Kolega mowil zeby podniesc obroty na postoju, pisalem wczesniej ze podczas jazdy na biegu leci cieple a na luzie zimne, wiec chyba jak zrobie to samo na postojju to wyjdzie na to samo
[mk4] Brak ogrzewania na luzie
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- slawko333
- Forum Master
- Kontakt:
[mk4] Re: Brak ogrzewania na luzie
- luckyboy
- Gadatliwa bestia
- Silnik: BCA
No właśnie nie. Na postoju przytrzymaj obroty, pewnie będzie leciało ciepłe powietrze.
- slawko333
- Forum Master
- Kontakt:
Dobra niezrozumielismy sie, chodzi zo to ze jak przytrzymam na postoju obroty lecii cieple, tak jak podczas jazdy na biegu bym jechal
- luckyboy
- Gadatliwa bestia
[mk4] Re: [mk4] Re: Brak ogrzewania na luzie
To zdecydowanie pompa.slawko333 pisze:Dobra niezrozumielismy sie, chodzi zo to ze jak przytrzymam na postoju obroty lecii cieple, tak jak podczas jazdy na biegu bym jechal
- luckyboy
- Gadatliwa bestia
A co pokazuje wskaźnik temperatury? Czy jak leci zimne powietrze, to wąż od pompy wody do nagrzewnicy też jest chłodny?slawko333 pisze:Przegrzewal by sie
Myślę, że czas na kolejne weryfikacje.
- Próba zobaczenia co siedzi w nagrzewnicy, rozpiąć układ i z węża ogrodowego pod prąd przepłukać. Nagrzewnica, wymieniona, rozrząd też (zakładam, że z pompą) ale jak wyglądała reszta układu? czy przypadkiem nie było szansy, żeby jakieś bagienko się ruszyło przy nowej pompie i swobodnym przepływie przez nową nagrzewnicę?
- Chemiczny tester obecności spalin w płynie chłodniczym, choć tu jeszcze by się działy jakieś cuda z poziomem płynu,
- Zajrzeć doi pompy wody.
Bez konkretnych kroków ciężko będzie dalej wyrokować.
Pozdrawiam.
- Próba zobaczenia co siedzi w nagrzewnicy, rozpiąć układ i z węża ogrodowego pod prąd przepłukać. Nagrzewnica, wymieniona, rozrząd też (zakładam, że z pompą) ale jak wyglądała reszta układu? czy przypadkiem nie było szansy, żeby jakieś bagienko się ruszyło przy nowej pompie i swobodnym przepływie przez nową nagrzewnicę?
- Chemiczny tester obecności spalin w płynie chłodniczym, choć tu jeszcze by się działy jakieś cuda z poziomem płynu,
- Zajrzeć doi pompy wody.
Bez konkretnych kroków ciężko będzie dalej wyrokować.
Pozdrawiam.
coś Ty się uparł na to przegrzewanie się? mi spieprzył płyn ze zbiorniczka bo się wężyk przetarł, i się jakoś nie przegrzał... na postoju, czy to latem czy to zimą diesla jest ciężko przegrzać... chyba, że by stał 2h chłodnicą do ściany w 40 stopniowym upale... a jak u Ciebie postoisz na luzie 2 minuty to nie ma opcji tego przegrzać... opcji masz kilka.. najdroższa to wymiana pompy wody..
- slawko333
- Forum Master
- Kontakt:
Co innego przetarty wezyk i wyciek plynu a co inngeo padnieta pompa i brak obiegu cieczy chlodzacej, nie muszisz mi mowic jak sie nagrzewa tdi, dlateho kilka lat temu zakladalem hydronica bo zima zona jezdzila kilkanascie km z malym dzieckiem i nie szlo go zagrzac
-
- Użytkownik
Mam ten sam problem na wolnych obrotach jak leci zimne powietrze z nawiewu to jeden wąż od nagrzewnicy zimny jak dodam gazu to obydwa gorące i leci gorące powietrze
Silnik cały czas po rozgrzaniu trzyma 90* nie opada temperatura w czasie jazdy a na postoju się nie gotuje
(Tu mój temay viewtopic.php?f=35&t=619830)
Silnik cały czas po rozgrzaniu trzyma 90* nie opada temperatura w czasie jazdy a na postoju się nie gotuje
(Tu mój temay viewtopic.php?f=35&t=619830)
.
-
- Użytkownik
@luckyboy jak może być zapowietrzona nagrzewnica sama z siebie ?
.
- luckyboy
- Gadatliwa bestia
Nie wiem co robicie że samochodamiMaciek2561 pisze:@luckyboy jak może być zapowietrzona nagrzewnica sama z siebie ?