[TDI] Układ chłodzenia 1.9 tdi
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Użytkownik
[TDI] Układ chłodzenia 1.9 tdi
Dzisiaj na gorącym silniku odkręciłem korek od zbiornika wyrównawczego trochę płyn podszedł do góry i węże od chłodnicy zrobiły się miękkie
Jak silnik wystygnie i znów go rozgrzeje to płyn powróci na swoje miejsce bo w zbiorniczku podszedł ponad stan po odkręceniu korka i tak zostało
Jak silnik wystygnie i znów go rozgrzeje to płyn powróci na swoje miejsce bo w zbiorniczku podszedł ponad stan po odkręceniu korka i tak zostało
.
[TDI] Re: Układ chłodzenia 1.9 tdi
Odpal ogrzewanie w aucie zapowietrzyles
Wysłane z mojego EML-L09 przy użyciu Tapatalka
-
- Użytkownik
Silnik zgaszony zaczyna stygnąć a spod korka od zbiorniczka wyrównawczego słychać powietrze
Odpaliłem go z ogrzewaniem
.
Czyli się odpowietrza naduś na wąż od chłodnicy ten na górze podus go. Jak jest miękki żeby zabrał wody
-
- Użytkownik
A czy w ten sposób nie zaciągnie niepotrzebnie powietrza ? czy może lepiej jak sam się odpowietrzy ?
.
Nie raczej nie układ sam się odpowietrza po to w zniorniczku wyruwnawczym jest specialny wąż powrotny i niebieski kapselek na dziurki do odpowietrzania
-
- Użytkownik
układ się sam odpowietrza.. nic nie kombinuj.. zalej na zimnym silniku poziom płynu na max, pojeździj trochę by auto złapało temperatury tak z gazem w podłodze by termostat puścił, później jak ostygnie uzupełnić płyn pod max i po robocie... dla spokoju ducha można jeszcze pokontrolować poziom płynu z tydzień czasu.. i zanim kolega wyżej na mnie naskoczy to już odpowiadam, wymieniałem chłodnice wody i auto się później jakoś samo odpowietrzyło..
-
- Forum Master
- Auto: Bora
- Silnik: ARL
Owszem układ się sam odpowietrza, ale procedura jest trochę inna robi się to na postoju. Ja osobiście na pewno bym nie ryzykował jazdy z pedałem w podłodze na zapowietrzonym układzie.
-
- Użytkownik
Odpowietrzyłem ale naprawdę musiałem długo go kręcić na postoju w garażu z włączonymi światłami radiem i zimnym nawiewem aby termostat się otworzył
Nawet przy dzisiejszych temperaturach niskich ciężko jest Diesla nagrzać do otwarcia termostatu
Jak termostat się otworzył to górny i dolny wąż od chłodnicy gorące a po nagrzaniu silnika węże zrobiły się twardsze
Nawet przy dzisiejszych temperaturach niskich ciężko jest Diesla nagrzać do otwarcia termostatu
Jak termostat się otworzył to górny i dolny wąż od chłodnicy gorące a po nagrzaniu silnika węże zrobiły się twardsze
.
jak spuszczając 4 litry płynu wlejesz później tylko 2 to wiadomo, że szlag to trafi, ale wlewając z powrotem grubo ponad 3 litry to co się może stać... na dłuższą mete to wiadomo.. ale na 10 minutową jazdę z kontrolą wskaźnika temperatury, bo nie widziało mi się stanie 50 minut by termostat puścił.. ale kazdy ma swój sposób... ważne, że autor tematu osiągnął sukces