Wysokie spalanie na zimnym silniku
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Wysokie spalanie na zimnym silniku
Hej,
Pacjent Golf IV (2000r, 1.6 SR, APF) niestety występuje w nim problem bardzo wysokiego spalania na zimnym silniku. Po odpaleniu aż do nagrzania do ok 90C samochód spala średnio 18L/100km. Na samym początku po odpaleniu przez pierwsze 1-2min jazdy komputer pokazuje 50L/100km (!). Tankowanie 10L starcza mi maksymalnie na 50 km, co nie jest chyba normalne przy takim silniku. Na dłuższym dystansie problem zanika, w trasie spala jakieś 7-8L/100km.
Myślałem, że problem rozwiąże sonda lambda przed katalizatorem. Kupiłem nową, oryginalną sztukę, wymieniłem starą, zresetowałem komputer - niestety brak zmian i 300zł poszło w błoto
Czy mógłbym prosić o jakieś rady/pomoc?
Pacjent Golf IV (2000r, 1.6 SR, APF) niestety występuje w nim problem bardzo wysokiego spalania na zimnym silniku. Po odpaleniu aż do nagrzania do ok 90C samochód spala średnio 18L/100km. Na samym początku po odpaleniu przez pierwsze 1-2min jazdy komputer pokazuje 50L/100km (!). Tankowanie 10L starcza mi maksymalnie na 50 km, co nie jest chyba normalne przy takim silniku. Na dłuższym dystansie problem zanika, w trasie spala jakieś 7-8L/100km.
Myślałem, że problem rozwiąże sonda lambda przed katalizatorem. Kupiłem nową, oryginalną sztukę, wymieniłem starą, zresetowałem komputer - niestety brak zmian i 300zł poszło w błoto
Czy mógłbym prosić o jakieś rady/pomoc?
Re: Wysokie spalanie na zimnym silniku
Do 64 czy 68 stopni temperatury silnika żadna lambda nie bierze udziału w sterowaniu praca silnika.
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to
Lepiej sprawdź wskazania z czujnika temperatury wody do ecu silnika.
Wszystkie wskazania w normie, po wizycie na stacji diagnostycznej też niestety nic się nie dowiedziałem - komputer nie pokazuje żadnych błędów...
A jak szybko nagrzewa ci się auto do tych 90*? Może termostat nie działa właściwie. U ciebie chyba jest ten sterowany przez ecu/przekaźnik...
Na biegu jałowym jakieś 7-10 min, przy jeździe po mieście około 5 min
To sprawdź fizycznie czy po tym kilku minutach oba węże od chłodnicy są jednakowo ciepłe czy ten dolny jest chłodniejszy.
Wydaje mi się, że jednakowo ciepłe, ewentualnie dolny minimalnie chłodniejszy
To raczej sprawdziłbym termostat bo chyba otwiera się zbyt szybko skoro masz oba jednakowo ciepłe.