purkanie? ;) [mk2]

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

maniack

purkanie? ;) [mk2]

Post autor: maniack » śr mar 02, 2005 13:32

witam!

zjawisko z mojego golfa... coś 'purka', nie wiem jak to określić - tak jakby coś kipiało (chłodzenie) i przez małą dziurkę się wydostawało powietrze... skąd słychać? w budzie słychać to:
a) podczas jazdy
b) tak jakby z deski rodzielczej
c) tylko przy jeździe z lekką nogą, purka zależnie od obrotów silnika - im mniejsze tym bardziej
d) po przygazowaniu znika od razu
e) wraca natychmiast po puszczeniu nogi z gazu
f) irytuje mnie :jezor:

z innych noiezwiazanych z tematem - benzyna dostaje się do oleju, w dosyć dużych ilościach... na krótkich trasach, lub po mocnym daniu w palnik poziom oleju rośnie i można go dosyć łatwo podpalić zapałką... po dłuższych spokojnych trasach z max 90kmph odrobinkę spada... i spada... aż do następnego przejazdu na kilka km...

chłodzenia nie bierze, masło tylko na korku znajduję, do tego tylko po krótkich trasach...

co z tym związanego może być? odma? coś się przytkało? co o tym sądzicie? mam też wrażenie, że efekt zależy od poziomu oleju, jak było zaraz po zalaniu na połowie bagnetu to cacy, jak poszedł w górę, to znów zaczęło... może to benzyna odparowuje, a kolejna po prostu jest wlewana? nie wiem co o tym myśleć... :grrr:

Awatar użytkownika
guli
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: guli » śr mar 02, 2005 16:37

Benzyna przedostaje sę do oleju podczas krótkich odcinków na zimnym silniku. Motor dostaje sporą dawkę paliwa, które skrapla się na cylindrach i w ten sposób przedostaje się do oleju. Tak mi klarował zaprzyjaźniony gaźnikowiec. Mam nadzieję, że nie jest to wyhjątkowa przypadłość tego silnika bo mam taki sam :D a też jeżdżę codzień krótki odcinek i nie zauważyłem tego.

skuri
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: skuri » śr mar 02, 2005 16:55

Jak masz benzyne w oleju to ci pompka paliwa puszcza o ile dobrze pamietam to w 1.3 gaznikowym to jest przy silniku a nie w baku(moge sie mylic) ale nie jezdzij an tak"rozrzedzonym" oleju tarci on swoje wlasciwosci i powoli zakatujesz silnik.

maniack

Post autor: maniack » śr mar 02, 2005 18:13

to jest 1.3i - wtryskowiec (digijet bodajze) :jezor: pompa jest w baku... :jezor: :jezor: :jezor: ja podejrzewam, ze dostaje sie przez walące popychacze zaworowe - po uruchomieniu na zimnym silniku walą chwilę... jak jest zimny to staram sie wolno jezdzic, bo inaczej je slychac podczas jazdy... albo pierscienie zbierajace sa wyrobione... no coz, ma 218kkm, a pewno i tak jest jeszcze 'pokrecony' :crazy: wiec podejrzewam, ze mu sie powoli acz systematycznie szykuje remont ;] jak nie jezdze na zimnym silniku to poziom oleju nie rosnie. dziś dolałem do mineralnego lotosa ćwiartkę syntetyka castrola 5w, wyższa niż normalna temp zapłonu, może trochę przepłuka nagar i będzie spalał olej, to będę więcej oleju dolewać i się to jakoś 'wyrówna' :jezor:

nie mniej jednak zastanawiam sie co tak purka.... czy to jest moze chlodziwo? (jest trochę ponad 'max' na ciepło, na zimno podchodzi pod max). ale dlaczego? słyszałem, że jak chłodziwo paruje, to wtedy jest pełno pary wodnej w kabinie - to by się zgadzało... paruje jak szalony :otepienie:

a że na rozrzedzonym nie wolno jeżdzić to wiem, ale cóż mogę na chwilę obecną poradzić? na razie jestem bez kasy, dopiero za jakieś dwa-trzy miesiace ten golf będzie miał wszystko porobione jak trzeba... na razie jeżdżę na starym pasku, co też może się źle skończyć... klocki hamulcowe do wymiany pilnie... trzeba mu sprawić sprężyny standardowe, amory na przód nowe... kasa, kasa, kasa... :grrr a jasna niepodległa, znalazłem fajnego 1.6d mk2 za 4kpln w dobrym stanie - to ojciec sie uparl, ze sciagnie z helmutowa... :grrr: wziął 'lekko bitego przez rowerzyste, az mu sie lekko podłużnica wygięła'... :grrr: :grrr: :grrr: no ale cóż, tyle kasy w niego się władowało, ale jeździ się, to co należy narzekać? tyle mnie na razie wytrzęsło, że hydropneumatyczne citroeny mi się po nocach śnią :grin:

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”