jakby termostat nie puszczał wody do chłodnicy to temperatura nie spadałaby w czasie jazdy ze 110 do 90 stopni. Tylko by dalej rosła.RobertP pisze:a jak termostat nie puścił wody do chłodnicy to wentylator u niego się
nie włączy,
[mk3] wymiana termostatu.150zl ?!
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- Paweł Marek
- V.I.P.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
oczywiście masz racjęPaweł Marek pisze:jakby termostat nie puszczał wody do chłodnicy to temperatura nie spadałaby w czasie jazdy ze 110 do 90 stopni. Tylko by dalej rosła.RobertP pisze:a jak termostat nie puścił wody do chłodnicy to wentylator u niego się
nie włączy,
ale dlaczego tak napisałem:
u mnie jest taki awaryjny czujnik w bloku jak nie zadziała w chłodnicy
lub termostat nie puści wody na chłodnicę a tym samym temepratura
rośnie i temperatura jest naprawdę duża to zadziała drugi czujnik
i włącza wentylator od razu na drugi bieg
słyszałeś o tami rozwiązaniu ?
a odkryłem to w sumie nie dawno bo nie załączał mi wentylator I biegu
ale to wina akurat była "takiego bimetali" w silniczku, który się spalił
teraz tak pomostkowałem że działa od razu na drugi bieg...
jeśli nie słyszałeś to domyslam się dlaczego takzostało fabrycznie zrobione
mój samochód latał w niemczech jako taksówka, a z jazdami to bywa różnie
w mieście i pod obciążeniami szybciej się zagrzewał a co mogłoby zaszkodzić
silnikowi więc niemiecy inżynierowie wymyślili takie coś jak opisałem powyżej
czujnik temperatury wymienialem juz, jest nowy. i czujnik na chlodnicy tez...dolny waz grzeje razem z gornym od ok 70stopni. jeszcze jedno. temperatura 110 stopni to juz jest powyzej temperatury wrzenia, wszystko powinno sie gotowac. a u mnie nic. wydaje mi sie ze wskaznik temperatury jest walniety i bzdury wskazuje, albo kupilem walniety wskaznik temperatury. sam juz nie wiem..
[ Dodano: 20 Paź 2006 20:55 ]
hm 20 zl za wymiane termostatu ? hmm niezle..kazdy mk3 ma termostat tam na dole pod pompa wspomagania?
[ Dodano: 20 Paź 2006 20:55 ]
hm 20 zl za wymiane termostatu ? hmm niezle..kazdy mk3 ma termostat tam na dole pod pompa wspomagania?
tcm1 pisze:dolny waz grzeje razem z gornym od ok 70stopni.
to niedobrze że razem to bardzo niedobrze
raczej masz do wymiany na 100% że jak razem grzeją
[ Dodano: Pią Paź 20, 2006 21:03 ]
wiesz co przy dobrym układzie to wymiana tego termostatu to z 10-20 minuttcm1 pisze:hm 20 zl za wymiane termostatu ? hmm niezle..kazdy mk3 ma termostat tam na dole pod pompa wspomagania?
to chyba 20zł jest realne no nie
tak mniej wiecej jest pod spodem podkecony na dwie śruby chyba M6 (klucz10)
pod taką plastikową obudową, prześledź dolny chłodnicy wąż i dojdziesz do tej
plastikowej obudowy gdzie w środku jest termostat
- Paweł Marek
- V.I.P.

- Paweł Marek
- V.I.P.

o nie nie norma. Trza zerknąć czy jest ten sterwnik wentylatora czarna skrzyneczka pod zbiorniczkiem. Niby to jest do klimy, ale ja nie mam klimy a sterownik jest i działa jak piszesz wyżej. Takia jakaś rozrzutność fabrykiRobertP pisze:o kurcze czyli to norma
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
no ja tez nie mam od klimy bo jej nie mam, a szkoda ...,Paweł Marek pisze:o nie nie norma. Trza zerknąć czy jest ten sterwnik wentylatora czarna skrzyneczka pod zbiorniczkiem. Niby to jest do klimy, ale ja nie mam klimy a sterownik jest i działa jak piszesz wyżej. Takia jakaś rozrzutność fabrykiRobertP pisze:o kurcze czyli to norma
a przez nią idzie II bieg wentylatora
-
BruceLee30
- Gadatliwa bestia

- Kontakt:
cena powinna byc rozna dla roznych silnikow i zamontowanego osprzetu jezeli podjechales do ASO i powiedzieli 150 zl to cena jest normalna (80 zl org termostat + nowy płyn + 1 rb/h) jednak kazdy normalny warsztat nawet z najbardziej wypasionym silnikiem w osprzet (klima , wspomaganie itp ) nie powinien krzyknac za wymiane wiecej jak 30-50 zl przy czym ...
zakup sobie od razu 5 l plynu do chlodnicy przy okazji zaleja ci swierzutki !
zakup sobie od razu 5 l plynu do chlodnicy przy okazji zaleja ci swierzutki !