GOLF MK3 uszkodzenie: Sonda Lambda i Cujnik Halla G40
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
GOLF MK3 uszkodzenie: Sonda Lambda i Cujnik Halla G40
Witam
W serwisie diagnoza komputerowa wykazala nastepujace bledy:
537 - Regulacja Lambda - poza specyfikacja - wartosc dolna
515 - Czujnik Halla - G40 sygnal poza wartosciami granicznymi
Czy mial ktos podobny przypadek? We wczesniejszym moim poscie pisalem o problemie gasniecia silnika w trakcie jazdy i ze konieczne jest ponowne przekrecenie kluczyka by uzyskac zaplon bo inaczej nie dalo sie odpalic silnika.
Czy w/w bledny (uszkodzenia) mogly wplywac na takie zachowanie samochodu (gasniecie w trakcie jazdy)?
Jakie objawy wystepuja przewaznie przy uszkodzeniu tych elementow?
Sonde juz zakupilem i bede sie zabieral za wymiane.
Czujnik Halla najpierw sprawdze w jakim jest stanie.
Pozdrawiam
Kris
W serwisie diagnoza komputerowa wykazala nastepujace bledy:
Czy mial ktos podobny przypadek? We wczesniejszym moim poscie pisalem o problemie gasniecia silnika w trakcie jazdy i ze konieczne jest ponowne przekrecenie kluczyka by uzyskac zaplon bo inaczej nie dalo sie odpalic silnika.
Czy w/w bledny (uszkodzenia) mogly wplywac na takie zachowanie samochodu (gasniecie w trakcie jazdy)?
Jakie objawy wystepuja przewaznie przy uszkodzeniu tych elementow?
Sonde juz zakupilem i bede sie zabieral za wymiane.
Czujnik Halla najpierw sprawdze w jakim jest stanie.
Pozdrawiam
Kris
Hej**Gucio** pisze:witam ja mialem podobny problem tylko ze u mnie siadl czujnik halla ale na aparacie zaplonowym i tez mi gasl podczas jazdy i tak samo musialem przekrecac kluczyk zeby zapalic wymienilem ow czujnik i po sprawie od tamtej pory golfik hula pozdro
Dzieki za szybka odpowiedz!
A mozesz mi jeszcze powiedziec co to jest dokladnie ten czujnik Halla G40 ?
Teraz juz troszeczke sie zamotalem. Napisales ze przy aparacie zaplonowym .. a sa jeszcze takie czujniki gdzie indziej w Golfie?
Jaki czujnik kupiles i w jakiej cenie - nie chcialbym przeplacic.
Pozdrawiam
Kris
Re: GOLF MK3 uszkodzenie: Sonda Lambda i Cujnik Halla G40
a czy przez uszkodzenie sondy nie jeździł ociężale jak żółw ?
Jak było z osiągami?
Jak było z osiągami?
dam ci linka http://www.vw-passat.pl/index.php?optio ... 6&Itemid=9 popatrz sam wiesz co jezeli chodzi o cene to musisz sie dowiadywac po sklepach bo sa rozne ceny i rozne firmy wszystko zalezy jakiej firmy kupisz ale polecalbym bym ci allegro pozdro
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Re: GOLF MK3 uszkodzenie: Sonda Lambda i Cujnik Halla G40
Witam.
U mnie golf pokazał te same błędy. Z tym że sadę wymieniałem około 3 m-cy temu, a sprawdzany był na gazie więc mechanik stwierdził że może być błąd co do halla wymiana nie pomogła a objawy takie same jak u kolegi. Już i ręce opadają. Gdzie szukać przyczyny????
Pozdrawiam
U mnie golf pokazał te same błędy. Z tym że sadę wymieniałem około 3 m-cy temu, a sprawdzany był na gazie więc mechanik stwierdził że może być błąd co do halla wymiana nie pomogła a objawy takie same jak u kolegi. Już i ręce opadają. Gdzie szukać przyczyny????
Pozdrawiam
Żeby było jasne: czy aby wam nie odczytywał ten mechanik błędów na zgaszonym silniku?
Wtedy zawsze pokaże błąd czujnika Halla. Taki urok silników VW. Bo nie ma wtedy z niego wcale sygnału. Taki odczyt błędów powinien zrobić na silniku pracującym. Jeżli na wyłaczonym to robi, to mechanik
Gdyby czujnik Halla był uszkodzony to nie byłoby zapłonu.
Też się na tym naciąłem ale jako amator (zrobiłem sam interfejs) i doczytałem instrukcję.
Na zgaszonym silniku odczyt błędu pokazuje błąd Halla, na pracującym nie może, bo wtedy faktycznie jest coś nie tak. Tak ma być.
Co do lambdy, może w waszych silnikach jest podobnie. Może pokazywać że sonda lambda ma zły odczyt ale jak ma mieć dobry na zgaszonym silniku? Trzeba żeby silnik pracował podczas zczytywania błędów, a nawet, by był rozgrzany.
Wtedy zawsze pokaże błąd czujnika Halla. Taki urok silników VW. Bo nie ma wtedy z niego wcale sygnału. Taki odczyt błędów powinien zrobić na silniku pracującym. Jeżli na wyłaczonym to robi, to mechanik
Gdyby czujnik Halla był uszkodzony to nie byłoby zapłonu.
Też się na tym naciąłem ale jako amator (zrobiłem sam interfejs) i doczytałem instrukcję.
Na zgaszonym silniku odczyt błędu pokazuje błąd Halla, na pracującym nie może, bo wtedy faktycznie jest coś nie tak. Tak ma być.
Co do lambdy, może w waszych silnikach jest podobnie. Może pokazywać że sonda lambda ma zły odczyt ale jak ma mieć dobry na zgaszonym silniku? Trzeba żeby silnik pracował podczas zczytywania błędów, a nawet, by był rozgrzany.
Konto usunięte.
Dodam ze chodzi o VW Golfa 3 GTI 2.0 '95r. + LPG
W moim przypadku wykonane byly 3 odczyty i za kazdym razem na wlaczonym silniku.
Rozumie kazda czesc kiedys padnie Lambda przy 170tys - OK
Wczesniej jakies 8 miesiecy temu przy wizycie u mechanika nie pojawily sie bledy.
Problemy z gasnieciem silnika w trakcie jazdy pojawily sie kila miesiecy temu (4-5 sam nie wiem bo nie zaznaczylem w kalendarzu kiedy byl pierwszy raz )
Czy instalacja gazowa moze wplywac na bledny odczyt z Halla?
Czy wadliwa sonda moze miec wplyw na bledny odczyt z halla?
Pozdrawiam
Kris
W moim przypadku wykonane byly 3 odczyty i za kazdym razem na wlaczonym silniku.
Rozumie kazda czesc kiedys padnie Lambda przy 170tys - OK
Wczesniej jakies 8 miesiecy temu przy wizycie u mechanika nie pojawily sie bledy.
Problemy z gasnieciem silnika w trakcie jazdy pojawily sie kila miesiecy temu (4-5 sam nie wiem bo nie zaznaczylem w kalendarzu kiedy byl pierwszy raz )
Czy instalacja gazowa moze wplywac na bledny odczyt z Halla?
Czy wadliwa sonda moze miec wplyw na bledny odczyt z halla?
Pozdrawiam
Kris