[Mk3] Problem z ogrzewaniem.
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- piotrsrokosz
- Mały gagatek

- Kontakt:
[Mk3] Problem z ogrzewaniem.
Witam wczoraj pojawił się problem w moim mk3. Rano ogrzewanie chulało dobrze a wieczorem już była kicha. silnik na wyłączonym nagrzewa się do 90stopni a po przekręceniu na ciepłe powietrze z nawiewu wieje chłodem i momentalnie spada temperatura silnika do ok 70 stopni. Jakie mogą być tego przyczyny (termostat?, centralka, płyn chłodniczy) i jak ewentualnie się za to zabrać. A co z odmą ma na to wpływ?
Ostatnio zmieniony ndz lis 05, 2006 10:24 przez piotrsrokosz, łącznie zmieniany 1 raz.
WV Golf 1,8 - 1992, AAM 75KM, LPG,
ABS, wspomaganie
ABS, wspomaganie
- piotrsrokosz
- Mały gagatek

- Kontakt:
za uruchamianie wentylatora odpowiedzialny jest włącznik termiczny zamontowany na chłodnicy, natomiast termostat jest odpowiedzialny za temp. pracy silnika, u ciebie prawdopodobnie on po włączeniu ogrzewania (dodatkowe chłodzenie płynu poprzez nagrzewnicę) nie moze utrzymać właściwej temp. silnikapiotrsrokosz pisze:uruchamianie wentylatora przy chłodnicy
nagrzewnica caly czas pracuje w obiegu chodzeniamisiek10111 pisze:prawdopodobnie on po włączeniu ogrzewania (dodatkowe chłodzenie płynu poprzez nagrzewnicę) nie moze utrzymać właściwej temp. silnika
w mk2 i paskach b3 1,6 dieslach byl termostat na obiegu do nagrzewnicy,
a pokretlo cieplo-zimno w mk3 i paskach b3 nie zamyka obiegu plynu
chlodniczego do nagrzewnicy w samochodzie, on plynie caly czas przez nia
- bewerber39
- Mały gagatek

