[MK3] Optymalna temp.
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
[MK3] Optymalna temp.
Witam mam pytanie jaka jest optymalna temp silnika nigdy tego nie sprawdzałem a ostatnio mam miedzy 90-100 stopni
czy to dużo?? czy może normalnie??
czy to dużo?? czy może normalnie??
Ostatnio zmieniony sob lis 11, 2006 01:11 przez kasza, łącznie zmieniany 1 raz.
- Grzesiekk1982
- VWGolf.pl Killer
kasza, a częściej jest 90, czy 100 stopni?
To dane dla silnika ABS:
Termostat otwiera się przy85 - 105(°C)
Wentylator działa przy
Etap 1 / wentylator 1: 92 - 97(°C)
Etap 2 / wentylator 2: 99 - 105(°C)
Więc, przed 100 stopniami powinien włączyć się pierwszy bieg wentylatora.
Jeśli temperatura w czasie jazdy w trasie nie sięga tych 100 stopni to jest OK
Na mieście w korkach to wiadomo, czasem musi...
Pozdrawiam.
To dane dla silnika ABS:
Termostat otwiera się przy85 - 105(°C)
Wentylator działa przy
Etap 1 / wentylator 1: 92 - 97(°C)
Etap 2 / wentylator 2: 99 - 105(°C)
Więc, przed 100 stopniami powinien włączyć się pierwszy bieg wentylatora.
Jeśli temperatura w czasie jazdy w trasie nie sięga tych 100 stopni to jest OK
Na mieście w korkach to wiadomo, czasem musi...
Pozdrawiam.
Podłącze się bo zawsze mnie to niepokoiło. Mianowicie u mnie prawie nigdy nie dochodzi do 90 stopni, chyba, że w korku to oczywiście pojedzie aż wentylator się włączy. Temperatura utrzymuje się lekko ponad tą podziałkę z drobnymi kreskami. Dodam że z silnikiem nie mam najmniejszych problemów jest naprawdę super a i spalanie w trasie (głównie tak się przemieszczam) przy ekonomicznej jeżdzie jest. ok. 6l.
Dodam, że jak zrobie sobie wew ciepełko na maxa i nawiew na 2 to tem silnika spada na ostatnią z tych drobnych kresek, ale autko i tak wtedy dop.... la, że aż miło.
Czy to może być problem z czujnikiem tem.
Dodam, że jak zrobie sobie wew ciepełko na maxa i nawiew na 2 to tem silnika spada na ostatnią z tych drobnych kresek, ale autko i tak wtedy dop.... la, że aż miło.
Czy to może być problem z czujnikiem tem.
- pietrekbyd
- Mały gagatek
- Kontakt:
temp zawsze i wszędzie ma być 90*C odstępstwem jest sterczenie w korku , katowanie wozu i duże obciązenie-temp wówczas ma prawo i powinna wzrastać a odnośnie braku 90* to wine przeważnie ponosi termostat (do wymiany) a następstwem jest wyższe spalanie i inne ciekawe zjawiska związane z niedogrzaniem
Był passat jest volvo i jeden i drugi ma w znaczku V
no i dokladnie tak mam po 6km mam juz miedzy 90-100 stopni a termostat wymieniony?wiec w sumie nie wiem czy do dobrze czy nie?ostryb pisze:kristo, jesli chodzi o ten silnik to wydaje mi sie ze masz uszkodzony termostat. Na trasie 80 stopni łapie po przejechaniu 4-5km, a 90 osiągniesz po dłuższym dystanise. W mieście natomiast nastepuje to o wiele szybciej i 90-95 stopni mozesz miec juz po paru minutach.
- Grzesiekk1982
- VWGolf.pl Killer
niestety nie mam pojecia wiem z emial pomarańczowo niebieskie opakowanie:):):):)Grzesiekk1982 pisze:To się nie przejmuj, nic się nie dzieje. A jakiej firmy ten termostat masz? Czasem te tańsze działają lekko inaczejkasza pisze:no i dokladnie tak mam po 6km mam juz miedzy 90-100 stopni a termostat wymieniony?wiec w sumie nie wiem czy do dobrze czy nie?
Pozdrawiam.