobrze niebyło za twardo a wyglądało super teraz juz nieumie sie doczekać znowu wiosny kupiłem je na allego były nowe cena chyba 250 czy jakoś tak(więcej info na stronie eibacha)

Są auta i są VolksWageny

wczyz
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: wczyz » ndz lis 12, 2006 20:02

Pinhead: miałem H&R czrne -40mm i nie były ani trochę twardsze od seryjnych-dlatego zrezygnowalem. Teraz chciałbym -40 pod warunkiem, że będą twardsze albo coś wyższego (-30, -20 - jeżeli takie wogóle można dostać).

Awatar użytkownika
harrygo1
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: harrygo1 » ndz lis 12, 2006 21:37

wczyz pisze:Wlaśnie - dzięki raz jeszcze - pkt. dla Ciebie.
Wracając do tematu; mogę skusić się i na -40 ale wtedy muszą koniecznie być twardsze od standartowych. Może ktoś wie jaki producent i model spełni takie kryteria?
gt cupline produkuje dwa rodzaje twardości "żółte" bardziej miękkie , niebieskie twardsze.Ale o
wskazanym przez ciebie obniżeniu wybrałbym Eibacha.

Awatar użytkownika
Pinhead
Forum Master
Forum Master

Post autor: Pinhead » ndz lis 12, 2006 23:03

wczyz, To jakiś wyjątkowy chłam musiał być. Jeśli te H&R miały normalną twardość to były tym samym co ucięte seryjne sprężyny.

harrygo1, A czerwone ? :)

=-Pinhead-=

wczyz
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: wczyz » ndz lis 12, 2006 23:27

[quote="Pinhead"]wczyz, To jakiś wyjątkowy chłam musiał być. Jeśli te H&R miały normalną twardość to były tym samym co ucięte seryjne sprężyny.

To były oryginalne H&R nr 29864, na których kupiłem swojego Golfera w Niemczech. Był do tego dowód zakupu i atest TUV. Stąd wzięły się moje przypuszczenia, że kolor spręzyn oznacza ich twardość (H&R ma w swojej ofercie również czerwone). Ale wybiliście mi to z głowy...

Awatar użytkownika
micab
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: micab » pn lis 13, 2006 02:20

H&R to bardzo dobra firma i jej sprężyny pozostawiają duży komfort więc wszystko było w porządku....
eibach też jest dość miękki...jak chcesz coś twardszego to może to być np. supersport, fk, weitec, kw, kaw, powertech....

vw, bmw, ford, mercedes, peugeot, nissan, fiat,

Awatar użytkownika
cowboy
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: cowboy » wt mar 13, 2007 13:18

micab pisze:H&R to bardzo dobra firma i jej sprężyny pozostawiają duży komfort więc wszystko było w porządku....
wczyz pisze:To były oryginalne H&R nr 29864, na których kupiłem swojego Golfera w Niemczech.
ja wczoraj załozyłem takie do golfa - miały być 40/40 ale wyszło -60/40 co tez mi się podoba

na przodzie mam nowe GT Cupline gazowe -25mm, tył seria SACHS (roczne)

ZAJBISĆIE się jeździ, potwierdzam są komfortowe - praktycznie komfort jak na serii - póki co mam zimowe balony 175/65/14, więc więcej powiem jak zmienie na letnie obuwie 195/45/16 :bigok:

nie wiem dlaczego przód bardziej usiadł - może dlatego że wyjęte z 1.8 ?

w każdym razie polecam te springi BARDZO tym którzy cenią sobie ładne obniżenie, dobre prowadzenie a nie chcą gubić plomb :P

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”