[mk2] Chłodnica

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
maciek.wroc
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

[mk2] Chłodnica

Post autor: maciek.wroc » pn lis 06, 2006 20:49

dzisiaj patrze do zbiorniczka gdzie się wlewa płyn do chłodnicya tu pusto cały płyn wyparował. Ostatnio miałem jakiś problemy ze korek byl zakręcony a tu się jakoś wydosytwało. Kolega mi mówi ze chłodnia jest do wymiany bo jest zapchana i dlatego wypycha mi płyn.

Co sądzicie prawda chłodia do wymiany ??

VW Passat B5 Virus by DanoSoft 119 KM i 287 Nm viewtopic.php?p=3903908#3903908 NOWE FOTY ZAPRASZAM

Obrazek

MalowanieFelg.com
POLECAM

Awatar użytkownika
dziejo
V.I.P.
V.I.P.
Silnik: AFN

Post autor: dziejo » pn lis 06, 2006 21:03

maciek.wroc pisze:Kolega mi mówi ze chłodnia jest do wymiany bo jest zapchana
hola hola pomału z tą wymiana jest maseżeczy które trzeba sprawdzic POMPA WOODY sprawdz czy nie ma gdzies wycieku na węzach czasami cięzko to zlokalizowac ponieważ szybko woda (płyn )odparowuje nie koniecznie chłodnica ! moze zapchane zostały od kamienia kanały wodne w bloku silnika

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » pn lis 06, 2006 21:10

Na początek rozbierz i wymyj wodą korek. Duża szansa że pomoże. Chłodnica byłaby winna jeśliby z powodu jej zatkania silnik sie przegrzewał.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
marek2907
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Kontakt:

Post autor: marek2907 » pn lis 06, 2006 21:31

Paweł Marek pisze:Na początek rozbierz i wymyj wodą korek. Duża szansa że pomoże. Chłodnica byłaby winna jeśliby z powodu jej zatkania silnik sie przegrzewał.
potem na zimnym silniku ( żeby się nie poparzyć) "pomacaj" wszystkie przewody wodne , wyciekający płyn zostawia osad i pod ręką go wyczujesz bo nie wszędzie wzrok dojdzie.
tak było u mnie wycieku widać nie było a pod palcami wyczułem.

[url=http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=53320][img]http://i128.photobucket.com/albums/p180/marek2907/forum2.jpg[/img][/url]
:gora: KLIKNIJ :gora:
[size=200][b]wszystko na 1 stronie[/b][/size]

Awatar użytkownika
maciek.wroc
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: maciek.wroc » pn lis 06, 2006 22:58

spr. nie ma nigdzie wyceków. Tylko tak mam jak jade ze jak by korek nie trzymał i się wylewał przez korek który był zakręcony. dzisiaj wlałem wode i przedmuchiwałem iu było słychac tajie coś jak włąsnie gdzies jakis kamień.

VW Passat B5 Virus by DanoSoft 119 KM i 287 Nm viewtopic.php?p=3903908#3903908 NOWE FOTY ZAPRASZAM

Obrazek

MalowanieFelg.com
POLECAM

jarusd
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: jarusd » pn lis 06, 2006 23:10

Najpierw przeczyść cieniutką rurkę powrotną z chłodnicy do zbiorniczka
Nalej płynu tyle ile potrzeba na zbiorniczku
zakręć korek
odpal silnik poczekaj kilka min "przygazuj" raz czy dwa razy
powoli odkręć korek powinno być ciśnienie w układzie ale takie zeby zrobił się psyykkk
jeżeli płyn wysadza do góry i jest nieco ciemny
przyczyną jest uszczelka na głowicy
neistety koszt takiej imprezki to 500-800zł

gor7
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: gor7 » pn lis 06, 2006 23:41

Ja miałem podobnie, wywalało mi płyn korkiem- myślałęm że może uszczelka pod głowicą [którą robiłem miesiąć wcześniej] - zmieniłem korek na nowy - koszt chyba jak dobrze pamiętam to 7 zł. i prawie rok czasu nie mam już tego problemu. Pozdrawiam. A ch sprawdz jeszce jak będzie rozgrzany czy wężę od chłodnicy są twarde, jeżeli mocno twarde że prawie nie da się ich ugiąć to niestety najprawdopodobiej uszczelka ci siedzi. Pozdrawiam i wymień korek.

vwvwvwvwvwvwvwvwvwvwvwvwvwvwvwvwvwvwvw

Awatar użytkownika
maciek.wroc
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: maciek.wroc » wt lis 07, 2006 22:52

a juz wporządku to tylko wezyk był peknięty co wychodzi od głowicy. Tylko ma mproblem bo we Wrocku nie moge znalesc takiego z duzym otworem

Obrazek

MalowanieFelg.com
POLECAM

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”