[MK3 TDI] grzeje grzeje i nie moze zagrzac :(
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
[MK3 TDI] grzeje grzeje i nie moze zagrzac :(
Moj goferek MK3 ma problem z zagrzaniem silnika a jeszcze nie ma mrozow. powiedzcie mi czy po 10min jazdy jest normalne ze wskazowka temp silnika nawet nie drgnie?
Podejrzewam termostat chociarz mechanik ktory mi wymienial pompe wody sprawdzal go i mowil mi ze otwiera i zamyka (ok 5 miesiecy temu).
Czy po ok 10 min pracy silnika powinny byc cieple gorne przewody od chlodnicy te wchodzace do glowicy?
P.S
Po jakim czasie albo po ilu kilometrach wasze gofery zagrzewaja swoje motory
Podejrzewam termostat chociarz mechanik ktory mi wymienial pompe wody sprawdzal go i mowil mi ze otwiera i zamyka (ok 5 miesiecy temu).
Czy po ok 10 min pracy silnika powinny byc cieple gorne przewody od chlodnicy te wchodzace do glowicy?
P.S
Po jakim czasie albo po ilu kilometrach wasze gofery zagrzewaja swoje motory
Ostatnio zmieniony czw lis 02, 2006 19:22 przez Komas, łącznie zmieniany 1 raz.
[img]http://images2.fotosik.pl/231/bf2e679f88c976ca.gif[/img]
- jaceksuper
- Nowicjusz
- Kontakt:
Witam
U mnie w golfiku tez tak nie raz jest ze przejade 10 min i wskazówka praktycznie nie drgnie. Jeżeli wskazówka na środku to 90st ( teraz nie pamietam) to ostatnio takiej nie miałem, a jechalem na przykład 7km z v = 140km/h. Wydaje mi się że 4 min na osiągnięcie 90 Phans to zbyt szybko, ale to moze mi sie wydaje . Ostatnimi czasy jak jest zimniej to najwyzej dochodzi do 70st po dluzszej jezdzie, ale to musze jeszcze poobserwować
U mnie w golfiku tez tak nie raz jest ze przejade 10 min i wskazówka praktycznie nie drgnie. Jeżeli wskazówka na środku to 90st ( teraz nie pamietam) to ostatnio takiej nie miałem, a jechalem na przykład 7km z v = 140km/h. Wydaje mi się że 4 min na osiągnięcie 90 Phans to zbyt szybko, ale to moze mi sie wydaje . Ostatnimi czasy jak jest zimniej to najwyzej dochodzi do 70st po dluzszej jezdzie, ale to musze jeszcze poobserwować
po 10 min spokojnie powinien sie zagrzac. Najpier nagrzewaja sie gorne przewody rzn mały obieg a pozniej po otwarciu termostatu dolne. Zaczołbym od wymiany termostatu.Komas pisze:Moj goferek MK3 ma problem z zagrzaniem silnika a jeszcze nie ma mrozow. powiedzcie mi czy po 10min jazdy jest normalne ze wskazowka temp silnika nawet nie drgnie?
P.S
"Most perfect silence is when
there´s no need to explain"
there´s no need to explain"
-
- Nowicjusz
u mnie jest tak samo 70 to max a termostat wymieniałem 3 miesiące temu razem z rozrządem czy możliwe ze nowy termostat jest walnięty a ewentualnie jak go wymienicjaceksuper pisze:Witam
- jaceksuper
- Nowicjusz
- Kontakt:
- Grzesiekk1982
- VWGolf.pl Killer
myślę że masz walnięty czujnik temperatury 4pinowyKomas pisze:dzisiaj sprawdzalem. Bez grzania w aucie po 10minutach spokojnej jazdy doszło do 70 stopni. Droga do pracy. A z grzaniem wskazowka ledwo sie oderwala
u mnie wskaźnik temperatury pokazywał kiedyś podobnie,
weże były gorące a na wskaźniku temperatura lekko ponad 70stC
ten co masz jest on najprawdopodoniej z żółta obwódką
i taki kupuj (koszt na Allegro ok30-40zł), w sklepach podróbki
koszt ok.30zł ale przekłamują o jakieś +20st.C
nie baw sie w wymiane bo u ciebei wszystko najprawdopodobiej gra... dzis tez podczas jazdy 15km u mnie temp max.70-80st.C a zawsze wskazowka w pionie 90st.C.. zimniej sie zrobilo i tyle... nie przejmuj sie takimi rzeczami...Maciuś01 pisze:u mnie jest tak samo 70 to max a termostat wymieniałem 3 miesiące temu razem z rozrządem czy możliwe ze nowy termostat jest walnięty a ewentualnie jak go wymienic