[mk3] Problem - tylnia klapa
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
HEH ...mialem dokladnie to samo.....dzieje się to wtedy, gdy nie używasz przez dłuższy czas kluczyka.......i gromadzi się tam syf. Im szybciej się za to zabierzesz tym większe szanse na uratowanie zamka!! U mnie kluczyk wchodził "do połowy". psikałem WD40 i innymi smarami, ale nic to nie dało. W końcu rozebrałem wszystko i wyciągnąłem cały bębenek, ale niestety......bylo już za późno...nic sie nie dało zrobić ...poprostu zapadek nie dało się odczyście i nie ma szans żeby je "uruchomić". Tak więc zrobiłem tyle, że kluczyk wchodzi do końca, ale nie da się go przekręcić, bo zapadki nie chodzą. Klapa na szczęście podpięta jest pod zamek centralny
Pozdraiwm!! i zabierz się za niego...im szybciej tym lepiej!! 
- Christopherek
- Forum Killer

- Auto: Audi a4 b6 cabrio
- Silnik: Bfb
- Kontakt:
ja też tak miałem, ja lałem spirytus na kluczyk i powoli wpychałem do zamka.i wychodził cały ten syf i tak na okrągło aż wkońcu kluczyk wszedł.później podlewałem spirytusem dalej aż się przekręcił.walczyłem z 30minut ale udało się.ja musiałem się dostać klapą bo strzelił mi bezpiecznik pod którym jest m.in.central,szyberdach i zegary w środku.Tak więc musiałem walczyć żeby wejść przez klapę do środka.powodzenia życzę
Są-Vw Passat b6 variant 2.0 cbbb i Audi a4 b6 cabrio 1.8t bfb
Były-Vw golf mk3 1.8 aam, Vw golf mk4 1.9 arl, Vw golf mk3 2.0 ady, Vw polo 6n 1.6 ajv,Vw golf mk3 1.8 adz cabrio,Audi a4 b5 avant 1.9 avg, VwNew Beetle 1.8Tawv, Vw New Beetle 1.8T awu,Vw Passat b5fl variant 1.9avf
Były-Vw golf mk3 1.8 aam, Vw golf mk4 1.9 arl, Vw golf mk3 2.0 ady, Vw polo 6n 1.6 ajv,Vw golf mk3 1.8 adz cabrio,Audi a4 b5 avant 1.9 avg, VwNew Beetle 1.8Tawv, Vw New Beetle 1.8T awu,Vw Passat b5fl variant 1.9avf
- Paweł Marek
- V.I.P.

Zapadki zawsze da się odczyścić. Zalać bębenek ropą, potem wybijać delikatnie zapadki cienkim śrobokręcikiem, zbierać sprężynki które są pod nimi, nie pomylić kolejnoiści, wym,yć, poskładać, posmarować. Musi działać o ile wcześniej zapadki nie zostały połamane przez próby na siłę.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Miałem podobny problem z zamkiem w klapie. Wyjąłem bębenek oraz zapadki wyczyściłem cały syf ale sprężynki na zapadkach są w fatalnym stanie i musiałbym je wymienić na nowe niestety nie mogę ich dostać więc złożyłem zamek z powrotem do klapy. Teraz kluczyk wchodzi do zamka ale nie można go przekręcić. Czy ktoś orientuje się czy można dokupić takie sprężynki? Wiem że można oddać taki zamek do naprawy i za 150 zł facet wymienia zapadki , sprężynki itp. Rozmawiałem z nim o sprzedaży takich sprężynek ale niestety nic z tego. 
Ostatnio zmieniony wt paź 31, 2006 08:40 przez mmksk, łącznie zmieniany 1 raz.
widze ze duzo osób ma z tym problemy. Też nie mogłem otworzyć klapy mimo ze kluczyk wchodził w zamek do końca. musiałem wchodzić do bagażnika przez tylne siedzenie, zdjąc podbitke klapy tylnej, wyjąc wsówke zamka i dopiero bez zamka mogłem otworzyć klape. jak juz miałem otworzony bagażnik( od środka) a wsówke zamka w rece to wziołem sie za jej ożywienie. wylałem chyba 1l WD 40 zeby coś ruszyło. potem powiciagałem nie wiem jak to nazwać chyba zapadki i je oszczysciełem staranie. potem złożyłem wszystko do kupy i jeszcze ra poprawiłem WD 40. Wsówke zamka włożyłem spowrotem w kłape i od tamtej pory wszystko pieknie chodzi tylko trzeba raz na jakiś czas psiknąć WD 40 i otworzyć bagażnik. ponieważ ze jest jesień i jest mokro na drodze radze czesciej zagladac do bagażnika inaczej zamki nie beda chodzić bo dardzo duzo syfu sie do nich dostaje
tez tak bede robił po wypłacie bo szyszczenie tego jest uciażliwe. tylko ja zakładam centralke na 4drzwi i na klape. do tego pilot otwierajacy drzwi i osobny przycisk do otwierania klapy. koszt centralki na 4 drzwi to 130zł i tak jak pisze woyteck 50 zł i siłownki z tyły na klapie i świety spokujwoyteck pisze:ZA 50Zł elektronik zalozyl mi centralke na klape, zakleilem dziurke od klucza i mam spokoj
nie chcialo mi sie bawic z czyszczeniem zamka bo mialem to samo