1.5TSI 150 KM Problem po odpaleniu
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
1.5TSI 150 KM Problem po odpaleniu
Witam, jestem na forum pierwszy raz. Mam nadzieje że ktoś pomoże, żona ma Golfa 7 2018 rok silnik 1.5 TSI 150 KM DADA, przejechane 129000 km. Od kilku miesięcy autu pali od strzału idealnie ale po paru sekundach zaczyna nierówno pracować, szarpie i falują obroty, mija ok. 10 sek. i znowu pracuje idealnie, nie wyskakują żadne błędy. Silnik pracuje bez zarzutu do momentu kiedy go się nie zgasi i nie postoi co najmniej 20 min. Nie ma zależności od temp. zewnętrznej, paliwa i stylu jazdy. Serwis stwierdził że wtryskiwacze, wymienione i dalej to samo, zaczęło się ściemnianie, nic konkretnego. Byłem w kilku warsztatach ale wszyscy rozkładają ręce. Może ktoś miał podobny problem albo jakiś pomysł. Z góry dziękuje i pozdrawiam Piotrek.
- flo89
- Użytkownik
- Auto: Golf MK7 2016
- Silnik: CZCA
Re: 1.5TSI 150 KM Problem po odpaleniu
Z tych objawów to bym obsatwiał, że przez chwilę po odpaleniu brakuje mu paliwa. Bo najpierw piszesz ze po odpaleniu pracuje idealnie, a za chwilę i na chwilę faluje, to tak jakby resztki paliwa z przewodów sobie wypalił, a potem przez chwilę zanim napłynie reszta paliwa z pompki w zbiorniku to mu brakuje i stąd falowanie. Za chwilę pompka dobije i już jest znów normalnie. Nie pamiętam czy tam jest jakiś zaworek zwrotny, ale to jego bym obstawiał, ewentualnie pompka późno wstaje z jakiegoś powodu, może zatkana syfem i ciężko jej ruszyć po dłuższej chwili. W zbiorniku jest ona zintegrowana z filtrem, musiałbyś się tam dostać przez tylne siedzenie. Choć to trochę dziwne bo komputer powinien wywalić błąd niskiego ciśnienia paliwa na listwie wysokiego ciśnienia. Miałem tak kiedyś jak żona jechała na oparach i w końcu stanęła na środku skrzyżowania - był ten błąd. Może jednak jest tak, że błąd wskoczy jak dłużej się problem utrzymuje a nie tylko chwilowy zanik.
MK7 2016 1.4 TSI CZCA Highline
-
- Nowicjusz
Dzięki za sugestie, jest w tym logika. Błędów niestety nie ma ale podjadę do kogoś aby sprawdził mi odczyty ciśnienia paliwa przed i za pompą wysokiego ciśnienia w momencie odpalania silnika. Pozdrawiam Piotrek.
- doggie
- V.I.P.
- Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
- Silnik: TSI
Diagnostyka? Jakieś błędy? Nagar na zaworach i w dolocie sprawdzany?
- doggie
- V.I.P.
- Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
- Silnik: TSI