Migająca kontrolka i nie odpala
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Migająca kontrolka i nie odpala
Witam.golf 4 1.9 tdi ALH
Po przekreceniu kluczyka auto odpala doslownie na sekunde i mruga kontrolka auta z kluczykiem.
Czy to jest immobilaizer?? Kluczyk otworzylem i jest tam tylko taka malenka pastylka.zadnej plytki z ulladem scalonym czy cos.
Najgorsze jest to ze dziala to jak chce,czasami nirmalnie odpalam auto bez problemu.nie bardzo wiem gdzie szukac przyczyny.stacyjka??komputer??
Czy da sie to jakos ominąć??
Po przekreceniu kluczyka auto odpala doslownie na sekunde i mruga kontrolka auta z kluczykiem.
Czy to jest immobilaizer?? Kluczyk otworzylem i jest tam tylko taka malenka pastylka.zadnej plytki z ulladem scalonym czy cos.
Najgorsze jest to ze dziala to jak chce,czasami nirmalnie odpalam auto bez problemu.nie bardzo wiem gdzie szukac przyczyny.stacyjka??komputer??
Czy da sie to jakos ominąć??
-
- Ma gadane
- Auto: Volkswagen Golf 4 1.9 TDI ALH
Re: Migająca kontrolka i nie odpala
Jezeli dzieje sie od czasu do czasu, to wina stacyjki albo samego kluczyka (wlasnie tej pastylki, to jest kod dla immo). Jezeli posiadasz drugi kluczyk to pojezdzij na nim i bedziesz mial odpowiedz czy to wina stacyjki czy kluczyka, ale bardziej bym obstawil stacyjke.
-
- Forum Master
- Auto: Bora
- Silnik: ARL
Może nie tyle samej stacyjki,a cewki immo która jest na stacyjce lub jej oprzewodowania(np:zły styk w złączu).
Ogólnie tak.byłem w serwisie bosch (najbliżej mam) i koleś zamontował mi nowa pastylke do kluczyka.podlaczyl kompa po zlacze obd i jak twierdzil zaprogramował kluczyki ( mam tylko dwa).skasował 150€
Póki co działa.twierdzi ze jesli problem wroci to nie moze byc nic innego jak cewka wokol stacyjki choc jak twierdzi watpi w to bo rzekomo rzadko to sie zdarza w tym aucie.
Podczas sprawdzania bledow wyskoczyly dwa.
Silnik,-sterownik silnika wyłączony oraz licznik -brak sygnału z kluczyka.wykasował bledy po czym odpalał kilka razy silnik i sprawdził czy bledy wracaja.no póki co jest ok.zalecił też przynajmiej 3 razy w roku naładowac akumulator wolnym ładowaniem przez cala noc i kluczyk przechowywać w możliwie ciepłym i suchym miejscu poniewaz od wahan temperatury transporder w kluczyku może kondensowac niewielka ilosc wilgoci ktora moze zakłócić jego funkcje.dodał na koniec ze jesli stacyjka by nawaliła sama w sobie to moglbym miec problem ze wszystkim co załącza stacyjka lub zadna kontrolka by sie nie zapaliła.no i to tyle co sie dowiedziałem choć nie ukrywam ze wolałbym calkowicie usunąc immo aby miec swiety spokoj na przyszłość.
Póki co działa.twierdzi ze jesli problem wroci to nie moze byc nic innego jak cewka wokol stacyjki choc jak twierdzi watpi w to bo rzekomo rzadko to sie zdarza w tym aucie.
Podczas sprawdzania bledow wyskoczyly dwa.
Silnik,-sterownik silnika wyłączony oraz licznik -brak sygnału z kluczyka.wykasował bledy po czym odpalał kilka razy silnik i sprawdził czy bledy wracaja.no póki co jest ok.zalecił też przynajmiej 3 razy w roku naładowac akumulator wolnym ładowaniem przez cala noc i kluczyk przechowywać w możliwie ciepłym i suchym miejscu poniewaz od wahan temperatury transporder w kluczyku może kondensowac niewielka ilosc wilgoci ktora moze zakłócić jego funkcje.dodał na koniec ze jesli stacyjka by nawaliła sama w sobie to moglbym miec problem ze wszystkim co załącza stacyjka lub zadna kontrolka by sie nie zapaliła.no i to tyle co sie dowiedziałem choć nie ukrywam ze wolałbym calkowicie usunąc immo aby miec swiety spokoj na przyszłość.
-
- Ma gadane
- Auto: Volkswagen Golf 4 1.9 TDI ALH
Powiem szczerze za 10 min roboty nieźle cie skasowali
Szczerze juz nie raz słyszałem od znajomych ze im cewka poszła w stacyjce, mój kolega miał identyczne problemy od czsu do czasu wyskakiwało immo, zmiana kluczyka nic nie dała az w koncu nie mogl odpalic i wyłączył immo.
Szczerze juz nie raz słyszałem od znajomych ze im cewka poszła w stacyjce, mój kolega miał identyczne problemy od czsu do czasu wyskakiwało immo, zmiana kluczyka nic nie dała az w koncu nie mogl odpalic i wyłączył immo.
No wiesz analizujac pobliskie warsztaty w ktorych sa ciapaci druciarze a serwis to akurat wolalem wybrac serwis.mam przynajmiej kwity na ta naprawę.mimo wszystko szukam kogos kto jest w stanie to wylaczyc calkowicie
- GOLF425TH
- Mały gagatek
- Auto: GOLF 4 GTI 25TH JAHRE
- Silnik: AUQ
Trzeba ECU wyciągnąć rozkleic kompa wylutowac jedna płytkę usunąć imbolizer ponownie zalutowac jest jeden magik co sie bawi w takie żeczy na yt możesz go znalesc
Znalazłem kilka urządzeń tylko nie wiem ktore rzeczywiscie dziala i nie spierdoli mi samochodu na amen.jedno ktore mnie zainteresowało nazywa sie Drive Box.wpina sie do obd i podobno wystarczy wcisnac przycisk off i po 20 sekundach wyouac z gniazda i teoretycznie immo jest totalnie nieaktywne jakby wogole go nie bylo.przyznam ze ciezko mi w to uwierzyc.cena nie jest jakas wygorowana bo 120zl ale mimo to mam obawy aby tego uzyc.mial ktos z was z tym styczność??
- GOLF425TH
- Mały gagatek
- Auto: GOLF 4 GTI 25TH JAHRE
- Silnik: AUQ
W diesel niby to działa a w benzynie już jest problem 1.4 1.6 1.8t
Zamówiłem Drive box edc15.
No coz zobaczymy.dam znać gdy zastosuje.
No coz zobaczymy.dam znać gdy zastosuje.