[MK II] słabo kreci przy odpalaniu ?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
[MK II] słabo kreci przy odpalaniu ?
siema zauwarzyłem ze z rana przy pierwszym rozruchu jak przekrece kluczyk to stranie słabo krenci tak jak by akumulator był słaby i za drugim razem mi odpala i jest ok czego moze byc przyczyna ze na początku tak słabo zaskakuje z wielkim trudem tak jak by akumulator padł . pozdro 
ja mam to samo, na piatek umowilem sie do porzadnego eletkryka to bede wiedzial co i jak, a temat jest tu http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=752114#752114
mieczus
- Grzesiekk1982
- VWGolf.pl Killer

Albo akumulator, albo rozrusznik.
Co do rozrusznika, to proponuję przełożyć od kogoś nowy akumulator na chwilę i zobaczyć jak na nim się zachowa. Następnie sprawdzić masę- od (-) akumulatora do nadwozia, czy się nie poluzwała, odkręcić, przeczyścić papierem ściernym, ewentualnie jak jest przetarcie, wymienić przewód (plecionkę) na grubszy(nie zaszkodzi). I kręcić.
Jeśli to rozrusznik- niestety- wyjąć. Sprawdzić tulejki (łożyska ślizgowe) i oba końce osi (wytarte,'zjechane'- wirnik do wymiany), czy nie są uszkodzone. Tulejki najlepiej i tak wymienić (kilka-kilkanaście zł kpl). Sprawdzić wnętrze rozrusznika czy stojan nie jest poocierany. Zetknięcie wirnika ze stojanem może powodowac mocno wytarta tulejka, czy skrzywiona oś (wirnik do wymiany). Wtedy się zwiera i "muli" rozrusznik. Uzwojenie sprawdzamy u elektryka samochodowego. Jeśli wszystko będzie oki, złożyc i kręcić. Wymiana tulejek powinna pomóc. W razie czego, oddajesz do regeneracji- dostajesz dobry, zostawiasz stary za dopłatą, lub szukasz na giełdzie/allegro- kooło 70-120 zł.
Inną przyczyną mulenia przy odpalaniu może być źle ustawiony zapłon.
Pozdrawiam.
Co do rozrusznika, to proponuję przełożyć od kogoś nowy akumulator na chwilę i zobaczyć jak na nim się zachowa. Następnie sprawdzić masę- od (-) akumulatora do nadwozia, czy się nie poluzwała, odkręcić, przeczyścić papierem ściernym, ewentualnie jak jest przetarcie, wymienić przewód (plecionkę) na grubszy(nie zaszkodzi). I kręcić.
Jeśli to rozrusznik- niestety- wyjąć. Sprawdzić tulejki (łożyska ślizgowe) i oba końce osi (wytarte,'zjechane'- wirnik do wymiany), czy nie są uszkodzone. Tulejki najlepiej i tak wymienić (kilka-kilkanaście zł kpl). Sprawdzić wnętrze rozrusznika czy stojan nie jest poocierany. Zetknięcie wirnika ze stojanem może powodowac mocno wytarta tulejka, czy skrzywiona oś (wirnik do wymiany). Wtedy się zwiera i "muli" rozrusznik. Uzwojenie sprawdzamy u elektryka samochodowego. Jeśli wszystko będzie oki, złożyc i kręcić. Wymiana tulejek powinna pomóc. W razie czego, oddajesz do regeneracji- dostajesz dobry, zostawiasz stary za dopłatą, lub szukasz na giełdzie/allegro- kooło 70-120 zł.
Inną przyczyną mulenia przy odpalaniu może być źle ustawiony zapłon.
Pozdrawiam.
Witam Serdecznie. Mam wielki problem oturz mam Golfa II 1,6D 1984r.
no i odkad mam ten samochod a mam go od wakacji rozrusznik jest totalnie do d... to znaczy rozrusznik ledwo co kreci tak jak by akumulator byl zjechany ale on jest sztuka nowka. Tulejki byly wymieniane daly troche co nieco do krecenia ale nadal jaki by nie byl czy zimny czy cieply to i tak ledwo kreci. Mase rowniez sprawdzalem i jest wpozadku. Jesli chodzi o szkotki i zwuj to wszystko na oko wyglada ok. POMOCY bo nie usmiecha mi sie kupno nowego rozrusznika :/
- Grzesiekk1982
- VWGolf.pl Killer

Nikomu się nie uśmiecha i dla nas jest coś takiego jak regeneracja. Nie wiem jak w Siedlcach, ale w Przemyślu oddajesz stary rozrusznik, dopłacasz 70 zł i bierzesz zregenerowany świecący i pachnącyKrzys23 pisze:nie usmiecha mi sie kupno nowego rozrusznika :/
Lepsze to, niż wymieniać co popadnie (koszt 30 zł) i narobić się jak nie wiem co
Pozdrawiam.
No i jak zapowiedzialem, tak zrobilem. Bylem dzisiaj u elektryka.
Wyciagnal mi rozrusznik, naprawil i teraz pali na dotyk.
Do tego sprawdzil mi zaplon i okazalo sie, ze jest opozniony i uszkodzona ta pompka podcisnienia przy aparacie zaplonowym. Dlatego czasem szarpal przy naglym przyspieszaniu i mulil.
Orientuje sie ktos moze czy zle wyregulowany zaplon ma wplyw na spalanie?
PS Dzieki za punkcik
Wyciagnal mi rozrusznik, naprawil i teraz pali na dotyk.
Do tego sprawdzil mi zaplon i okazalo sie, ze jest opozniony i uszkodzona ta pompka podcisnienia przy aparacie zaplonowym. Dlatego czasem szarpal przy naglym przyspieszaniu i mulil.
Orientuje sie ktos moze czy zle wyregulowany zaplon ma wplyw na spalanie?
PS Dzieki za punkcik
mieczus
- Grzesiekk1982
- VWGolf.pl Killer

mieczus, czyli dobrze obstawialem- rozrusznik i zapłon. Dobrze, że już naprawione i spokój.
dEDOs22, No a co z Twoim? Wiesz już coś?
Pozdrawiam.
dEDOs22, No a co z Twoim? Wiesz już coś?
Ale za to jak potrafi uprzykrzyć życie- muli przy odpalaniu, szarpie przy rozpędzaniu, słabszy jest, można przez taki drobiazg własny pojazd znienawidzić...oczywiście że tak nieprawidłowo wyregulowany zapłon potrafi zwiękrzyć spalanie o kilka procent
Pozdrawiam.
Zgadzam sie z Toba, teraz jazda jest o wiele przyjemniejsza, a co dopiero bedzie jak wymienie ta pompkeGrzesiekk1982 pisze:Ale za to jak potrafi uprzykrzyć życie- muli przy odpalaniu, szarpie przy rozpędzaniu, słabszy jest, można przez taki drobiazg własny pojazd znienawidzić...
Pozdrawiam i dzieki za rade.
mieczus
- Grzesiekk1982
- VWGolf.pl Killer