Nagły spadek mocy w TDI
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Nagły spadek mocy w TDI
Mój ojciec ma passata B4 '94 1.9 TDI 90KM, podczas przyspieszania nagle po osiągnięciu 120km/h (na 5 biegu) nastepuje taki nagły spadek mocy (auto przestaje przyśpieszać, co jest wyrażnie odczuwalne i co zresztą widać po liczniku, dopiero po kilku sekundach powoli znowu zaczyna "isć do przodu", można ewentualnie zdjąć nogę z gazu i ponownie wcisnąć(ale nie odrazu) i też idzie)...czym jest to spowodowane coś z turbo jest nie tak(to mi tylko do głowy przychodzi) czy co??
Corvax, kiedy poruszyłem ten temat w innym temacie, powiedział, żeby paska na diagmoze wziąść, ale może ktoś z Was miał już coś takiego w swoim aucie, lub wie co to może być. Proszę o info, z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi...
Corvax, kiedy poruszyłem ten temat w innym temacie, powiedział, żeby paska na diagmoze wziąść, ale może ktoś z Was miał już coś takiego w swoim aucie, lub wie co to może być. Proszę o info, z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi...
VW Golf III GTI 20 Jahre
Przyczyn może być tak wiele, że nie ma sensu gdybać, począwszy od elektroniki N75, przepływka, Ecu i masa innych czujników i elementów wykonawczych, skończywszy na mechanicznych typu przycięty wastegate, lub nieszczelność w układzie ciśnieniowym......
Pozdor
Corvax | A4 1.8tQ BEX | MK7 Alltrack 1.8TSI CJSB
widzialem juz taki przypadek w passacie B4 stracil nagle moc i glosni zaczol pracowac,okazalo sie ze przesjkoczyl rozrzad,bo obluzowalo sie kolo pasowe na wale korbowym to czesta usterka w TDI,wiec sprawdz czy kolo pasowe alby kulawo sie nie kreci,i zerknij tez na napinacz paska rozrzadu...
Golf III GTI 20 JAHRE AFN+0.216+chips niehamowany jeszcze.
Golf III VARIANT 96' ALH +
I tak o to całe moje życie kręci się wokół tych trzech literek "TDI" :D:D:D
Golf III VARIANT 96' ALH +
I tak o to całe moje życie kręci się wokół tych trzech literek "TDI" :D:D:D
Bardzo czesta usterka silników 1Z, koło zębate ze sciętym klinem na wale, objawia sie trudnościami z rozruchem, w skrajnych przypadkach auto potrafi nieodpalic wcale. Dodatkowe objawy to wzmozone dymienie i utrata mocy w całym zakresie prędkości obrotowych. Przyczyna - niefachowa wymiana rozrządu. Warto przy wymianie rozrządu zwrócic uwagę ne to koło.marcinvw pisze:widzialem juz taki przypadek w passacie B4 stracil nagle moc i glosni zaczol pracowac,okazalo sie ze przesjkoczyl rozrzad,bo obluzowalo sie kolo pasowe na wale korbowym to czesta usterka w TDI,wiec sprawdz czy kolo pasowe alby kulawo sie nie kreci,i zerknij tez na napinacz paska rozrzadu...
Pozdor