[mk3 1,9tdi 1z] spalanie 10 l/100 km
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
[mk3 1,9tdi 1z] spalanie 10 l/100 km
Witam,
ostatnio mój samochodzik spalił 10 l /100 km po mieście w korakach. Mam skrzynię automatyczną - ale żeby spaliłaż tyle?
Sprawdzony komputerowo - żadnych błędów, ciśnienie doładowania i przepływomierz OK. Pompa, kąt wtrysku, wtryskiwacze też w porządku.
Może to moja technika jazdy (raczej niskie obroty)?
A może to tak ma prawo?
Samochód podobno był tuningowany - podniesiono moc do 110 KM. Nie wiem dokładni jak to jest, nie byłem na hamowni, nie wiem jak to sprawdzić.
Prosze o sugestie. Pozdrawiam
Sasza
ostatnio mój samochodzik spalił 10 l /100 km po mieście w korakach. Mam skrzynię automatyczną - ale żeby spaliłaż tyle?
Sprawdzony komputerowo - żadnych błędów, ciśnienie doładowania i przepływomierz OK. Pompa, kąt wtrysku, wtryskiwacze też w porządku.
Może to moja technika jazdy (raczej niskie obroty)?
A może to tak ma prawo?
Samochód podobno był tuningowany - podniesiono moc do 110 KM. Nie wiem dokładni jak to jest, nie byłem na hamowni, nie wiem jak to sprawdzić.
Prosze o sugestie. Pozdrawiam
Sasza
Pozdrawiam
Sasza
Sasza
- Adamm
- V.I.P.
- Auto: Octavia II BLS++ / Passat B4 1Z+
- Kontakt:
maaamo to ja sie zastanawiam co jest z moim jak mi wciagnie 7.5 - 8 przy palowaniu w Wawce
ewidentnie jest cos nie tak chyba ze automaty tak maja :/ ale wg mnie nie powinno tak byc w koncu to TDI
moze gdzies masz wyciek paliwa bo jesli wszystko jest ok to nie powinen tyle palic - podniesienie mocy jesli jest zrobione dobrze potrafi obnizyc spalanie przy normalnej jezdzie
no chyba ze masz chip rezystor dowalajacy wiecej paliwa do silnika to spalanie by sie zgadzalo
od poczatku posiadania przec Ciebie tyle pali czy to tak nagle sie zmienilo?
ewidentnie jest cos nie tak chyba ze automaty tak maja :/ ale wg mnie nie powinno tak byc w koncu to TDI
moze gdzies masz wyciek paliwa bo jesli wszystko jest ok to nie powinen tyle palic - podniesienie mocy jesli jest zrobione dobrze potrafi obnizyc spalanie przy normalnej jezdzie
no chyba ze masz chip rezystor dowalajacy wiecej paliwa do silnika to spalanie by sie zgadzalo
od poczatku posiadania przec Ciebie tyle pali czy to tak nagle sie zmienilo?
Moje auto w budowie --> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=245535
MASZ PROBLEM Z NASTAWNIKIEM?? --> napisz do mnie
mechanika pojazdowa aut grupy VAG
MASZ PROBLEM Z NASTAWNIKIEM?? --> napisz do mnie
mechanika pojazdowa aut grupy VAG
nie no trochę przydużo ale jak lubi siedzieć w autkuAdamm pisze:ewidentnie jest cos nie tak chyba ze automaty tak maja :/ ale wg mnie nie powinno tak byc
i grzać na postojach bez jazdy po 2 godni dziennie i jeździe w korkach
to wcale bym się nie zdziwił że tyle spali automacik
ciekawe jak w trasach bez "bootowania" , czy spala w granicach 6-7l?
Adamm dasz wiare ze automat 1,8benzynka potrafił spalać w mieście 14-15l. PB95
a w trasach z ostrym depataniem nawet i 21l ?
uwierz jak tak potrafiłem jeździć i takie spalanie było,
a powiem Ci jak lubi wtedy żreć olej z silnika,
a jak nie było szaleństwa to wszstko wracalo do norm oleju od wymiany do wymiany
tylko deczko, benzynki w mieście spalało ok10l. w trasie w granicach 8l.
ale tu w temacie mamy diesla automat więc troszkę inaczej podejśc nalezałoby
do tematu
- Grzesiekk1982
- VWGolf.pl Killer
Coś za dużo... Mój z napędem 4x4 i włączoną klimą nie przekracza w miejscie 7 litrów przy ostrej jezdzie, a przy bardzo szybkiej (130-180 km/h) nie przekracza 5.5 (klima włączona pół trasy). Coś jest nie tak...
Na początku miałem niedokręcony wtryskiwacz, lało się po silniku (wcale niemało) i zużył mi w mieszanym 7,5 litra.
Sprawdź pod tym kątem, czy pod maską nie śmierdzi ropka, czy jakiś przewód się nie przetarł pod spodem. Dane fabryczne mówią, że automat może zużyć 1-1,5 litra więcej, ale nie o 80-90% więcej niż manual.
Pozdrawiam.
[ Dodano: 24 Paź 2006 12:23 ]
Benzyniaki lubią pojeść niestety...
Na początku miałem niedokręcony wtryskiwacz, lało się po silniku (wcale niemało) i zużył mi w mieszanym 7,5 litra.
