Dzisiaj kupiłem golfa IV 1.9 sdi diesel z 2002r. Prawie wszystko jest super, bo gdy pojechałem na stacje i zatankowałem, to wskaźnik poziomu paliwa się nie podniósł. Pokazuje jakby nie było wogóle paliwa w baku. Co powinienem zrobić? Bardzo mi zależy na szybkiej odpowiedzi, bo niedługo wyjeżdzam na tydzień.
pozdrawiam
[mk4] problem z wskaźnikiem ilości paliwa
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
- Grzesiekk1982
- VWGolf.pl Killer
versacecom, witamy na forum
Złącz na ułamek sekundy przewody idące do potencjometra przy pływaku (w MK3 są to te cieńsze idące arzem z tymi do pompy). Jeśli wskaźnik zareaguje to znaczy, że uszkodzony jest pływak.
Jeśli nie, to przewody, bądź silniczek unoszący wskazówkę we wskaźniku (mało prawdopodobne). Można też sprawdzić wtyczkę do zegarów, ale nie wiem jak w MK4 zegary wyjąć.
Pozdrawiam.
Złącz na ułamek sekundy przewody idące do potencjometra przy pływaku (w MK3 są to te cieńsze idące arzem z tymi do pompy). Jeśli wskaźnik zareaguje to znaczy, że uszkodzony jest pływak.
Jeśli nie, to przewody, bądź silniczek unoszący wskazówkę we wskaźniku (mało prawdopodobne). Można też sprawdzić wtyczkę do zegarów, ale nie wiem jak w MK4 zegary wyjąć.
Pozdrawiam.
-
- Nowicjusz
wskąźnik jest cały czas poniżej kresekksionc pisze:pewnie cos jest z plywakiem nie halo lub albo cos ze wskaznikiem. na jakiej pozycji jest wskaznik? po zgaszeniu powinien opadac w lewo ponizej kresek.
powiedz mi jeszcze, czy pokazuje ci na komputerze w samochodzie ile możesz jeszcze przejechać km na paliwie, które jest w baku, bo u mnie pokazuje tego nie pokazuje?
w mk4 z 2002 roku moze byc tez problem ze zlym zaadaptowaniem plywaka do komputera. jesli jest tam oryginalny plywak powinno byc ok jesli bylo cos zmieniane to moze byc powodem. wtedy nalezy oproznic calkowicie zbiornik paliwa wlac do niego ok 7-8 litrow i zaadaptowac z kompa. Jednak jesli wskazowka nie rosza sie wcale podejrzewam ze wadliwy jest wskaznik na desce rozdzielczej np brak zasilania. plywak nie moze wskazywac az tak niskiej pozycji.