Witam...
Pozwalam sobie zamieścić ten wątek bo nie wiem co robić. Otóż moja żona jeżdzi Ibizą i zauważyłem, że tylne lewe koło zdarło oponę od zewnętrznej strony do łysego. Może ktoś poradzi co z tym zrobić lub gdzie się udać zeby zbadać co jest tego powodem...
Z góry dziękuję...
[Seat Ibiza 90r.] - problem z układem jezdnym...
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
zimny_bastek
- Mały gagatek

- Grzesiekk1982
- VWGolf.pl Killer

Chyba ERRORprzy okazji czy jakieś elementy zawieszenia nie sa skrzywione (może jakaś kolizja była) bo może być zbieżne lub rozbieżne. I wtedy oponę moment zetnie...
Źle ustawiona zbieżnośc powoduje "ścięcie" opon z obu stron (L+P) . Luzy owszem, niszczą opony, ale nie tylko jedną (kto wymienia końcówki, łożyska, sworzenie tylko po jednej stronie) i nie tylko jedną krawędź.
Co do wypadkowej przeszłości to się z Tobą zgodzę (o ile samochód mial wypadek), ale proponuję nie wyważać otwartych grzwi i jechać na geometrię. Nie zbieżność, tylko całą geometrię. Na 90% jest to wina nieprawidłowo ustawionego kąta pochylenia koła. Koszt sprawdzenia i regulacji to około 50 zł. Jedź obojętnie gdzie, czy to na przyrządy optyczneczy komputerowo. Jeśli komputerowo jest znacznie drożej, to można sobie darować. Dobry mechanik/diagnosta przy odrobinie dobrej woli, ustawi dokładniej przyrządem optycznym, niż te ustrojstwa.
Szkoda tylko tej opony
Pozdrawiam.
dobrze że ktoś poprawia brakowało mi słowa geometria wiec sie ratowałemGrzesiekk1982 pisze:Chyba ERROR
Źle ustawiona zbieżnośc powoduje "ścięcie" opon z obu stron (L+P) . Luzy owszem, niszczą opony, ale nie tylko jedną (kto wymienia końcówki, łożyska, sworzenie tylko po jednej stronie) i nie tylko jedną krawędź.
Co do wypadkowej przeszłości to się z Tobą zgodzę (o ile samochód mial wypadek), ale proponuję nie wyważać otwartych grzwi i jechać na geometrię. Nie zbieżność, tylko całą geometrię. Na 90% jest to wina nieprawidłowo ustawionego kąta pochylenia koła.
- Grzesiekk1982
- VWGolf.pl Killer