Witam,
nie dawno kupiłem golfa 4 z silnikiem 1.4 AXP i jeszcze go do końca nie znam więc przychodzę z pytaniem, jak wygląda u Was spalanie chwilowe na postoju? U mnie przy mocnym upale gdzie klima musi intensywniej pracować zauważyłem spalanie nawet 1.4 l/h, przy normalnej pracy ( sprężarka nie musi się tak wysilać ) spalanie chwilowe zmienia się od 1.0 do 1.2 l/h, przy wyłączonej klimatyzacji od 0.7 do 0.9 l/h. Po kupnie w sterowniku były błędy dotyczące sondy lambda (już wymieniona i nie zgłasza błędów ) oraz błąd EGR 16785 który po skasowaniu wraca po przejechaniu parunastu kilometrów, w planie mam czyszczenie tego zaworu. Czy spalanie w tym silniku na krótkich dystansach i korkach wynoszące około 11l/100KM jest normalne?
Dzięki i pozdrawiam
1.4 AXP Spalanie na postoju
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Re: 1.4 AXP Spalanie na postoju
Może nie jest normalne alee możliwe jeżeli jeździsz w korkach i nieco dynamiczniej od świateł do świateł...lub na bardzo krótkich odcinkach gdzie silnik się nie dogrzewa...
Fakt, jeżdżę ostatnio w sumie tylko po mieście w korkach, ale raczej staram się jeździć ekonomicznie. Wyczyściłem dziś EGR, może poczuję jakąś różnicę.
-
- Nowicjusz
Moj 1.4 16v AKQ spalał 12l na 100 po miescie a w trasie 5.5l/100km. do tego dochodziło szarpanie, łapał muła. WInny okazał się EGR, niby wszystko działało prawidłowo ale po zaślepieniu wszystko ustało i spalanie spadło po mieście. EGR bezpośrednio jest podłączony do kolektora, pomija przepustnice a w kolektorze jest map sensor który odczytuje ciśnienie w kolektorze dolotym i do tego stabilizuje ilość paliwa podawanego. U Ciebie też może być problemem EGR. A z tego co kojarze to ten axp ma taką samą budowe egr, map sensor itp identyczną.
Właśnie jestem po czyszczeniu EGR, błąd niestety znowu wyskoczył po jakimś czasie, na razie bez checka ale w pamięci komputera się zapisał, jednak zauważyłem że spalanie na postoju spadło i teraz wacha się od 0.9 do 1.1 l/h a to już coś niestety ale czeka mnie wymiana EGR, czy zakup pierburga będzie dobrą decyzją czy może jednak coś tańszego wchodzi w grę?Zakapior3k pisze: ↑pt wrz 18, 2020 19:48Moj 1.4 16v AKQ spalał 12l na 100 po miescie a w trasie 5.5l/100km. do tego dochodziło szarpanie, łapał muła. WInny okazał się EGR, niby wszystko działało prawidłowo ale po zaślepieniu wszystko ustało i spalanie spadło po mieście. EGR bezpośrednio jest podłączony do kolektora, pomija przepustnice a w kolektorze jest map sensor który odczytuje ciśnienie w kolektorze dolotym i do tego stabilizuje ilość paliwa podawanego. U Ciebie też może być problemem EGR. A z tego co kojarze to ten axp ma taką samą budowe egr, map sensor itp identyczną.
----
Udało mi się dostać EGR z pierburga, w przyszłym tygodniu montaż i zobaczymy co z tego będzie, mam nadzieję że coś to da