Montaż climatronica - schematy itp.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam!
Szybkie pytanie: Czy napinacz paska klinowego jest taki sam przy klimie jak i bez niej?
A tu klima gotowa do montażu:
Szybkie pytanie: Czy napinacz paska klinowego jest taki sam przy klimie jak i bez niej?
A tu klima gotowa do montażu:
Raport z placu budowy:
Założono nagrzewnice:
Jak zakupie klucze do rozrządu to zabieram się za resztę. Mam nadzieję, że sprężarka i reszta bądzię OK.
Założono nagrzewnice:
Jak zakupie klucze do rozrządu to zabieram się za resztę. Mam nadzieję, że sprężarka i reszta bądzię OK.
Witam!
Pozamawiałem klucze i blokady do rozrządu i zamierzam zabrać się za dokończenie klimy w okolicach soboty. Macie może jakieś doświadczenia z demontażem pompy wtryskowej i tego całego uchwytu alternatora, pompy i kompresora? Czego się spodziewać? Przymierzam się odkręcić cały przód auta (chłodnice), żeby mieć lepszy dostęp. Może ktoś mi zapodać fotkę jak lecą przewody klimy od zaworu rozprężnego do kompresora? Pewnie będę musiał zdemontować wszystko po lewej stronie silnika żeby mieć dostęp.
Na dzień dzisiejszy clima kosztowała mnie ok 1100zł (klima plus części z ASO). Jeszcze do tego dojdzie osuszacz oraz nabicie. Myślę, że w kwocie 1500zł zmieszczę się.
Są dwa plusy samodzielnego montażu klimy:
1. Poznajemy lepiej swój samochód i możemy przerabiać angliki.
2. Powiększamy swoje zaplecze narzędziowe. Ja na potrzeby montażu wydałem ok 1000zł na klucze, dynamometry, blokady, podnośniki itp.
PS. Są dwie bolączki w climatroniku:
1. Podświetlenie nie działa tak jak w radiu, czyli na wyłączonym zapłonie nie zaświecają się przyciski. Dopiero po włączeniu zapłonu jest podświetlenie. Tak ma być?
2. Jak wyłączę zapłon na działającym nadmuchu i włączę go z powrotem to nie raz nie wystartuje ponownie dmuchawa chodź ma pracować bo tak podaje wyświetlacz. Dopiero po podniesieniu lub zmniejszeniu siły nadmuchu wentylator startuje. Coś chyba nie jest tak.
Na razie nie mam możliwości diagnozy przez Vaga bo mam na nagrzewnice zapodane tylko napięcie i podświetlenie. Jak zaopatrzę się w kompresor to dokończę elektrykę. Mam nadzieję, że klima będzie chłodzić przed końcem upałów
Pozamawiałem klucze i blokady do rozrządu i zamierzam zabrać się za dokończenie klimy w okolicach soboty. Macie może jakieś doświadczenia z demontażem pompy wtryskowej i tego całego uchwytu alternatora, pompy i kompresora? Czego się spodziewać? Przymierzam się odkręcić cały przód auta (chłodnice), żeby mieć lepszy dostęp. Może ktoś mi zapodać fotkę jak lecą przewody klimy od zaworu rozprężnego do kompresora? Pewnie będę musiał zdemontować wszystko po lewej stronie silnika żeby mieć dostęp.
Na dzień dzisiejszy clima kosztowała mnie ok 1100zł (klima plus części z ASO). Jeszcze do tego dojdzie osuszacz oraz nabicie. Myślę, że w kwocie 1500zł zmieszczę się.
Są dwa plusy samodzielnego montażu klimy:
1. Poznajemy lepiej swój samochód i możemy przerabiać angliki.
2. Powiększamy swoje zaplecze narzędziowe. Ja na potrzeby montażu wydałem ok 1000zł na klucze, dynamometry, blokady, podnośniki itp.
PS. Są dwie bolączki w climatroniku:
1. Podświetlenie nie działa tak jak w radiu, czyli na wyłączonym zapłonie nie zaświecają się przyciski. Dopiero po włączeniu zapłonu jest podświetlenie. Tak ma być?
2. Jak wyłączę zapłon na działającym nadmuchu i włączę go z powrotem to nie raz nie wystartuje ponownie dmuchawa chodź ma pracować bo tak podaje wyświetlacz. Dopiero po podniesieniu lub zmniejszeniu siły nadmuchu wentylator startuje. Coś chyba nie jest tak.
Na razie nie mam możliwości diagnozy przez Vaga bo mam na nagrzewnice zapodane tylko napięcie i podświetlenie. Jak zaopatrzę się w kompresor to dokończę elektrykę. Mam nadzieję, że klima będzie chłodzić przed końcem upałów
takPawełekK pisze:Tak ma być?
