[MK3 1.6] Nie dogrzewa silnik

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

dabrowski82
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

[MK3 1.6] Nie dogrzewa silnik

Post autor: dabrowski82 » śr lis 01, 2006 13:17

mam taki mały problem w zimę nie dogrzewa mi silnika do 90 c a w instrukcji samochodu pisze ze taka jest ok dla jego dorej pracy więc czy mam zasłaniać całą chłodnicę czy tylko kakąś część bo jak całą zasłonie to wentylator ni tak zapierdzela ze właściwie to sie nie wyłancza !!!!!!!!!!?????????

Poradcię
Ostatnio zmieniony śr lis 01, 2006 17:28 przez dabrowski82, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
bongo
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: bongo » śr lis 01, 2006 13:24

dabrowski82 pisze:czy mam zasłaniać całą chłodnicę
Wymień lepiej termostat na sprawny a nie rób szopek....

Awatar użytkownika
Duber
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Duber » śr lis 01, 2006 13:29

cytat:W czasie występowania niskich temperatur, wielu kierowców sygnalizuje zwiększone zużycie paliwa przez silnik samochodu oraz powolne nagrzewanie się jednostki napędowej i wnętrza pojazdu.

Aby zapobiec wychłodzeniu silnika zimą, użytkownicy montują przesłony zamykające wlot powietrza do chłodnicy usytuowany w atrapie. Jest to rozwiązanie skuteczne w mroźne dni. Dzięki niemu jest odcinana część strumienia zimnego powietrza, które intensywnie odbiera ciepło z chłodnicy i komory silnika.
Trzeba podkreślić, że we współczesnych samochodach drugi strumień powietrza jest kierowany na dolną część chłodnicy przez otwory umieszczone w zderzaku i tych otworów zaślepiać nie należy.
Po założeniu osłony trzeba kontrolować wskazania przyrządu mierzącego temperaturę płynu chłodzącego. Przesłon nie należy stosować, gdy przez atrapę chłodnicy czerpane jest powietrze do intercoolera lub do filtra powietrza zaopatrującego jednostkę napędową. Wraz z nadejściem wiosny zasłonę trzeba zdemontować.

[ Dodano: Sro Lis 01, 2006 12:32 ]
http://www.motofakty.pl/artykul/czy_zas ... dnicy.html zreszta sam poczytaj

Awatar użytkownika
bongo
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: bongo » śr lis 01, 2006 13:48

piotr2 pisze:zreszta sam poczytaj
Takie rozwiązania dobre były w Żukach i Nyskach.Jeśli jest sprawny termostat to auto musi sie nagrzać.Przecież termostat otwiera sie przy +- 90st.Więc wtedy płyn idzie na duży obieg,wcześniej jest zamknięty tak więc zasłonięcie nic nie daje.

Awatar użytkownika
Duber
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Duber » śr lis 01, 2006 13:55

napisalem ze to cycta,nie moja opinia

dabrowski82
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

dzięks wielkie za rady pozdrawiam GOLF is the BEAST - CIK

Post autor: dabrowski82 » śr lis 01, 2006 14:15