Kilka spraw, potrzebna pomoc.
Kupiłem taki przyrząd do ciśnieniowego "wtłaczania" płynu hamulcowego - coś tego typu: (https://www.ebay.co.uk/itm/194368350205 ... BM7Lqe9Y5i)
Dodam, na wstępie, że płyn hamulcowy, praktycznie wyciekł po tym jak rozłączyłem elastyczne łączniki przewodów hamulcowych na tylnej osi.
Najpierw, wytworzyłem ciśnienie, ponad 20 psi by sprawdzić, czy układ hamulcowy jest szczelny. Po 45 minutach, na zegarze wskazówka nie drgnęła, więc uznałem, ze jest OK
Zalałem 2l płynu DOT 4 do zbiornika i napompowałem ciśnienie ok. 25 psi. Czyli nie całe 2 bary.
Zacząłem odpowietrzać. Tylny lewy - odpowietrznik dał się otworzyć bez problemowo, bo wcześniej go już otwierałem, na początku nic nie widać, po chwili pojawiają się slady płynu, za chwilę sam płyn. Sporo bombelków. Poczekałem dość długo aż płyn będzie czysty (użyłem swojego wężyka przeźroczystego). Dopompowałem ciśnienia, bo spadło do 21 psi.
Tylny prawy - pierwszy problem. Odpowietrznik się odkręca, ale nic nie leci!!! Odkręcam więcej, zaczyna się "kaszlenie" na gwincie odpowietrznika i pojawia się tam płyn.
Myślę sobie, OK. ściągnę odpowietrznik (pewnie zablokowany) odczekam ok. pół litra płynu i zakręcę odpowietrznik. Tak zrobiłem.
Przedni lewy - problem 2! Nie mogę odkręcić odpowietrznika. Nic nie pomaga, żadne klucze, żaden soket (choć muszę jeszcze sprawdzić 9mm socket, 10mm już jest za duży... w najgorszym przypadku, nowy zacisk

Przedni prawy, odpowietrznik odkręca się bez problemu, odpowietrzam, też jest kichnięcie, trochę bąbli potem bąbelki - i czysto!
Podpinam kable od aku do innego samochód, bo między czasie, bateria zrobiła się "płaska".
Wciskam hamulec i... nic. Bez oporu w podłogę.
I pytanie: Czy jest jeszcze coś co muszę odpowietrzyć?
Wiem, że tylni odpowietrznik nie działa, (już kupiłem online nowy) ale upuściłem sporo płynu, więc raczej sporych bąbli powietrza nie powinno mieć, tak samo przedni lewy. Powinien być na oddzielnym przewodzie, więc jak wyciekł płyn z przewodów idących do tyłu, to mimo to powinien tam być (?).
To jest automat, wiec nie ma odpowietrzania sprzęgła, ale czy trzeba odpowietrzyć serwo? Czy coś jeszcze?
Sprawa kolejna, ręczny. Po założeniu ręcznego, jest bardzo luźny, znaczy bierze bardzo wysoko. Gdzie to wyregulować?
I ostatnia sprawa. Po zapaleniu samochodu, i skanowaniu na błędy, pojawił się błąd ABS. Czy to jest normalne, w sytuacji, kiedy wymieniałem, czujniki ABS? Skasowałem błędy, jednak niestety, nie udało mi się ponownie uruchomić silnika z powodu, słabego stanu naładowania baterii. I nie wiem, czy to normalne, i raczej po skasowaniu, powinno być OK, czy jednak nie powinno się pojawić? (błędy to: Prawy tył ABS speed sensor i to samo lewy).
Dzięki za wszelką pomoc!