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
Dysponuje ktoś instrukcją wymiany paska rozrządu do 1,9 TDI VP? Bardzo bym prosił o przesłanie bo przyda mi się ona przy montażu sprężarki klimy.
Witam!
Klima już założona i uruchomiona. Teraz w Golfie zimmmmno nawet latem . Gdyby ktoś zakładał klimę służę pomocą.
PS Ukoronowaniem montażu byłaby naklejka informująca o ilości czynnika ale ona kosztuje w ASO 218zł
Temat uważam za zamknięty.
Klima już założona i uruchomiona. Teraz w Golfie zimmmmno nawet latem . Gdyby ktoś zakładał klimę służę pomocą.
PS Ukoronowaniem montażu byłaby naklejka informująca o ilości czynnika ale ona kosztuje w ASO 218zł
Temat uważam za zamknięty.
Jestem w trakcie montazu klimatronika. Zanim zdejme kokpit chcialbym sprawdzic czy dziala mi panel sterujacy i klapy w nagrzewnicy. Dodam ze musialem zmienic gabki na klapach poniewaz byly strasznie struchlale dlatego teraz chcialbym jak to sie mowi "na stole" sprawdzic dzialanie climatronika. W nagrzewnicy zostaly dwie wolne wtyczki jedna wieksza druga mniejsza i wolny brazowy kabel. Gdzie w takim razie podlaczyc plus?
Do brązowego podpinasz minus a do dwóch wtyczek podchodzi zasilanie i czujniki/sterowniki. Nie pamiętam dokładnie ale do grubego przewodu niebiesko czarnego podpinasz plus 25A na dmuchawę a do cienkiego plus 7,5A na panel, brązowy cienki we wtyczce to też masa climatronika. Dokładniejszy opis postaram się przesłać wieczorem.
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
T17a/1; czarno/niebieski; bezpiecznik nr 25
T17a/3; niebiesko/czerwony; pomarańczowa wtyczka na podszybiu, pin nr 8
T17a/4; zielono/brązowy; pomarańczowa wtyczka na podszybiu, pin nr 9 i niebieska wtyczka licznika, pin nr 11
T17a/5; czarno/niebieski; bezpiecznik nr 5
T17a/6; brązowy; masa
T17a/7; czerwono/szary; sterownik wentylatorów, pin nr 4 (wtyczka 14 pin)
T17a/8; brązowo/biały; czujnik temperatury zewnętrznej, pin nr 2
T17a/10; szaro/niebieski; podświetlenie
T17a/12; zielony; pomarańczowa wtyczka na podszybiu, pin nr 7
T12a/1; szaro/biały; linia K, złącze diagnostyczne, pin nr 6
T12a/2; brązowo/niebieski; sterownik wentylatorów, pin nr 8 (wtyczka 14 pin)
T12a/5; brązowo/żółty; czujnik temperatury zewnętrznej, pin nr 1
T12a/9; czarno/biały; sterownik wentylatorów, pin nr 12 (wtyczka 14 pin)
T12a/10; niebiesko/biały; pomarańczowa wtyczka na podszybiu, pin nr 6 i niebieska wtyczka licznika, pin nr 3
T12a/12; czerwono/niebieski; zielona wtyczka licznika, pin nr 26
T17a/4; zielono/brązowy; pomarańczowa wtyczka na podszybiu, pin nr 9 i niebieska wtyczka licznika, pin nr 11
T17a/6; brązowy; masa
T12a/10; niebiesko/biały; pomarańczowa wtyczka na podszybiu, pin nr 6 i niebieska wtyczka licznika, pin nr 3
-
- Forum Master
- Auto: Bora
- Silnik: ARL
Re: Montaż climatronica - schematy itp.
Wiem,że odkop,ale nigdzie nie znalazłem info.Rozumiem,że pin z pomarańczowej kostki w podszybiu,który jest obsadzony w manualnej klimatyzacji 7 idący na T14/3 sterownika wentylatorów,a będzie potrzebny do climatronika usuwamy?
- Vwolf86
- Ma gadane
- Auto: Golf IV 1.9 TDI alh 3D 2002r.
- Silnik: 1.9
- Kontakt:
Re: Montaż climatronica - schematy itp.
Witam. Pytanie. Jakieś uwagi? Które piny rozłączyc przy zmianie klimy manual na climatronic? Mam golfa z końca 2001r. Dawca to auto z 99r. Ale panel nowy typ i właśnie t17 i t12 wtyczki. Za pomoc z góry dziękuję.Qto pisze: ↑pt wrz 13, 2013 16:16T17a/1; czarno/niebieski; bezpiecznik nr 25
T17a/6; brązowy; masa
Golf 4 1.9tdi ALH 2002r
Samochód stale doposażany przeze mnie w różne graty. Tylko OEM VW i nie tylko skromny rynek europejski
Samochód stale doposażany przeze mnie w różne graty. Tylko OEM VW i nie tylko skromny rynek europejski