[Seat Ibiza 90r.] - problem z układem jezdnym...

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

zimny_bastek
Mały gagatek
Mały gagatek

[Seat Ibiza 90r.] - problem z układem jezdnym...

Post autor: zimny_bastek » pt lis 03, 2006 09:26

Witam...

Pozwalam sobie zamieścić ten wątek bo nie wiem co robić. Otóż moja żona jeżdzi Ibizą i zauważyłem, że tylne lewe koło zdarło oponę od zewnętrznej strony do łysego. Może ktoś poradzi co z tym zrobić lub gdzie się udać zeby zbadać co jest tego powodem...

Z góry dziękuję...

luckash
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: luckash » pt lis 03, 2006 09:49

Zobacz czy koło nie ma luzów i przy okazji czy jakieś elementy zawieszenia nie sa skrzywione (może jakaś kolizja była) bo może być zbieżne lub rozbieżne. I wtedy oponę moment zetnie...

Awatar użytkownika
Grzesiekk1982
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: Grzesiekk1982 » pt lis 03, 2006 11:37

przy okazji czy jakieś elementy zawieszenia nie sa skrzywione (może jakaś kolizja była) bo może być zbieżne lub rozbieżne. I wtedy oponę moment zetnie...
Chyba ERROR ;)
Źle ustawiona zbieżnośc powoduje "ścięcie" opon z obu stron (L+P) . Luzy owszem, niszczą opony, ale nie tylko jedną (kto wymienia końcówki, łożyska, sworzenie tylko po jednej stronie) i nie tylko jedną krawędź.
Co do wypadkowej przeszłości to się z Tobą zgodzę (o ile samochód mial wypadek), ale proponuję nie wyważać otwartych grzwi i jechać na geometrię. Nie zbieżność, tylko całą geometrię. Na 90% jest to wina nieprawidłowo ustawionego kąta pochylenia koła. Koszt sprawdzenia i regulacji to około 50 zł. Jedź obojętnie gdzie, czy to na przyrządy optyczneczy komputerowo. Jeśli komputerowo jest znacznie drożej, to można sobie darować. Dobry mechanik/diagnosta przy odrobinie dobrej woli, ustawi dokładniej przyrządem optycznym, niż te ustrojstwa.
Szkoda tylko tej opony :( , pociesz jakoś żonę :goodman: ;)
Pozdrawiam.

luckash
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: luckash » pt lis 03, 2006 13:02

Grzesiekk1982 pisze:Chyba ERROR
Źle ustawiona zbieżnośc powoduje "ścięcie" opon z obu stron (L+P) . Luzy owszem, niszczą opony, ale nie tylko jedną (kto wymienia końcówki, łożyska, sworzenie tylko po jednej stronie) i nie tylko jedną krawędź.
Co do wypadkowej przeszłości to się z Tobą zgodzę (o ile samochód mial wypadek), ale proponuję nie wyważać otwartych grzwi i jechać na geometrię. Nie zbieżność, tylko całą geometrię. Na 90% jest to wina nieprawidłowo ustawionego kąta pochylenia koła.
dobrze że ktoś poprawia brakowało mi słowa geometria wiec sie ratowałem :pub: sam wszystkiego nie wiem :grin:

Awatar użytkownika
Grzesiekk1982
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: Grzesiekk1982 » pt lis 03, 2006 14:35

luckash, A teraz już będziesz wiedział :) Czytając forum dużo można się nauczyć, sam tutaj wiele dowiedziałem się od innych :)
Pozdrawiam :pub:

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”