Witam wszystkich.
Mam problem z moim mk4 1.4 16V AHW. Ostatnio zaczął więcej palić. Kolega mechanik podłączył go pod vaga i jest błąd sondy lambda. Jednak przed wymianą chciałbym ją sprawdzić bo trochę kosztuje. W tym modelu jest jedna sonda, przed katalizatorem.
1. Jaką rezystancję powinna mieć sprawna grzałka?
2. Jak sprawdzić ciągłość obwodu sondy?
Pozdrawiam
[mk4] Prawidłowa rezystancja grzałki sondy lambda
Moderatorzy: italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Gadatliwa bestia
[mk4] Re: Prawidłowa rezystancja grzałki sondy lambda
Po wykasowaniu blad jest nadal? W logach podczas pracy sonda oscyluje? Sprawna grzalka ma kilka ohm: moge sprawdzic na swojej wyjetej sprawnej sondzie. A cigalosc obwodu to omomierzem od odpowiedniego pinu we wtyku sondy do odpowiedniego pinu we wtyku ECU.
VW Bora 1.9TDI 01' ASV+sprzedany.
VW Golf 4 1.4 99' LPG -sprzet zony
Seat Leon 1.6 16 05' LPG
VW Golf 4 1.4 99' LPG -sprzet zony
Seat Leon 1.6 16 05' LPG
Witam.
Przepraszam, że piszę tak późno. Problem był w samej sondzie. Grzałka grzałka, ale brak sygnału z sondy. Sondę wymieniłem na nową. Czy po wymianie trzeba skasować błędy w komputerze? Czy komputer wykryje sprawną sondę i błąd zniknie?
Przepraszam, że piszę tak późno. Problem był w samej sondzie. Grzałka grzałka, ale brak sygnału z sondy. Sondę wymieniłem na nową. Czy po wymianie trzeba skasować błędy w komputerze? Czy komputer wykryje sprawną sondę i błąd zniknie?
Oczywiście kasować przez vag? Odłączenie od komputera nic nie da?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- Forum Master
- Auto: Bora
- Silnik: ARL
Możesz spróbować, ale raczej bez vaga się nie obejdzie.