Sprawdź pod tym kątem, czy pod maską nie śmierdzi ropka, czy jakiś przewód się nie przetarł pod spodem. Dane fabryczne mówią, że automat może zużyć 1-1,5 litra więcej, ale nie o 80-90% więcej niż manual.
Pozdrawiam.
[ Dodano: 24 Paź 2006 12:23 ]
RobertP, Moje Audi jest w stanie spalić na mieście min (ale to minimum truuuudno złapać) 10-11, a norma to 13 litrów. Więc by się zgadzało A przy szybkiej jezdzie w trasie (ok 160) zużyło mi około 2 razy tyle, ile pali normalnie w trasieRobertP pisze:dasz wiare ze automat 1,8benzynka potrafił spalać w mieście 14-15l. PB95
Benzyniaki lubią pojeść niestety...
Dzięki za zainteresowanie
Pod maską nie smierdzi ropą, ale sprawdzę czy wtryskiwacze są dobrze wkręcone - dzieki za sugestie.
A co z samym stylem jazdy? W Poradach na forum czytam, że jazda na zbyt nskich obrotach szkodzi. Czy może też podnosić zużycie paliwa? A poza tym, czy przy automacie da się jeździć na za niskich obrotach? Przecież skrzynia sama dobiera bieg wzgledem obciązenia silnika.
Pozdawiam
Sasza
Pod maską nie smierdzi ropą, ale sprawdzę czy wtryskiwacze są dobrze wkręcone - dzieki za sugestie.
A co z samym stylem jazdy? W Poradach na forum czytam, że jazda na zbyt nskich obrotach szkodzi. Czy może też podnosić zużycie paliwa? A poza tym, czy przy automacie da się jeździć na za niskich obrotach? Przecież skrzynia sama dobiera bieg wzgledem obciązenia silnika.
Pozdawiam
Sasza
Pozdrawiam
Sasza
Sasza
- Remigiusz78
- Ma gadane
- Kontakt:
W książki serwisowej 1.9 tdi 90 PS w automacie 4 biegowym spala w miesice 9.1 litra. U mnie spala cos kolo 8.5 litra. Wszyscy mówią: "ten typ tak ma". Możesz założyć 175.r15, możesz zmniejszyc dawke paliwa wtryskiwanego itp itd. Może zejdziesz troche w dół. Automat robi swoje....
Na trasie mam około 5.5, przy spokojnej jezdzie do 110 km/h i przy uruchomionym tempomacie.
Na trasie mam około 5.5, przy spokojnej jezdzie do 110 km/h i przy uruchomionym tempomacie.
Reballing układów BGA!
Naprawy konsol XBOX, PS3, laptopów oraz wszelkich urządzeń z układami BGA!
Naprawy konsol XBOX, PS3, laptopów oraz wszelkich urządzeń z układami BGA!
- krystek007
- Ma gadane
Sasza1979, nie kopci jak mu depniesz? pewnie ma zwiekszoną dawkę paliwa, ja mam 1Z i jak mu depnę to po mieście nie spala więcej jak 7L (zazwyczaj 6) na trasie przy non stop 90km/h spala wdłg. książki 3,8L - sprawdziłem raz przy włączonych światach i ogrzewaniu, z klima pali mi średnio 0,5 do 1L więcej.
Pozdrawiam.
- krystek007
- Ma gadane
Najłatwiej sprawdzić tak: nalać do pelna, przejechać 100km i znów dolać do pelna- ile się zmieści tyle spali, co do ekonomicznej jazdy na niskich obrotach nie polecam!!! to jest turbo lubi kręcenie chociaż od czasu do czasu, bo inaczej zapchasz turbine, wydech i co tam jeszcze się da... trzeba go od czasu do czasu przedmuchać, oczywiście jak osiągnie 90 stopni, zresztą poczytaj tutaj: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t= ... dc8d9297b4
Pozdro.
Pozdro.
Pozdrawiam.
jakoś nie wierze tym książką podali zużycie ale chyba na 50km i przykrystek007 pisze:na trasie przy non stop 90km/h spala wdłg. książki 3,8L - sprawdziłem raz przy włączonych światach i ogrzewaniu, z klima pali mi średnio 0,5 do 1L więcej.
wyłaczanym zapłonie z górki, jakoś nie wierze silnik 1,9 musi swoje zjeść
- krystek007
- Ma gadane
Oto jak liczę: leję pod korek, jeżdżę dość długo (500-600 km) i znowu pod korek. Potem wg wzoru liczba litrów podzielona przez setki kilometrów. Ostatnio 50,5 litra na 550 km tylko po mieście dało wynik 9,18 (fakt, przesadziłem trochę z tym 10 l, niedokładnie policzyłem), co zgadzałiby się z tym, co napisał Remigiusz78Corvax pisze:Sasza1979, napisz jak Ty sprawdzasz to spalanie ze Ci tyle wychodzi bo cos tu jest ewidentnie nie tak.
Pozdrawiam
Sasza
Sasza
To za dużo ojciec ma Audi A6 96r. 1.9TDI 1Z automat i w miescie pali 7,1l trasa szybka od 5,5 do 6,5, zimą wychodzi nawet 8l ale nigdy wiecej i to wiekrze i cięższe auto ale silnik ten sam i skrzynia automat. Kiedys miałem Opla corse 1,7 D i paliła mi 8 okzazało sie ze było małe sączenie zbaku warto przegląnąć cału kład paliwowy czy nie ma wycieków- ale na zimno na ciepło może opdarować i czy ci nie trzymają mozę hamulce???