[mkII] Pobor pradu i ladowanie
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- MaSa_Golf
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
[mkII] Pobor pradu i ladowanie
Witam.
Kupilem nowy aku, nie mam z nim problemow, ale gwarancje powiedzieli ze mi podbija dopiero jak naprawie ladowanie i zmniejsze pobor pradu.
Gdy bylem kupowac, to mialem niedociagniety pasek, i ladowanie na swiatlach i dmuchawie bylo 12.6V
Dzisiaj podciagnalem pasek, przeczyscilem styk masy do lapy skrzyni, styk grubego kabla przy altku, styk grubego kabla przy rozruszniku, klemy mam czysciutkie (nowe klemy, nowy aku).
W tej chwili przy wlaczonych swiatlach i dmuchawie mam ladowanie 13.7V na aku, 13.8V na altku, na wyloczonych wszystkich urzadzeniach el. mam 13.8V na aku
Pobor pradu mam 0.23A, i zmniejsza go tylko wyjecie bezpiecznika nr 3 (jest na nim alarm, zegar i radio) i spada do 0.20A :/ wyciaganie pozostalych bezpiecznikow i przekaznikow nie powoduje zmniejszenia poboru pradu Czy taki pobor jest prawidlowy czy za duzy (gosciu od aku mowil ze max 0.08A powinno byc, sciemnial czy mowil prawde?), jesli pobor jest za duzy to gdzie jeszcze moge szukac zwarc itp?
A co do ladowania to co moze byc przyczyna takiego ladowania? Padly mi szczotki jakies 6 m-cy temu i wsadzilem nowy regulator napiecia (Hella) wiec jego wykluczam.
Kupilem nowy aku, nie mam z nim problemow, ale gwarancje powiedzieli ze mi podbija dopiero jak naprawie ladowanie i zmniejsze pobor pradu.
Gdy bylem kupowac, to mialem niedociagniety pasek, i ladowanie na swiatlach i dmuchawie bylo 12.6V
Dzisiaj podciagnalem pasek, przeczyscilem styk masy do lapy skrzyni, styk grubego kabla przy altku, styk grubego kabla przy rozruszniku, klemy mam czysciutkie (nowe klemy, nowy aku).
W tej chwili przy wlaczonych swiatlach i dmuchawie mam ladowanie 13.7V na aku, 13.8V na altku, na wyloczonych wszystkich urzadzeniach el. mam 13.8V na aku
Pobor pradu mam 0.23A, i zmniejsza go tylko wyjecie bezpiecznika nr 3 (jest na nim alarm, zegar i radio) i spada do 0.20A :/ wyciaganie pozostalych bezpiecznikow i przekaznikow nie powoduje zmniejszenia poboru pradu Czy taki pobor jest prawidlowy czy za duzy (gosciu od aku mowil ze max 0.08A powinno byc, sciemnial czy mowil prawde?), jesli pobor jest za duzy to gdzie jeszcze moge szukac zwarc itp?
A co do ladowania to co moze byc przyczyna takiego ladowania? Padly mi szczotki jakies 6 m-cy temu i wsadzilem nowy regulator napiecia (Hella) wiec jego wykluczam.
w VW jest dopuszczalny pobór prądu jest od 1 do 3 mA oczywiście bez alarmu i innych dodatkowych odbiorników prądu jak masz większy to najpierw odepnij kabel rozrusznika i alternatora , pomierz sobie pobór prądu i jak Ci spadnie to podłączaj potem po kolei , bo najczęstrzą przyczyną jest zawilgnięty i zabrudzony rozrusznik a potem dopiero alternator i to ze masz ładowanie 13,8 to nie znaczy ze wszystko w nim jest ok bo powinno byc 14,3 choć 13,8 jest dobre to sprawdzić warto przed zimą
- MrUkAs
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Ja mam pytanie odnosnie ladowania aku prostownikiem. Czy ladowanie aku prostownikiem ma jakis wplyw na jego funkcjonowanie, sprawnosc? Ladowalem 3 miesiace temu. I dzis musze ladowac znow, bo zas sie oslabil, jest niedoladowany, jezdzilem ostatnie 2-3 tygodnie odcinki 0,5-2km z czestym odpalaniem...
www.SportCom.PL
oczywiście, że ma. Jeśli go nie doładujesz to szybko się wykończy. Ładowanie prostownikiem nie ma żadnego ujemnego wpływu na żywotność aku. Prąd ładowania 10-cio godzinny i na pewno będzie dobrze. Większość prostowników działa w ten sposób, że w miarę naładownia prąd maleje.MrUkAs pisze: Czy ladowanie aku prostownikiem ma jakis wplyw na jego funkcjonowanie, sprawnosc?
- MrUkAs
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Juz sie balem, ze jak bede tak czesto ladowal prostownikiem to mi sie aku wykonczy. Dobrze, ze tak nie jest:) No u mnie laduje go 3A (na wskazniku prostownik ma do 6A) i widze, ze co jakis czas spada prad ladowania. Zaczalem ladowac kolo 14 wiec na ranem wylacze, bo pewnie prad spadnie juz do 0.bodzio_j pisze:oczywiście, że ma. Jeśli go nie doładujesz to szybko się wykończy. Ładowanie prostownikiem nie ma żadnego ujemnego wpływu na żywotność aku. Prąd ładowania 10-cio godzinny i na pewno będzie dobrze. Większość prostowników działa w ten sposób, że w miarę naładownia prąd maleje.MrUkAs pisze: Czy ladowanie aku prostownikiem ma jakis wplyw na jego funkcjonowanie, sprawnosc?
www.SportCom.PL