[TDI PD] 1.9 ATD huczenie przy serwie, nieszczelność

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

zetnktel
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

[TDI PD] 1.9 ATD huczenie przy serwie, nieszczelność

Post autor: zetnktel » czw maja 14, 2026 14:34

Witam użytkowników. Ku memu zaskoczeniu okazało się, że forum jeszcze istnieje więc może ktoś coś podpowie

Coś mi zaczęło huczeć w samochodzie przy odpalonym silniku jak wracałem wczoraj i w zasadzie tylko na luzie a nie podczas większych obrotow i tak nie mogłem dojść co...
Dojechałem na miejsce. Otwieram maskę i tak jakby przy serwie hamulcowym.
Idę do samochodu pompuje pedał hamulca i przestaje. Wcisne mocnej to znowu zaczyna albo zostawię na chwilę i zaczyna huczeć. Podpompuje cisza. Zostawię huczy
Najpierw strzelałem, że pompa vacum.
Bo hamulce jakby słabsze a turbo to nie wiem niby idzie ale jakby troszeczkę gorzej, nie mierzyłem. Czyli trzeba by kłaść 700zł za borsuka, bo regenerowane to scam.

No ale króćce przy pompie stabilne, nie ruszają się, może mikroszczelina wystarczy, a nie że ma wyraźnie latać na boki i tylko mały ruch na setki mm wystarczy.
Może sama pompa już nie daje ciśnienia albo serwo coś się zepsuło?
Tylko serwa sam nie zrobię, a pompę tak.
ale to trzeba od nowa hamulce odpowietrzać, a do tego plastiku przy pedale trzeba mieć specjalne narzędzie, zwłaszcza że on jeszcze odwrócony z tyłu pedału że go nie widzisz. a tak na jakieś 4 zatrzaski i zawsze ludzie go łamią z tego co szukałem wczoraj, chyba że masz to narzędzie

Szkoda że dymiarki nie mam, ale po cichu liczę że jednak będzie gdzieś przewód, będę ruszał i słuchał czy dźwięk ustaje.
W praktyce pewnie wyjdzie że to serwo do zmiany i policza wartość samochodu za wymianę, bo teraz ceny za robotę to jest jakiś kosmos.

pompa.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”