Jaki olej?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Re: Jaki olej?
Że norma to jasne, ale co - 502 00 i tyle? To prawie każdy olej spełnia.
Nie bardzo też rozumiem dlaczego tyle ludzi leje 5W30 skoro 5W40 też spełnia normę. A przy wyższej lepkości może by mniej brał.
A jeszcze lepiej, że ASO zalewało 5W30 C3 - po co skoro C3 to jest olej do DPF-ów? Pewnie mają jeden olej do wszystkiego i już
Nie bardzo też rozumiem dlaczego tyle ludzi leje 5W30 skoro 5W40 też spełnia normę. A przy wyższej lepkości może by mniej brał.
A jeszcze lepiej, że ASO zalewało 5W30 C3 - po co skoro C3 to jest olej do DPF-ów? Pewnie mają jeden olej do wszystkiego i już
- Garrison
- Forum Master
- Auto: Leon 5F Xperience
- Silnik: CZCA
Pewnie korzystniej im wychodzi posiadanie jednego oleju spełniającego najnowsze normy, a tym samym wszystkie poprzednie. Dzięki temu nie muszą się rozdrabniać w papierologii co leją do którego auta.
- maj0nez
- VR6 user
- Auto: Skoda Octavia 1.8T + DSG
- Silnik: AUQ
- Kontakt:
Odnośnie Specola: na Octavia Club Polska i Alfaholicy te oleje są zachwalane.
Miałem go w 1,9 TDI ASV: zimą nie było słychać szklanek, ubytek 0,7 l na 15 tys, jada większości autostradą.
Miałem go w 1,9 TDI ASV: zimą nie było słychać szklanek, ubytek 0,7 l na 15 tys, jada większości autostradą.
Stosunkowo tani olej nie gorszy od innych. Zwyczajnie firma nie inwestuje milionów w marketing.
Lałbym bez oporów ale używam równie taniego oleju GM
Lałbym bez oporów ale używam równie taniego oleju GM
- Forum Master
- Auto: BMW 330i
- Silnik: B48
Ważny materiał w kwestii doboru oleju i płukanki:
Było: Polo 86c2f 1.0 LPG
Był: Golf 1.9 TDI ALH
Była: BMW E91 318d + chip
Jest: BMW F30 318d + chip, BMW G20 msport 258 ps
Był: Golf 1.9 TDI ALH
Była: BMW E91 318d + chip
Jest: BMW F30 318d + chip, BMW G20 msport 258 ps
Witam
Koledzy, do ALH kupić Valvoline https://sklep.texpert.pl/valvoline-valv ... 75,pl.html
czy Elf https://sklep.texpert.pl/elf-elf-evo-90 ... 90,pl.html?
Wiem że najważniejsze to norma i wymiana co 10-12tys. Normę oba spełniają, cena podobna a może któryś jest lepszy pod jakimś względem?
Koledzy, do ALH kupić Valvoline https://sklep.texpert.pl/valvoline-valv ... 75,pl.html
czy Elf https://sklep.texpert.pl/elf-elf-evo-90 ... 90,pl.html?
Wiem że najważniejsze to norma i wymiana co 10-12tys. Normę oba spełniają, cena podobna a może któryś jest lepszy pod jakimś względem?
ALH: 139KM/311Nm
Obojętnie co wlejesz. Możesz nawet zalać mieszankę tych olejów.
ALH to silnik, który pojedzie na każdym prawie oleju.
ALH to silnik, który pojedzie na każdym prawie oleju.
Spokojnie możesz kupować oleje 20-30 PLN tańsze na 5 litrach. Silnikowi nie zrobi to różnicy czy olej zalany występuje w reklamach i sponsoruje wyścigi samochodowe czy nie.
Co sądzicie o oleju Texaco Havoline Ultra 5W40? Dzisiaj byłem świadkiem jak koleś w sklepie strasznie go zachwalał, tylko nie wiem czy ma go dużo i chce się go pozbyć czy faktycznie jest ok?
ALH + 216 + turbo ARL + FMIC + soft -> 162,5KM/344,2Nm
-
- Użytkownik
A ja kupiłem bańkę 5L Totala 9000 Energy 5W40 w sklepie stacjonarnym za 79zł Olej spełnia normę więc po co przepłacać
ALH -> 205 -> soft