[mk4] Błąd centralnego zamka VW Bora 1.6 kombi 2002 r
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Użytkownik
- Auto: volkswagen Bora 1.6/16 v/Benzyna /Kombi Variant / 77KW/105KM/2002 r.Stan licznika 263 000
- Silnik: BCB
[mk4] Błąd centralnego zamka VW Bora 1.6 kombi 2002 r
Mam taki problem że jak jestem w aucie i zamykam przyciskiem klucz na lewych drzwiach od kierowcy to zamykają się wszystkie drzwi a z tyłu lewe po zamknięciu zaraz się otwierają .
Następny problem który mnie denerwuje to nie mogę otworzyć drzwi jak zgaszę silnik i chce wysiadać to za klamkę chwytam i drzwi , nie chcą się otworzyć ,muszę dwa razy szybka klamka otworzyć to dopiero się otwierają .
Czy każde drzwi mają oddzielny moduł iczy trzeba zrobić diagnostykę silnika żeby naprawić ?
Następny problem który mnie denerwuje to nie mogę otworzyć drzwi jak zgaszę silnik i chce wysiadać to za klamkę chwytam i drzwi , nie chcą się otworzyć ,muszę dwa razy szybka klamka otworzyć to dopiero się otwierają .
Czy każde drzwi mają oddzielny moduł iczy trzeba zrobić diagnostykę silnika żeby naprawić ?
[mk4] Re: Błąd centralnego zamka VW Bora 1.6 kombi 2002 r
Pewnie czeka cię regeneracja zamków. Możliwe że te mechanizmy gdzieś się zabrudziły nie pracując w całym zakresie.
-
- Użytkownik
- Auto: volkswagen Bora 1.6/16 v/Benzyna /Kombi Variant / 77KW/105KM/2002 r.Stan licznika 263 000
Ciężej chodzi zamykanie kluczykiem od kierowcy drzwi a od pasażera normalnie po prawej , lekko .
Czyli że centralny zamek wyczuwa opór w zamykaniu lewych drzwi od kierowcy i wtedy tylne lewe drzwi zamyka i od razu otwiera (wykrywa błąd ),o to chodzi ?.
Czyli że centralny zamek wyczuwa opór w zamykaniu lewych drzwi od kierowcy i wtedy tylne lewe drzwi zamyka i od razu otwiera (wykrywa błąd ),o to chodzi ?.
Chodzi prawdopodobnie o to że masz zimne luty na płytce w zamku i sterownik nie widzi sygnału z krańcówki jaka jest odpowiedzialna za przekazanie info o przekręceniu kluczyka w zamku. Zamek działa mechanicznie tylko. Można też sprawdzić kable w przelotce drzwi wpięte na słupkach. Nieraz tam ulegają przerwaniu.
P.s. obserwując twoją aktywność to chyba masz auto minę...
P.s. obserwując twoją aktywność to chyba masz auto minę...
-
- Użytkownik
tak to jest mina ale potrzebuje auta najbardziej w lato ,jak nie uda mi się naprawić do wiosny to VW sprzedaje
a gdzie jest moduł komfortu bo może tam wilgoć się dostałą ,aha i tylna klapa nie otwiera się przez pilota .Jeśli chodzi o zamek to jak się zrobi trochę cieplej to rozkręcę i poprawie zimne luty .
a gdzie jest moduł komfortu bo może tam wilgoć się dostałą ,aha i tylna klapa nie otwiera się przez pilota .Jeśli chodzi o zamek to jak się zrobi trochę cieplej to rozkręcę i poprawie zimne luty .
Modułu szukaj nad nogami kierowcy. Co to znaczy że nie otwiera klapy? Nie odblokowuje zamka czy klapa ci nie odskakuje?
-
- Użytkownik
na pilocie są trzy przyciski ,ostatni jest od tylnej klapy i jak nacisnę to powinna się sama klapa bagażnika otworzyć a otwiera się cały samochód ,chyba że nie ma tej funki auto i tylko jest na pilocie guzik .
- luckyboy
- Gadatliwa bestia
- Silnik: BCA
Bora i klapa z pilota? Raczej zastępcza obudowa kluczyka.
-
- Użytkownik
No właśnie to wezmę się za te dwa zamki i sprawdzę kostkę tego modułu komfortu .Mam taką funkcję ze jak są szyby otwarte i zamknę auto pilotem to się szyby automatycznie podnoszą do góry a jak z kluczyka to zostaną otwarte to raczej normalne jest ?.
Tak. Kluczykiem domykasz szyby jak przekręcisz i przytrzymasz kilka sekund w tej pozycji. Tak samo można otworzyć szyby kluczykiem.
U mnie jest moduł 1j.....s i funkcja otwarcia bagażnika działa w ten sposób że otwiera całe auto a w momencie zamknięcia klapy samoczynnie zamyka całe auto-nie muszę ponownie naciskać pilota.
U mnie jest moduł 1j.....s i funkcja otwarcia bagażnika działa w ten sposób że otwiera całe auto a w momencie zamknięcia klapy samoczynnie zamyka całe auto-nie muszę ponownie naciskać pilota.
-
- Użytkownik
Wolałbym drzwi na kluczyk i szyby na korbkę bez centralnego bo tracę czas na naprawy a przez ten czas to bym 100 razy zamknął i otworzył wszystkie szyby korbką albo otworzył kluczykiem i ponownie zamknął auto ,a idzie to przerobić i odłączyć wszystkie moduły i kable poucinać i na korbkę zrobić szyby ?Jest to opcja już jak się nie da naprawić bo zawsze coś będzie nie tak .W końcu 19 letni samochód .
Jest. Taniej jednak wyjdzie ci naprawić to co masz. Niestety swoje lata świetności ma za sobą. Przy przepustnicy okazji naprawy zamka możesz sobie poprawić uszczelnienie drzwi aby nie przeciekała woda.
-
- Użytkownik
Zrobiłem kodowanie kluczyka ale zamków jeszcze nie naprawiam bo czekam aż się trochę ociepli i będzie na plusie .
Czy dobrze :
1.Zapasowy kluczyk w stacyjce tak żeby się diody pozapalały
2.Oryginalny kluczyk w drzwiach od kierowcy , włączyłem zamykanie na pilocie i skręciłem kluczykiem w prawo,zaświeciła się niebieska dioda na pilocie
3.Następnie nadusiłem na pilocie otwieranie i skręciłem w lewo kluczykiem znowu zapaliła się niebieska dioda .
4.Otworzyłem drzwi wyłączyłem zapłon i ponownie włączyłem zapłon tak żeby silnik odpalił i odpali po po 2 sek
Czy dobrze :
1.Zapasowy kluczyk w stacyjce tak żeby się diody pozapalały
2.Oryginalny kluczyk w drzwiach od kierowcy , włączyłem zamykanie na pilocie i skręciłem kluczykiem w prawo,zaświeciła się niebieska dioda na pilocie
3.Następnie nadusiłem na pilocie otwieranie i skręciłem w lewo kluczykiem znowu zapaliła się niebieska dioda .
4.Otworzyłem drzwi wyłączyłem zapłon i ponownie włączyłem zapłon tak żeby silnik odpalił i odpali po po 2 sek
Ostatnio zmieniony pt sty 15, 2021 21:05 przez samnaprawiam75, łącznie zmieniany 1 raz.
To akurat jest kodowanie pilota i nie ma wpływu na odpalanie silnika.