[TDI] Szum przy przyspieszaniu i luz na wężu
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Mały gagatek
- Auto: VW Golf mk4 1.9TDI
- Silnik: ASZ
[TDI] Szum przy przyspieszaniu i luz na wężu
Siema. Miałem w tamtym roku problem z mocą i dymieniem na czarno przy przyspieszaniu czego przyczyną była peknieta rura do intercoolera i rozerwany wąż z intercoolera. Ostatnio znowu zaczynam slyszec szum podczas przyspieszania i chyba doszedlem do przyczyny a mianowicie wąż intercoolera czyli taki krótki czerwony ma luz przy wejsciu do turbiny. Czy to moze byc przyczyna tego szumu? i dlatego zrobił się tam taki luz.
- italiano_83
- V.I.P.
- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
[TDI] Re: Szum przy przyspieszaniu i luz na wężu
Tak ucieka cisnienie doladowania, co za tym idzie rosnie przeplyw na przeplywomierzu i masz dymienie na czarno, usun te nieszczelnosc bo wykonczysz turbosprezarke .
-
- Mały gagatek
Wystarczy wymienic ten wąż ? Jak sie najlepiej do tego zabrac bo z każdej strony jest ch..wy dostep xD
chodzi Ci o ten wąż co idzie do suszarki do tej alu rury i IC'ka? Auto se podnieś zwal koło od pasażera, odkręć nadkole od strony zderzaka i odchyl, dostęp się wtedy robi dość dobry. Ale polecam zwalić cały zderzak.
Osłonę dolna ściągasz i na kanale lub podnośniku dostęp jest dosc dobry. Robota szybka i niezbyt trudna. Wąż tylko ori bo zamienniki wytrzymują tylko chwile że tak powiem.
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to
-
- Mały gagatek
Zapomnialem gdzie on to wchodzil i z czego wychodził ale ma chyba z 20cm tak strzelam, lekko wykrzywiony no i czesto a chyba nawet zawsze czerwony. Próbowalem dostac sie reka od strony koła ale nie ma szans na podważenie tej spinki. Dobrze było go widac od spodu z kanału.
Wąż jest w kształcie "S". Tak ori jest czerwony zawsze.
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to
ja go tam wymieniałem sposobem jakim opisałem, robota bezproblemowa