czy ktos kto rozbierał silnik wie jak DOKŁADNIE ustawić wałki rozrządu ?
teraz jestem w trakcie wymiany popyczchaczy w moim silniku. Problem jest taki ze jak zdjołem pokrywe zaworów to wałki tam gdzie sie kończą nie mają tych "wcięć" idealnie róznoległych. jedna jest troche (jakby o 1 ząbek na pasku) przestawiona. Pytanie... czy tak pownno być ? Gdzie śa jakies cechy na rozrządzie żeby to ustawić tak jak powinno być względem korby (cechy na korbie można podejżeć przez okienko na obudowie sprzęgła).
[MK3 VR6] ustawienie rozrzadu
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- silentfake
- Nowicjusz
- Borys
- V.I.P.
- Auto: VR6T
- Kontakt:
Re: [MK3 VR6] ustawienie rozrzadu
wałki powinny byc tak ustawionesilentfake pisze:czy ktos kto rozbierał silnik wie jak DOKŁADNIE ustawić wałki rozrządu ?
teraz jestem w trakcie wymiany popyczchaczy w moim silniku. Problem jest taki ze jak zdjołem pokrywe zaworów to wałki tam gdzie sie kończą nie mają tych "wcięć" idealnie róznoległych. jedna jest troche (jakby o 1 ząbek na pasku) przestawiona. Pytanie... czy tak pownno być ? Gdzie śa jakies cechy na rozrządzie żeby to ustawić tak jak powinno być względem korby (cechy na korbie można podejżeć przez okienko na obudowie sprzęgła).
a schemat ustawienia rozrzadu jest nizej
www.vrservice.pl
- silentfake
- Nowicjusz
- Borys
- V.I.P.
- Auto: VR6T
- Kontakt:
tak samo, najlepiej zastosowac kawał blachy by oba wałki byłu rowno z płaszczyzną głowicy. jest tylko jedna mozliwosc bo rowwek na walkach nie jest naciety centralnie tylko lekko przesuniety do tego jest specjalny przyżad w postaci kawałka bkachy do ustawienia i zblokowania wałków. ale i bez tego da sie ustawic ja płaszczyzne łapąłem suwmiarkąsilentfake pisze:ale oba wałki idealnie tak samo ?
www.vrservice.pl
- silentfake
- Nowicjusz
Oki, wielkie dzienki Borys. Ja sobie i tak zaznaczyłem cechy śróbokrętem zanim to rozebrałem ale chciałem sie upewnić czy tak powinno być bo silnik i tak juz kiedys nie przezemnie był rozbierany. Ja mam tak ze jak ustawie na korbie to 1 wałek mam idealnie równolegle do głowicy a drógi jest troche do góry (ten bliżej przodu samochodu)