- Kontakt:
tyle to i ja wiem, otwierajac ogrzewanie powoduje sie przepływ powietrza przez nagrzewnicę a tym samym chłodzenie płynunagrzewnica caly czas pracuje w obiegu chodzenia
w mk2 i paskach b3 1,6 dieslach byl termostat na obiegu do nagrzewnicy
ale co to ma dorzeczyRobertP pisze:a pokretlo cieplo-zimno w mk3 i paskach b3 nie zamyka obiegu plynu
misiek10111 pisze:ale co to ma dorzeczyRobertP pisze:a pokretlo cieplo-zimno w mk3 i paskach b3 nie zamyka obiegu plynu
no to że napisałeś wcześniej to może być wina termostatu, a ja wyjasniłem
że akurat nie bo pokrętłami nie samuykasz i nie otwierasz obiegu do nagrzewnicy
i akurat kręcąc pokrętłami nie można utrzymać temperaturymisiek10111 pisze:prawdopodobnie termostat na układzie chłodzenia ci wysiadł i po włączeniu ogrzewania silnik chłodzi się poprzez nagrzewnicę
więc może być tak że jeśli termostat jest zamknięty to o ile sprwna jest nagrzewnica
to powinno być w środku szybciej cieplutko niż jak się otworzy lub nawet
jak jest cały czas otwarty łapie obieg z chłodnicą,
rozumiem że obu nam o to samo chodziło aby to autorowi postu bliżej wyjasnić
bo i o to chodzi w czym rzecz jest w ogrzewaniu
napewno.RobertP pisze:rozumiem że obu nam o to samo chodziło aby to autorowi postu bliżej wyjasnić
bo i o to chodzi w czym rzecz jest w ogrzewaniu
mi chodziło o to że gdy zostaje otwarte ogrzewanie (czyli przesłona nagrzewnicy zostaje otwarta) to następuje dodatkowe chłodzenie płynu i w tym momęcie termostat na układzie chłodzenia się przymyka i płyn nie jest już tak mocno chłodzony poprzez chłodnicę -- termostat działa jako regulator temp. płynu a zarazem i "pilnuje" temp. silnika
to prawda, tylko dlaczego nie wieje ciepłe? Jeśli nagrzewnica działa jak chłodnica, to gdzieś to ciepło musi być odprowadzone...może faktycznie płynu jest za mało?misiek10111 pisze:mi chodziło o to że gdy zostaje otwarte ogrzewanie (czyli przesłona nagrzewnicy zostaje otwarta) to następuje dodatkowe chłodzenie płynu i
no oczywiście stan płynu sprawdzić należy jak najbardziej w pierwszej kolejnościbodzio_j pisze:to prawda, tylko dlaczego nie wieje ciepłe? Jeśli nagrzewnica działa jak chłodnica, to gdzieś to ciepło musi być odprowadzone...może faktycznie płynu jest za mało?misiek10111 pisze:mi chodziło o to że gdy zostaje otwarte ogrzewanie (czyli przesłona nagrzewnicy zostaje otwarta) to następuje dodatkowe chłodzenie płynu i
i oczywiscie na zimnym silniku
co do reszty przypuszczeń i możliwych problemów powiem w sobotę lub niedziele
co i jak wygląda i co może być jeszcze powodem jak rozbiorę ponownie deskę
i zobaczę jak te przesłony bo przyznam sie w końcu że u mnie jest tak samo
oprócz chłodnicy i zbiorniczka wyrównawczego mam cały układ nowy,
pozmieniany płyn, wszelkie czujniki (ale to z innego powodu), przewody także,
nagrzewnica i termostat oraz pompa wszystko zalane, odpowietrzone jak trzeba
i też nie ma za ciepło, a wczesniej było OK i tu człowieka szlag trafia,
a jak postał na luzie z 30minut to się zrobiło ciepło w środku aż samochodu
nie chiało mi się chować do garażu i gasić
dlaczego? -- bo nagrzewnica + chłodnica otwarta (zakładam że termostat na chłodzeniu silnika zacioł się w pozycji otwartej) nie są jednoczesnie (duze schładzanie płynu poprzez dwa wymienniki ciepła) w stanie utrzymać ciepłoty nie silnika !!ale płynu przy niskich temp. zaw. powietrza i stąd chwilowy nawiew ciepłego powietrza na kabinę a potem kiedy płyn zimny to i nawiew zimnybodzio_j pisze:to prawda, tylko dlaczego nie wieje ciepłe?
misiek10111 ale umnie np. czuje po wężach jak trzymałem je nie raz w rękumisiek10111 pisze:dlaczego? -- bo nagrzewnica + chłodnica otwarta (zakładam że termostat na chłodzeniu silnika zacioł się w pozycji otwartej)bodzio_j pisze:to prawda, tylko dlaczego nie wieje ciepłe?
kiedy sie otwiera termostat, jest zimny i zimny i zimny przez ładnych kilka minut, reszta
jest ciepła wręcz goroąca nawet te od nagrzewnicy (i w tym momencie est zimno w
kabinie a powinno być ciepło wręcz ukrop a wieje chłodem czy to na 1, 2, czy kolejnym biegu)
co chwilka sprawdzam i czuje w ręku kiedy sie otwiera i podaje ciepły płyn dolnym wężem
troche mnie to drażni a zacznie coraz bardziej bo zima idzie ...
RobertP no tak, tylko ze po otwarciu ogrzewania nastepuje drastyczny spadek temp. i stad na poczatku masz ciepłe pow. a potem zimne -- bo póki do goracej nagrzewnicy dochodziła goraca woda tak teraz do chłodzonej a zarazem "zimnej"(owiewanej już powietrzem) nagrzewnicy dochodzi goraca woda stad spadek temp. jest wyzszy -- i powietrze jest chłodniejsze