[MK IV] Problem z elektryką...resetuje kompa i nie odpala

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

[MK IV] Problem z elektryką...resetuje kompa i nie odpala

Post autor: Qto » ndz paź 29, 2006 23:14

Byłem ostatnio u elektryka...pomajstrował trochę przy bezpiecznikach...jak już miałem jechać do domu okazało się że nie mogę odpalić, za 3 lub 4 razem udało się jednak zauważyłem że wskazówka prędkościomierza drży i skasował się dzienny licznik kilometrów, zegar się wyzerował oraz MFA się zresetował. Później odpalał za 1 razem jednak z małymi oporami. Następnego dnia coś tam dłubałem przy aucie słuchając sobie muzyczki, zauważyłem że jak bawie się szybami (elektyczne), zamknę central, otworzę drzwi to radio się wyłącza i już go nie mogę włączyć. Mogę włączyć dopiero po odpaleniu silnika, ale odpala z oporem i kasuje licznik, zegar i MFA. Za którymś odpaleniem komp zaczął pokazywać temperaturę ujemną (nawet-27), udało się to opanować bo po wyjęciu bezpiecznika od zegarów wszystko wróciło do normy jednak nie na długo. Dzisiaj rano dłubie sobie przy aucie i radio co chwilę wyłączało się z tym że nie bawiłem się ani centralem ani szybami jak wczoraj. Oczywiście radio mogłem włączyć dopiero po odpaleniu silnika przy czym znowu wszystko się resetowało. Za którymś razem z kolei (ok 5) samochód nie odpalił w ogóle, po przekręceniu kluczyka załącza się alarm czyli wnioskuję że znika napięcie na aku...Pomóżcie...co to może być? Gdzie szuakć przyczny?

greg

Post autor: greg » ndz paź 29, 2006 23:20

grzebał przy samej skrzynce bezpieczników czy przy skrzynce przekaźników też?

[ Dodano: Nie Paź 29, 2006 10:21 pm ]
pytam bo w przy skrzynce przekaxnikó masz rodzielenia napiecia - tego ltóre jest przed kluczykiem (30) po kluczyku (15) itd.

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Kontakt:

Post autor: Qto » ndz paź 29, 2006 23:27

przy przekaźnikach też ale niestety nie wiem co...bo przy bezpiecznikach to tylko szuakł bezpiecznika od ogrzewania szyby...

greg

Post autor: greg » ndz paź 29, 2006 23:55

to znaczy nie wyciągał skrzynki bezpieczników tylko szukał który to jest tak? to wychodzi na to ze moze poluzował przekaźnik 53 w gnieździe 1 czy 2 lub poluzował któryś z w/w kabli

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Kontakt:

Post autor: Qto » pn paź 30, 2006 00:00

dokładnie, nie wyciągał skrzynki tylko srawdzał bezpieczniki..przekaźnik jutro sprawdzę ale i tak chyba najpierw muszę akumulator naładować żeby móc odpalić

Jeszcze tak dodam na marginesie, nie jetem pewny ale chyba na odpalonym silniku było wszystko ok a jak gasiłem to radio się wyłączało i reszta objawów...
I zapytam...za co odpowiedzialny jest ten przekaźnik 53?

Właśnie zaciągnąłem gofera do elektryka...po dordze załączył mi się alarm, na miejscu udało się go wyłączyć, ale przekaźnik 409 cały czas "cykał" i na zegarach były "krzaczki", wyciągnieciu przekaźnika 409 chwilę było ok ale zaraz zaczął cykać inny...zostawiłem elektrykowi kluczyki i pojechałem do domu...mam nadzieję że to nic poważnego:-(

DODANO
Sprawa okazało się banalna...słaby aku

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”