[mk4] Głuche pukanie podczas jazdy
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Ma gadane
- Auto: Volkswagen Golf
[mk4] Re: Głuche pukanie podczas jazdy
Założyłem z powrotem stary i to samo dodam że też słychać pukanie jak kręcę kierownicą lekko w miejscu, czy może być to wina przegubu wewnętrznego bo zauważyłem że guma jest pęknięta
A nie puka ci czasami na krzyżaku w kolumnie kierownicy? Skoro puka podczas delikatnego kręcenia kierownicą to również maglownica jest do sprawdzenia.
-
- Ma gadane
Kolumna dobra , maglownica też:) pukanie jest przy jezdzie do 30km/h na luzie i na biegu , bardzo słychać jak się wrzuci na luz i z 20km/h zwalnia się do 0 , dodam jeszcze że guma na przegubie wewnętrznym jest pęknięta i zauważyłem że tarcza hamulcow z prawej strony jest bardziej goraca niż z lewej , a także czuć że Piasta jest ciepła i tak myślę czy nie wymienić przegubu zewnętrznego i łożyska z Piasta w kole i zobaczyć co będzie, jak myślicie?
Co masz na myśli mówiąc zwalniając? Czy to jest samowolne zatrzymanie czy też wskutek hamowania? Gorąca piasta może świadczyć o częściowym blokowaniu się hamulca w danym kole. Sprawdź czy klocki hamulcowe w tym kole są ok bo może tam jest problem...
-
- Ma gadane
Po prostu jadąc 20km/h i wrzucam na luz albo jadę na biegu i hamuje , klocki i tarcze są nowe zrobiłem 1500km , mechanik sprawdzał i wszystko ok , zresztą sam patrzyłem wciskalem hamulec a potem pchalem auto i nie było problemu
Auto na podnośnik i symulujesz opisane warunki. Druga osoba słucha skąd to dochodzi.
-
- Ma gadane
To trzeba rozpiąć półosie od skrzyni biegów i wtedy sprawdzić czy to nie jest dźwięk ze skrzyni. Jeżeli będzie cicho to pozostają przeguby lub łożyska. Co do łożysk to raczej hałasowały by cały czas.
-
- Ma gadane
A czy przegub wewnetrzy prawy i lewy jest taki sam ? Bez różnicy jaka to strona ?
-
- Ma gadane
Tak się pytam bo jedna polos jest dłuższa to myślałem że może przegub się różni
-
- Ma gadane
Rozpilem polosie i jest cisza , przełożyłem przegub wewnętrzny z prawej strony bo guma była pęknięta i nie było smaru ,a przy ściąganiu przegub się rozlecial , założyłem stary przegub który był z lewej strony i pukanie jest dużo mniejsze, ale jest jeszcze i teraz myślę czy to może być wina nowej polosi z lewej strony ? Polos jest firmy gsp , może to pukanie się przenosi ? Co zrobić zaryzykować i kupić jakąś dobrą uzywke i założyć?
-
- Ma gadane