Sonda lambda - jaką wybrać?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Sonda lambda - jaką wybrać?
Witam. Silnik 1.6 (105km) BCB.. Wywala 3 błędy:
17582 - Fuel Trim: Bank 1L Injection Timing Deviation P1174 -35-00--
17586 - Linear O2 Sensor: Pump Current: Open Circuit P1178 -35-10 --- Intermittent
17604 - Oxygen (Lambda) Sensor Heater Circuit B1 S1: Electrical Malfunction P1196 - 35- 10 Intermittent
Do tego po odpaleniu nocnym ma ciężko wejść na obroty, prędzej było że przy ruszaniu trzeba bylo na półsprzęgle, a teraz na postoju już nawet nie chce dobrze się przegazować. Wiadomo jak rusze i "źle" operuje gazem to albo kanguruje albo muli albo czasem załapie i leci jak.. Oczywiście wszystko na zimnym silniku - jak ciepły jest okej.
Pytanie.. Padła sonda całkowicie już? Ta przed katem?
Jaką sondę polecacie? (Jest 5 przewodowa), patrzyłem na ceny i NGK mnie trochę przeraża.. dlatego nasuwa mi sie pytanie czy można inne zastosować?
Pozdrawiam
17582 - Fuel Trim: Bank 1L Injection Timing Deviation P1174 -35-00--
17586 - Linear O2 Sensor: Pump Current: Open Circuit P1178 -35-10 --- Intermittent
17604 - Oxygen (Lambda) Sensor Heater Circuit B1 S1: Electrical Malfunction P1196 - 35- 10 Intermittent
Do tego po odpaleniu nocnym ma ciężko wejść na obroty, prędzej było że przy ruszaniu trzeba bylo na półsprzęgle, a teraz na postoju już nawet nie chce dobrze się przegazować. Wiadomo jak rusze i "źle" operuje gazem to albo kanguruje albo muli albo czasem załapie i leci jak.. Oczywiście wszystko na zimnym silniku - jak ciepły jest okej.
Pytanie.. Padła sonda całkowicie już? Ta przed katem?
Jaką sondę polecacie? (Jest 5 przewodowa), patrzyłem na ceny i NGK mnie trochę przeraża.. dlatego nasuwa mi sie pytanie czy można inne zastosować?
Pozdrawiam
-
- Gadatliwa bestia
- Auto: Volkswagen Golf
Re: Sonda lambda - jaką wybrać?
Tylko ngk lza11 v4 nawet innej nie kupuj szkoda zachodu,a cena jest jaka jest
Masz lpg w aucie. Zanim kupisz sondę dobrze ją zdjagnozuj podglądając odczyty w grupach 030-037.
Raczej LPG tutaj nic nie robi, mapki pb z lpg praktycznie sie pokrywają, do tego jak jezdze na samej benzynie (lpg odłączone) to też się to dzieje..
Jeździłeś na całkowicie odciętym lpg? Być może parownik lub wtryski gazu puszczają i silnik pracuje na 2 typach paliwa jednocześnie. Stąd ecu próbuje skorygować czasy wtrysku..
-
- Gadatliwa bestia
- Auto: Volkswagen Golf
Przy złych dawkach pluło by P0171 P0172
Dobrze wspomniałeś że najlepiej zrobić porządną diagnozę
Dobrze wspomniałeś że najlepiej zrobić porządną diagnozę
No rozumiem, tylko skąd w takim razie błąd grzałki lambdy?
17604 - Oxygen (Lambda) Sensor Heater Circuit B1 S1: Electrical Malfunction (P1196)
Porobiłem zdjęcia grup od 030 do 037
Zimny silnik:
Ciepły:
Poszperałem trochę w necie i wyczytałem, że grupa 041 jest odpowiedzialna za pokazanie grzałek sond, problem jest taki że ktoś tam napisał o zmieniającym sie w 2 bloku on/off (wtedy działa poprawnie), a u mnie na sztywno jest off. Dołączam zdjęcie:
W grupie 030 same zera a tam chyba powinno być 110 i 111 w pierwszym okienku...
Pompa jonowa w sondzie ma tak regulować aby napięcie na sondzie wynosiło stale ok 0,45v. Jeżeli nie jest w stanie tego osiągnąć to sonda nie działa prawidłowo.
Czyli błąd: "17586 - Linear O2 Sensor: Pump Current: Open Circuit P1178" może mieć coś wspólnego z w/w pompą jonową (przynajmniej tak to rozumiem pod nazwą "pump current").
Może jednak faktycznie trzeba zmienić lambde?
Jeszcze odnośnie grupy 041, rezystnacja 71 Ohm nie jest za duża?
Lambda do wymiany, kup NTK LZA11-V4 tak jak kolega wcześniej radził.