Przekładka z 1.4 na 1.6
Moderatorzy: bugalon, kkkacper, toffic, VIP
Przekładka z 1.4 na 1.6
Witam,
2 lata temu padł mi silnik 1.4 akq brał 1l oleju na butle gazu (420km) .
Raz była kapitałka zaraz po zakupie zrobiłem 160tys i padł. Z tad zmiana na 1.6 AZD 105KM . Silnik udało się kupić za 600zl plus przepustnica nowa przekładka i wydech zamknolem się w 2tys .
Silnik żwawy nie bierze nic oleju tylko mam problem z wydechem a dokładnie z rurą kolektora mam od 1.4 i minnon stop łamie na elastyku
Przespawywalem elastyka już chyba z 5 razy i za każdym razem go łamie w tym samym miejscu.
Wg.schematu 1.6mialy inna rurę kolektora.
Zauważyłem po fakcie że 1.6 ma kata w kolektorze i jest dłuższy niż przy 1.4 bez kata .
Mam pytanie do kogoś z wiedzą czy zmiana rury coś da
2 lata temu padł mi silnik 1.4 akq brał 1l oleju na butle gazu (420km) .
Raz była kapitałka zaraz po zakupie zrobiłem 160tys i padł. Z tad zmiana na 1.6 AZD 105KM . Silnik udało się kupić za 600zl plus przepustnica nowa przekładka i wydech zamknolem się w 2tys .
Silnik żwawy nie bierze nic oleju tylko mam problem z wydechem a dokładnie z rurą kolektora mam od 1.4 i minnon stop łamie na elastyku
Przespawywalem elastyka już chyba z 5 razy i za każdym razem go łamie w tym samym miejscu.
Wg.schematu 1.6mialy inna rurę kolektora.
Zauważyłem po fakcie że 1.6 ma kata w kolektorze i jest dłuższy niż przy 1.4 bez kata .
Mam pytanie do kogoś z wiedzą czy zmiana rury coś da
Re: Przekładka z 1.4 na 1.6
Jeżeli nie wymienisz kolektora wydechowego na taki jak w 1,6 16v to nic ci nie da wymiana samej rury. Chyba że do swojego dorobisz sobie dystans...
No właśnie mam silnik 1.6 AZD i kolektor z katalizatorem do tego silnika kupiłem w komplecie a rurę mam z 1.4
To powinno się to zgrać. Ja w swoim aus też przez jakiś czas jeździłem z rurą i plecionką od 1,4 16v i nic się nie działo złego.
U mnie właśnie kicha. Łamie co jakiś czas . Chyba że poducha od str skrzyni jest wywalona
Tak, chociaż one to musiałyby być chyba całkiem rozerwane aby doprowadzić do pękania plecionki.
Sprawdziłem . Ja nie mam wieszaków przy połączeniu rury kolektora i katalizatora jest skręcone śrubami gumy mam dopiero w środku auta przy pół katalizatora a tłumika środkowego i następne gumy są przy tłumiki końcowym. Wg.schematu nie ma przy połączeniu kata i ruy kolektora a przy rurze 1.6 są uchwyty na wieszaki przy połączeniu kata z rura
-
- Gadatliwa bestia
1.4 chyba nie mają tych wieszaków przed 2 katalizatorem a w 1.6 już są.
VW Bora 1.9TDI 01' ASV+sprzedany.
VW Golf 4 1.4 99' LPG -sprzet zony
Seat Leon 1.6 16 05' LPG
VW Golf 4 1.4 99' LPG -sprzet zony
Seat Leon 1.6 16 05' LPG
Czy ktoś z was ma golfa 1.6 i mógłby zrobić foto od spodu czy na wieszaki na rurę kolektora.