[mk4] Wentylator chłodnicy i klimy - ciągła praca
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
[mk4] Wentylator chłodnicy i klimy - ciągła praca
Cześć,
Golf IV (2000r, 1.6 SR, APF) - stojąc w korku zagotował się płyn chłodniczy który wybiło chłodnicą (pękła). Prawdopodobnie powodem była awaria sterownika wentylatorów które przestały chodzić i chłodzić silnik przez co doprowadził do zagrzania. Chłodnica i sterownik zostały wymienione, wiatraki sprawne, wyczyszczone. Układ zalany ponownie płynem jednak od tego momentu wiatrak zarówno chłodnicy jak i klimy działają nieustannie od momentu przekręcenia kluczyka w stacyjce na 2 biegu.
Próbowałem z innym sterownikiem jednak nic to nie pomogło. Bezpieczniki wszystkie w porządku. Czujnik temperatury, termostat, czujnik ciśnienia klimatyzacji sprawdzone i sprawne. Komputer nie pokazuje żadnych błędów. Niestety brakuje już nam pomysłów co może być nie tak. Czy spotkał się ktoś z podobnym problemem i udało się może go rozwiązać?
Golf IV (2000r, 1.6 SR, APF) - stojąc w korku zagotował się płyn chłodniczy który wybiło chłodnicą (pękła). Prawdopodobnie powodem była awaria sterownika wentylatorów które przestały chodzić i chłodzić silnik przez co doprowadził do zagrzania. Chłodnica i sterownik zostały wymienione, wiatraki sprawne, wyczyszczone. Układ zalany ponownie płynem jednak od tego momentu wiatrak zarówno chłodnicy jak i klimy działają nieustannie od momentu przekręcenia kluczyka w stacyjce na 2 biegu.
Próbowałem z innym sterownikiem jednak nic to nie pomogło. Bezpieczniki wszystkie w porządku. Czujnik temperatury, termostat, czujnik ciśnienia klimatyzacji sprawdzone i sprawne. Komputer nie pokazuje żadnych błędów. Niestety brakuje już nam pomysłów co może być nie tak. Czy spotkał się ktoś z podobnym problemem i udało się może go rozwiązać?
- indigo1975
- Użytkownik
- Auto: vw golf 3 gtd/vw scirocco
[mk4] Re: Wentylator chłodnicy i klimy - ciągła praca
Mialem tak jak byl sterownik nie od tego silnika. TZN sterownik z ATD w AXR. Wedlog mnie sterownik silnika nie 'dogaduje sie ze sterownikiem wentylatorow ale moge sie mylic.
indigo1975
Jeżeli jest klimatyzacja odłącz czujnik ciśnienia czynnika w układzie i zobacz, czy wentylatory nie staną.
dzięki za informację, niestety sterownik wymieniałem dwa razy bo to na niego padło pierwsze podejrzenie. Ale znalazłem używany kropka w kropkę taki sam i niestety nić to nie dało :<indigo1975 pisze: ↑śr kwie 16, 2025 21:29Mialem tak jak byl sterownik nie od tego silnika. TZN sterownik z ATD w AXR. Wedlog mnie sterownik silnika nie 'dogaduje sie ze sterownikiem wentylatorow ale moge sie mylic.
odłączany i wymieniany, niestety też bez rezultatu
- indigo1975
- Użytkownik
Wedlug mnie problem jest w sterowniku silnika. Poszukalbym na podmiane inny sterownik i podlaczyl na probe.
indigo1975
Witam
Sprawdź jeszcze czujnik - termowłącznik umieszczony na chłodnicy na dole, oraz jego złącze. Może przy awarii zostało podlane i zrobiło się zwarcie.
Sprawdź jeszcze czujnik - termowłącznik umieszczony na chłodnicy na dole, oraz jego złącze. Może przy awarii zostało podlane i zrobiło się zwarcie.
- indigo1975
- Użytkownik
Miałem wczoraj taka sytuacje że klima przestała działać. Wentylatory chodziły cały czas nawet po zapłonie a kompresor się nie włączał. Winny okazał się prestat czyli czujnik wysokiego ciśnienia na cienkiej rurce klimy. Tak że jeśli nadal masz ten problem cały czas pracujących wiatraków to sprawdź ten czujnik.
indigo1975