Witajcie
Chciałbym założyć intercooler do swojego golfa, mam więc pytanie: ile można zyskać mocy takim zabiegiem, ile taka przyjemność kosztuje, oraz gdzie można coś takiego kupić???
Intercooler w Golfie III 1.9 GTD
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP
-
- Gadatliwa bestia
- Auto: Golf IV TDI
- Silnik: ARL
Na mocy pewnie zyskasz pare koni (5?). Troszke na dynamice przy wyższych biegach(prędkościach jak intercooler jest dobrze chłodzony), no i pare km/h więcej Vmax. To wszystko teroretycznie z tego co wyczytałem. Bo sam niestety nie mam intercoolera, ale też bym chciał kiedyś zamontować. Z tego co sie orientowałem to koszt takiej zabawy to: intercooler ok 400PLN, rury i inne pewnie drugie tyle. Także zabawa w sumie nie najtańsza.
nie przesadzaj ze 400zl popatrz na allegro ile kosztuja intery za 250-300 wyrwiesz dobry sprzet
poza tym tak jak kolega pisze
zalozenie intera ma tez inna zalete
mianowicie silnik ma lzej bo temperatura powietrza prosto z turbiny ma wysoka temperature cos ponad 110st C a po zalozeniu intera ponize 100st C czyli jest rzadsze powietrze a co za tym idzie ma wiecej tlenu i lepiej sie spala w cylindrach
czyli silnik ma lzej no i wiecej km
to tez zalezy od wielkosci intercoolera ale nie ma sensu pakowiac duzego do twojego auta bo cisnienie turbiny nie jest duze i nie spelni to swojego zadania
co do osprzetu to najgorzej jest znalesc "kolanka"
z tym jest klopot jak nie masz kompletnych wezy
ktore nie sa najtansze dlatego wiele osob weze zastepuje na dluzszych odcinkach rurami stalowymi ktore rowniez sa dobre bo sa gladkie w srodku tylko wtedy wlasnie kolanka dochodzace i wychodzace od intercoolera beda problemem z dostaniem ich
pisze tak bo wiem ze swojego doswiadczenia ze nie jest latwo skompletowac intercooler ale dla chcacego nic trudnego
poza tym tak jak kolega pisze
zalozenie intera ma tez inna zalete
mianowicie silnik ma lzej bo temperatura powietrza prosto z turbiny ma wysoka temperature cos ponad 110st C a po zalozeniu intera ponize 100st C czyli jest rzadsze powietrze a co za tym idzie ma wiecej tlenu i lepiej sie spala w cylindrach
czyli silnik ma lzej no i wiecej km
to tez zalezy od wielkosci intercoolera ale nie ma sensu pakowiac duzego do twojego auta bo cisnienie turbiny nie jest duze i nie spelni to swojego zadania
co do osprzetu to najgorzej jest znalesc "kolanka"
z tym jest klopot jak nie masz kompletnych wezy
ktore nie sa najtansze dlatego wiele osob weze zastepuje na dluzszych odcinkach rurami stalowymi ktore rowniez sa dobre bo sa gladkie w srodku tylko wtedy wlasnie kolanka dochodzace i wychodzace od intercoolera beda problemem z dostaniem ich
pisze tak bo wiem ze swojego doswiadczenia ze nie jest latwo skompletowac intercooler ale dla chcacego nic trudnego
no iterek mozesz kupic nawet 200zł dobry wystarczy polazic troche po gieldzie np w poznaniu zalezy jeszcze gdzie mieszkasz:D,ale na duzej gieldzie tanio dostaniesz,a co do rur to najlepiej bedzie ci dopasowac od TDI z mk3,nie powinno byc najmniejszego problemu,rury oryginalne tez troche kosztuja ale calosc jak dobrze poszukasz to tez dobzre kupisz,mowie najlepiej na gieldach tylko trzeba troche pochodzic i nie kupowac od pierwszego lepszego bo moze sie okazac ze zaraz obok jest o 50zl mniej,wiec tzreba obadac sytuacje,no i mzoan sie tez targowac interek pakujesz ok 32 cm pod lewa lampa,tak jest przynajmniej w mk3,jak bys kupil od mk3 to tam ci najlepiej podpasuje,i wydaje mi sie ze wszystkie otwory na mocoania powinny tam juz byc,oczywiscie mozesz pofantaziowac i kupic jakis inny interi wcisnac go gdzie indziej,ale ta metoda co ja ci mowilem bedzie najprosciej,bo wszytsko praktycznie bedzie pasowalo jak z tamtad,a operacja warta zachodu moim zdaniem
Golf III GTI 20 JAHRE AFN+0.216+chips niehamowany jeszcze.
Golf III VARIANT 96' ALH +
I tak o to całe moje życie kręci się wokół tych trzech literek "TDI" :D:D:D
Golf III VARIANT 96' ALH +
I tak o to całe moje życie kręci się wokół tych trzech literek "TDI" :D:D:D