Dolewka oleju
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
Dolewka oleju
Witam serdecznie.
Jestem nowy na tym forum i jest to mój pierwszy post.
Dzisiaj robiłem dolewkę oleju silnikowego na rozgrzanym silniku. Silnik został zgaszony, więc dolewam dolewam aż tu nagle widzę dym wydostający się z silnika z tego wszystkiego aż mi się trochę rozlał ten olej po silniku, wleciał w 4 te złącza na silniku również. udostępnie zdjęcie.
Czy w takim przypadku, jak myślicie, mogło ulec coś uszkodzeniu? wiem nie powinienem tak robić...
Czy jeśli stoi trochę oleju pod obudową silnika i między innymi tak jak widać na zdjęciu są te 4 gniazdka lepiej to wyczyścić i póki co nie odpalać silnika?
Bo jak silnik się nagrzeje a będzie stał tam olej znowu może pójść dym i w końcu dojdzie do zapłonu.
Proszę o pomoc
Jestem nowy na tym forum i jest to mój pierwszy post.
Dzisiaj robiłem dolewkę oleju silnikowego na rozgrzanym silniku. Silnik został zgaszony, więc dolewam dolewam aż tu nagle widzę dym wydostający się z silnika z tego wszystkiego aż mi się trochę rozlał ten olej po silniku, wleciał w 4 te złącza na silniku również. udostępnie zdjęcie.
Czy w takim przypadku, jak myślicie, mogło ulec coś uszkodzeniu? wiem nie powinienem tak robić...
Czy jeśli stoi trochę oleju pod obudową silnika i między innymi tak jak widać na zdjęciu są te 4 gniazdka lepiej to wyczyścić i póki co nie odpalać silnika?
Bo jak silnik się nagrzeje a będzie stał tam olej znowu może pójść dym i w końcu dojdzie do zapłonu.
Proszę o pomoc
-
- Nowicjusz
Re: Dolewka oleju
Zalałeś gniazda świec i być może przewody zapłonowe. Lepiej będzie jak wykręcisz te świece i tam wszystko dobrze wysuszysz. Chyba że wolisz za jakiś czas wymieniać i świece i przewody zapłonowe.
-
- Nowicjusz
Rozumiem, próbowałem odpalać silnik kilka razy i za każdym razem jak chwile popracuje widać dym wydostający się z silnika i smierdzi jak by takim plastikiem. przed tą operacją czegoś takiego nie było
-
- Nowicjusz
A nie zapali sie coś od tego oleju nim dojade do myjni? Teraz gorąco, silnik też wytwarza temperature sporą. troche się obawiam.
- luckyboy
- Gadatliwa bestia
- Silnik: BCA
Temperatura zapłonu oleju to ponad 200stC. Pół Polski jeździ z wyciekami i auta nie płoną
-
- Nowicjusz
Nie będą bo jak coś ulegnie uszkodzeniu to wiem co jest grane, jak mi świece zalało sam wymieniłem. Jak panewki poszły to wiedziałem co jest grane, podjechałem powiedziałem i zrobili. To samo z termostatem było.
Nie przesadzaj.
Boje sie tylko o ten olej dlatego takie głupie pytania.
mi kiedyś na kolektor wydechowy poleciał... wsadziłem tylko do kabiny gaśnicę trochę pojeździłem.. smrodu co niemiara było, trochę podymiło, olej się wypalił i po problemie, zero ognia, zero pożaru...